18 d’abr. 2009

La ciència explica per què regna el Borbó


Problemes reproductius

Investigadors de la Universitat de Santiago de Compostel·la han estudiat 3.000 familiars –de 16 generacions– del rei Carles II de Castella i d’Aragó per trobar les evidències genètiques que ratifiquen que –com fa temps que es creia– el costum dels Habsburg i els Àustries de celebrar matrimonis entre parents va ser la causa de tots els seus mals, entre altres la impotència.

L’equip liderat per Gonzalo Álvarez destaca que tant Carles II com el seu avi, Felip III, havien nascut d’un matrimoni format per oncle i neboda. A més, en nou dels onze matrimonis reials celebrats entre els anys 1516 i 1700 per aquesta dinastia els contraents tenien algun grau de consanguinitat. Sumant aquest dues circumstàncies, els experts apunten que Carles II tenia un coeficient de consanguinitat de 0,254, pràcticament igual al que s’atribueix els fills d’una relació incestuosa.

Els enllaços reiterats entre familiars explicarien també l’alta mortalitat infantil a tota la dinastia, segons explica l’estudi dels experts gallecs que publica avui la revista científica PLoS ONE. De fet, els llibres d’història recorden que Carles II va ser l’únic fill mascle de Felip IV que va sobreviure.

Sobre la base d’aquest historial, els investigadors gallecs apunten que Carles II sumava dues malalties genètiques greus: deficiència combinada d’hormones hipofisàries i acidosi tubular renal distal. Un quadre que explicaria la falta de descendència.

Tot i les seves desgràcies, cal recordar que Carles II, conegut com el Fetillat (Hechizado, en castellà), va ser príncep d’Astúries (1661-1665); rei de Castella i Lleó, Aragó, Sicília, Nàpols, Sardenya, duc de Borgonya i Milà i comte de Barcelona (1665-1700). Els científics consideren ara demostrada la impotència de Carles II, que va facilitar l’arribada de la casa dels Borbons. L’estudi, òbviament, no diu res sobre el testament.

Joaquim Elcacho
Santiago de Compostel·la
Ult. Act. 14.04.2009 - 23:57 hs
http://www.avui.cat/article/tec_ciencia/58371/la/ciencia/explica/regna/borbo.html
imatge: Carles III de Catalunya i IV d'Austria