3 d’abr. 2011

Apareixen rastres a Amèrica d'una cultura pre-clovis.



Els investigadors han descobert desenes de milers d'artefactes humans en una capa de terra que es troba directament sota un conjunt de relíquies Clovis a Texas, el que amplia les evidències que altres cultures van precedir als famosos indígenes Clovis a Amèrica del Nord.
        
Aquest conjunt d'eines pre-Clovis sembla tenir entre 13.200 i 15.500 anys d'antiguitat i inclou tecnologia de fulles i bifaces que podrien haver estat adoptats més tard, i fins i tot millorats, per la cultura Clovis. Els científics, dirigits per Michael Waters, informen d'aquests 15.528 artefactes, que constitueixen el que els investigadors lamanel Complex Creek Buttermilk, al jaciment arqueològic Debral L. Friedkin. Les recentment descobertes eines són petites i estan fetes de sílice, i els investigadors suggereixen que van ser dissenyades com un conjunt d'eines portàtil, una cosa que podia guardar amb facilitat i traslladar-se a una nova localització. Aquestes eines són clarament diferents de les de Clovis encara que comparteixen algunes similituds.
En el passat, els investigadors han discutit que la població Clovis constitueixen els habitants humans més antics d'Amèrica. Aquest model "Primer els Clovis" teoritza que la població Clovis va arribar al Nou Món d'Àsia Nord-oriental creuant el Pont de Terra de Bering, que va connectar un cop Àsia i Amèrica del Nord. No obstant això, aquest nou jaciment a Texas implica que les eines Clovis podrien haver evolucionat de les descobertes al Complex Buttermilk Creek i que la cultura Clovis probablement es va desenvolupar a Amèrica del Nord.

www.abc.es Europa Press