3 d’abr. 2011

La nova cara de la mòmia més antiga del món

A la derecha, la imagen reconstruida de la momia.

El Museu de Prehistòria de València mostra, per primera vegada a Espanya, la cara actualitzat de la mòmia més antiga del món, en l'exposició 'Ötzi. L'home del gel ", organitzada pel Museu Arqueològic del Tirol del Sud (Bolzano, Itàlia). La mostra romandrà a València fins al pròxim 24 de juliol

El director del Museu Arqueològic del Tirol del Sud, Othmar Parteli, ha presentat aquesta exposició, patrocinada per Caja Mediterráneo (CAM), amb el diputat de Cultura de la Diputació de València, Salvador Enguix, la directora del Museu de Prehistòria, Helena Bonet, i el director d'Obra Social de la CAM, Vicente Botella.
Bonet ha qualificat Ötzi, que va viure fa més de 5.000 anys, de "heroi", ja que els estudis realitzats daten la seva edat en 45 anys. "És tota una heroïcitat viure més de 45 anys a inicis de l'Edat dels Metalls, en un període i un paisatge hostil", ha indicat.
"Se sap la seva edat, el seu aspecte (mesurava no més de 1,60 metres d'alçada), lloc d'origen i el seu grup o poble cultural, les seves armes (arc i destral), la seva alimentació, lesions, manera de vestir-se i maneres de supervivència, fins i tot com va morir: assolit per una fletxa a traïció per l'esquena ", ha explicat la directora del museu.

El nou rostre de Ötzi ha estat reconstruït pels germans Alfonso i Adrie Kennis, artistes holandesos especialitzats en història natural i paleontologia, que també han donat forma als homínids de la Serra d'Atapuerca. El Museu de Prehistòria de València és el primer museu d'Espanya que exhibeix el nou rostre, presentat aquest mateix mes en Bolzano amb motiu del 20 aniversari de la troballa fortuïta de la mòmia.
La mostra retrotreu al visitant a l'Edat de Coure i revela secrets de la vida humana en aquesta època a través d'una rèplica de la mòmia de Ötzi, conservada de manera natural en una glacera de la Vall de otz durant més de 5.000 anys, fins al seu descobriment, el 1991, de manera casual, per un matrimoni d'excursionistes alemanys. Des de 1998 es conserva en una cambra frigorífica a -6 º i amb una humitat del 98%, on pot ser consultat amb tot el seu equipament.
 
Amb aquesta iniciativa, concebuda com a mostra itinerant, el Museu Arqueològic del Tirol del Sud ofereix per primera vegada una aproximació al tema de l'home del gel. L'exposició presenta nombroses reproduccions d'objectes i indumentària que van ser trobats al costat de la mòmia, així com noves interpretacions derivades del descobriment d'una punta de fletxa en la seva espatlla esquerra.
L'objectiu d'aquesta exposició és aportar llum i conèixer millor la manera de vida d'Ötzi, evitant les fabulacions romàntiques que sovint es fan sobre temps passats.

La vida de l'home de gel 
En un espai de 350 metres quadrats, aquesta exposició permet als visitants familiaritzar-se amb diversos aspectes de la vida de l'home del gel. El muntatge consisteix en un conjunt de mòduls interactius amb projeccions de vídeo, efectes sonors, hologrames, imatges lenticulars, mostres de material, fotografies, animacions 3D i punts interactius.

Els materials originals no són presents a la mostra a causa de la seva fragilitat, per la qual cosa han d'estar conservats en condicions especials al Museu Arqueològic del Tirol del Sud. No obstant això, mitjançant una webcam, els visitants podran veure la imatge de Ötzi en temps real des del Museu de Bolzano. A més, aquesta exposició itinerant té en compte tots els coneixements científics més recents sobre el tema.
La distribució de la mostra permet dues modalitats de visita: els visitants que disposen de poc temps poden accedir a una informació bàsica donant un cop d'ull ràpid, mentre que aquells que vulguin veure l'exposició més detingudament podran fer una aproximació més detallada.
També s'ha recreat a escala real l'escena del descobriment de la mòmia per part del senyor i la senyora Simon, de Nuremberg (Alemanya), el 19 de setembre de 1991 a la glacera del Passo di Tisa mitjançant un enorme cub de gel de plexiglàs que ajuda a visualitzar i entendre la situació en què es va realitzar el descobriment. Les esquerdes en la imaginària superfície del gel, feta amb zinc, revelen interessants detalls sobre els objectes que acompanyen al cos de Ötzi.
L'estat actual de les investigacions queda reflectit en els punts multimèdia amb la documentació més recent, incloent-hi la recreació facial de Ötzi presentada el març de 2011.
 
Finalment, per a suscitar la curiositat dels visitants, hi ha un holograma amb la possible reconstrucció de Ötzi i amb imatges lenticulars que comparen l'equip d'un alpinista actual amb el d'aquest home que va viure fa més de 5.000 anys.
La 'Línia del temps', col.locada just a l'inici de l'exposició, permet situar cronològicament l'home del gel. El temps en què va viure Ötzi es pot contemplar en relació a altres períodes històrics ben coneguts com el de les piràmides d'Egipte, Stonehenge o el de la construcció del Coliseu romà.

Europa Press | Valencia
29/03/2011