20 d’abr. 2011

Troben un enterrament neolític de 6.000 anys al costat del mercat de la Boqueria

Les restes arqueològiques apareixen en ampliar l'aparcament de la plaça de la Gardunya a Barcelona

Les restes inhumats, possiblement d'una dona que va viure fa 6.000 anys, amb alguns dels elements del seu aixovar, han aparegut durant les obres d'ampliació del pàrquing a la plaça de la Gardunya de Barcelona, ​​segons ha explicat Ferran Puig, cap de servei d'Arqueologia del Museu d'Història de Barcelona (MUHBA).

Enterrada en posició fetal i acompanyada dels seus objectes d'ornament personal lítics i d'os, com un braçalet de comptes de variscita, un material provinent de les mines neolítiques de Gavà, un collaret d'esteatita i un penjoll amb l'ullal d'un senglar, la dona pertànyer, segons Puig, a un grup de persones nòmades segons les temporades de l'any, que cultivava i era ramader de manera incipient i que recol.lectava moluscs.

Després de la seva troballa, les restes i l'aixovar seran traslladats al centre de restauració del Muhba on es procedirà a la seva preservació i el seu estudi complet, cosa que permetrà corroborar la data exacta en què la dona va viure. Una cosa que no estarà exempt de dificultat, ja que Puig va avisar que els ossos es troben en mal estat per l'acidesa del substrat, de manera que no es podran conservar encara que sí contribuiran a la datació del conjunt mitjançant el Carboni 14.

Puig no ha descartat que als voltants de la plaça hagi altres restes, encara que ha advertit que molts poden no reflectir en èpoques anteriors per la intensa utilització d'aquest espai que va ser ocupat durant època romana, medieval i moderna, moment en què el solar va estar ocupat pel convent de Jerusalem ja desaparegut.

Segons Joan Roca, director del Muhba, la troballa "permet tenir una perspectiva general d'aquest trencaclosques i aconseguir un coneixement suficient profund d'aquesta època". El director ha assegurat que el centre que dirigeix ​​està preparant per "d'aquí a dos o tres anys" una exposició sobre aquest període històric de la ciutat.

www.EL PAÍS.es - Barcelona - 2011.04.20