5 d’abr. 2009

El Renaixement, un conte xinès



Víkings, xinesos i europeus es disputen l'assoliment d'haver descobert el Nou Continent. . Però, com ja fes en el seu anterior llibre, «1421», Menzies insisteix que va ser la flota de Zheng He la qual va trobar primer aquell vast tros de terra que avui anomenem Amèrica.

Segons el britànic, el cartògraf italià i secretari del Papa, Paolo Toscanelli, únic testimoni directe de la trobada entre Eugeni IV i la delegació xinesa, va escriure al Rei de Portugal ja Cristòfor Colom sengles cartes en les que els assegurava que havia conegut a uns «homes cultes arribats de la Xina »que afirmaven la rodonesa de la Terra i deien que es podia arribar al Regne Medi« navegant rumb oest des d'Espanya ».

En la seva missiva a Colom, escrita 18 anys abans que l'explorador genovès partís rumb a Amèrica, Toscanelli va escriure: «El viatge no només és possible sinó que és real, i amb tota seguretat aportarà honor i beneficis incalculables, una molt gran fama entre tots els cristians.

Però no es pot saber això a la perfecció si no és per experiència pròpia i per la pràctica, com jo he pogut tenir gràcies a la informació més abundant, valuosa i veritable de boca d'homes distingits i molt il lustrats que han vingut aquí des de llunyanes terres ». Toscanelli va adjuntar el mapamundi xinès amb el que, segons sembla, Colom arribaria al Nou Continent.


L'almirall Zheng He i el seu totpoderosa flota arriben a les costes de la Toscana. Han passat gairebé tres anys des que el 19 de gener de 1431 salpaven de Nanjing, antiga «capital del cel». La major expedició mai coneguda solquen el planeta al segle XV amb un únic objectiu: mostrar als bàrbars cuán immensament amplis i profunds eren els coneixements xinesos.

En el llibre «1431», que acaba de publicar Debat, Menzies planteja una sorprenent revisió de la Història, amb proves que situen les arrels del Renaixement en aquells viatges d'exploració xinesos. Aquest ex oficial de la Marina britànica, autor de l'èxit editorial «1421», ha dedicat els últims 19 anys a viatjar al voltant del món i reconstruir les expedicions xineses del segle XV. Segons la seva revolucionària tesi, aquells homes van aportar «l'espurna» de coneixement que va encendre el foc del Renaixement.

L'any 1434, data en què l'ambaixador Zheng He desembarca a la Toscana, la Xina era la reina dels mars i la major potència planetària. La dels xinesos era una civilització mil lenària, que feia segles havia descobert la pólvora, desenvolupat complexos sistemes de canalització i reg, ideat sofisticades màquines civils i militars, i havia inventat la impremta.

Quan van arribar a Florència, lloc on es van entrevistar amb el Papa Eugenio IV, aquells orientals es van trobar amb un continent que començava a sortir de mil anys d'estancament després de la caiguda de l'Imperi Romà.

«Al segle XIV Florència era un lloc endarrerit. Però entre 1413 i 1470 va produir una sèrie d'obres tan majestuoses que gairebé sis segles després encara ho deixen a un sense alè », assenyala Menzies en el seu llibre, per a continuació plantejar el« quid »de la qüestió:« Per què va encendre l' Renaixement en aquesta petita ciutat italiana? I per què en aquell precís moment? »Allunyat de la ciència-ficció, Menzies documenta les seves investigacions amb mil i una proves, algunes de les quals neguen l'autoria de la major part dels invents atribuïts a Leonardo da Vinci.

«Tot prospera i es renova, però els Països Estrangers situats molt lluny, confiteries mar, no han escoltat i no saben», diu l'edicte datat el 29 de juny de 1430, pel qual l'emperador xinès ordenava portar els bàrbars l' missatge de respecte i submissió deguts al seu regne. Zheng He es va entrevistar amb el Papa a Florència per transmetre a Europa coneixements que resultarien transcendentals per al renéixer europeu.

