24 d’abr. 2009

OBELIX A MOLLET DEL VALLÈS

Descobert un menhir neolític amb inscripcions a Mollet del Vallès
Amb cinc metres de llarg i sis tones, ha estat qualificat com una de les troballes més importants "en els darrers anys a Catalunya"

Les obres d'un aparcament subterrani a Mollet del Vallès han posat al descobert un menhir de l'època del neolític que ha estat qualificat pels experts com una de les troballes arqueològiques més importants "en els darrers anys a Catalunya".
El menhir mesura uns cinc metres de llarg, té un pes de sis tones i unes inscripcions neolítiques gravades, el que ho fan "excepcional" dins el patrimoni arqueològic català.
La peça es va detectar per Setmana Santa durant les obres de construcció i urbanització de la zona de les Pruneres, de Mollet del Vallès, i des de llavors, per encàrrec dels tècnics de Patrimoni Cultural de la Generalitat , es va delimitar la zona i es van paralitzar les obres a l'espera de l'informe final dels tècnics.
El subdirector general de Patrimoni Arqueològic del Departament de Cultura, Josep Manuel Rueda, ha dit que a falta de disposar de l'informe final dels tècnics, és la troballa "més important dels darrers anys" i pot ser que, finalment, sobrepassi "l'àmbit català "per la seva importància arqueològica.
Rueda ha explicat que tots els indicis apunten que és "un element aïllat", sense altres elements en l'entorn, una cosa bastant habitual en aquest tipus de restes arqueològiques.
Josep Manuel Rueda ha afegit que l'excepcionalitat de la peça correspon a la seva mida ja que "un menhir d'aquestes característiques a Catalunya no és normal" i als "gravats" neolítics, dels que s'espera que aportin dades significatives.
L'alcalde de Mataró, Josep Monràs, ha destacat que sense la construcció de l'aparcament subterrani mai s'hagués detectat la peça perquè "es va trobar a uns deu o onze metres de profunditat".
Monràs ha afegit que la propera setmana els tècnics del Departament de Cultura traslladaran el menhir a un lloc en el qual es pugui acabar d'estudiar amb més precisió i que les obres es reprendran tan aviat com els tècnics ho considerin apropiat

24.04.2009
Mollet del Vallès.
(EFE).