Mapes del món que descriuen els cinc continents, taules matemàtiques que permeten calcular longituds i latituds, teories que desenvolupen el heliocèntrica . Tot això, a bord dels vaixells xinesos. Destaca un document: el «Nung Shu», una enciclopèdia de 1313 que compila els dissenys de tot tipus de maquinària civil i militar, i els dibuixos copiaría un tal Paolo Taccola. «Un italià que viu en un petit poble, que no ha anat a la Universitat i que mai ha vist el mar ... . Com pot ell haver dissenyat un helicòpter o un vaixell de guerra? », Es pregunta Menzies, per a qui l'expedició xinesa-integrada per traductors, astrònoms i geògrafs-era una mena de« universitat flotant »que contenia« més saber intel lectual que qualsevol universitat de l'època ». Segons el parer de l'autor, aquella delegació aportaria la base que després van desenvolupar genis del Renaixement com Copèrnic, Kepler o el propi Leonardo.


FONTS: ABC, Madrid, 05/04/2009
http://www.abc.es/20090405/cultura-cultura/renacimiento-cuento-chino-200904050710.html


"Leonardo Da Vinci fou un artista genial, pero no va inventar res".
El web www.1421.tv rep diàriament la visita de 2.000 persones que ofereixen noves dades. Encara que reconeix que «és lògic» que les seves idees suscitin crítiques, afirma amb orgull que «el 99 per cent dels seus lectors recolza les seves investigacions».

Creu vostè que Occident podria assumir algun dia la idea que no va ser Colom qui va descobrir Amèrica, sinó els xinesos?
-Sé que és difícil, però espero que passi aviat. Colom va viatjar a Amèrica amb un mapa xinès que descrivia el Nou Continent amb precisió. Pero Però jo no pretenc menysprear els seus èxits. Cristòfor Colom va ser un home molt intel ligent perquè va saber entendre les taules matemàtiques copiades als xinesos per les quals es podia calcular la longitud i la latitud. Els europeus van tenir el valor de fer viatges continus a Amèrica i enviar colons, i els xinesos, no.


-En el seu llibre diu que Florència va ser una «terra fèrtil», ideal per a que hi van florir les llavors xineses ...
-Florència gaudia d'un auge econòmic espectacular. La ciutat comerciava amb Xina des de molt abans de Marco Polo. Els seus mercaders havien fet grans fortunes i els Medici finançaven investigacions en tots els camps: ciències, arts, armament .... A més, al voltant del Papa hi havia un important grup intel lectual que va tenir molt a veure.


-Vostè dubta del paper de Leonardo da Vinci com el gran inventor del Renaixement.
-Per a mi, Leonardo va ser el més gran dels genis que mai ha existit perquè va ser capaç de simplificar màquines complexes i il lustrar de manera que la gent comú pogués entendre. Però ell no les va inventar, sinó que va copiar les il lustracions que Di Giorgio i Taccola havien copiat prèviament dels xinesos. Aquests llibres es poden veure a la Biblioteca Medicea Laurenziana de Florència. Leonardo va ser un gran artista, il lustrador, enginyer, escultor, pintor ... pero no un inventor. però no un inventor.


- Per què la Xina no es va imposar llavors a Occident?
. -És una cosa que ens xoca a tots, però hi va haver diverses raons. Quan les flotes tornar, Xina estava pràcticament en fallida. Els costos de la construcció dels vaixells, de la Ciutat Prohibida i de part de la Gran Muralla van ser enormes. Els mandarins, que eren confuciana i creien en el recés interior, suspendre els viatges a l'estranger i van ordenar destruir tots els documents que registraven la ruta de Zheng He. Es va prohibir l'intercanvi comercial amb l'estranger sota pena d'execució i totes les ciutats de la costa van ser cremades per tal que els seus habitants haguessin de traslladar a l'interior.


FONT: ABC, Alacant, 05/04/2009
http://www.abc.es/20090405/cultura-cultura/gavin-menzies-leonardo-vinci-200904050713.html
Museu maritim de Barcelona fins el 31-05-2009
Comentari meu al llibre de Menzies 1421 : Un conte xinés.