13 d’ag. 2010

"SOTA TERRA" CAU MOLT BAIX



Un frau, encara que lleu, perpetrat per un actor ficat a paleontòleg i un paleontòleg que fa d'actor amb la connivència de TV3?  Vegem, com ells, les pistes que ens deixa el passat.



El passat 14 de juny, el programa «Sota terra» que emet TV3 cada dilluns, un espai creat per la productora Debatabat que de la mà del paleontòleg Eudald Carbonell i de l'actor Fermí Fernández rastreja els vestigis de la història de Catalunya, va dedicar un capítol als escenaris de la Guerra Civil espanyola, la Batalla de l'Ebre El lloc escollit: Corbera d'Ebre (Tarragona).
Durant el programa, Carbonell i companyia presumeixen d'haver descobert una cova que servia de refugi antiaeri als brigadistes internacionals que van acudir a aquest front i que havia quedat enterrada amb el temps. A les parets de la cavitat, donen amb una inscripció gravada a la roca, dos noms: «Owen i Yannick». 

Un gran «descobriment» 
Llavors, el programa explica com arriben a la conclusió-mitjançant consulta a bases de dades a Internet de la Guerra Civil, entre d'altres fonts-que el tal Owen era Owen Jefferson Smith, un soldat voluntari nord-americà que va venir a combatre «a favor de la Democràcia en la nostra guerra »i que va morir anys després al seu país d'origen. Es va suïcidar.
Però no es van quedar aquí. Al final del capítol, com clímax emotiu, es porten el fill d'Owen i el conviden a entrar a la cova. Owen júnior, d'edat ja provecta, llegeix el nom del seu pare en la pedra i plora.  «És molt fort», balbuceja.  «Sap qui podia ser Yannick», li inquireix Fermí Fernández.  «Ni idea», respon.
Doncs bé, arribats fins aquí, si s'ha de fer cas a la versió dels fets de Daniel Tallón, amo amb el seu germà Àlex dels terrenys on es troba la cova-refugi, el cas no és de llàgrima, sinó de riure.
I és que segons Tallón, els noms Owen i Yannick corresponen als seus nebots, de 7 i 10 anys, els fills que el seu germà Àlex comparteix amb la seva ex dona, d'origen dominicà. Van gravar els seus noms fa pocs anys, quan la cova que suposadament «Sota terra» desenterrà de l'oblit portava temps oberta.  «La netegem nosaltres», sosté.
Tallón es va adonar del supòsit ridícul històric en veure el programa, encara que després va recordar que mesos enrere havia vist en els seus terrenys roderes sospitoses i terra removida.Porque més enllà del d'Owen, el que l'ha portat a denunciar el cas davant els Mossos és que els responsables de «Sota terra» no li van demanar permís per filmar i excavar en les seves terres. Pel que sembla, segons va admetre Tallón a ABC, hi ha un permís expedit pel Departament de Cultura però s'hi assenyala que els terrenys són de propietat del parc eòlic que hi ha al costat (per a la construcció es van expropiar terrenys de Tallón) i no dels propietaris. A aquest diari li va ser impossible contactar amb els responsables de Batabat per donar la seva versió. El seu gerent, Oriol Cortacans, no va respondre a la trucada.

10-08-2010
JANOT Guil , Barcelona
www.abc.es

10 comentaris:

Joan Oliu ha dit...

Sota terra es una merda.
Estic fart de sentir petardilles, llicenciades eh!, dient: "Osti, és súper fort, estic tope emocionada".
Si a la noia, per coses del directe i la improvisació, se li escapa el seu vocabulari pre-escolar, doncs cony, que la guionitzin una mica i que repeteixin la toma collons. I que algú regali als realizadors una bona col.lecció de documentals de la BBC on els científics parlen d'acord amb el registre que els correspon.

Pedrito ha dit...

Van trobar un indici van estirar del fil però estaven sota una pista falsa i la van cagar, almenys van ser honestos i no es van inventar un Yannick. El mes curiós es que aixo surt en primícia al ABC je,je, aquests haguessin fet aparèixer un Yannick d'on fos per tal que els quadres la teoria inventant-se personatges inexistents, com Juan Perez de Marchena o fent de Palos el lloc de Europa amb mes Astrònoms per km quadrat.

Jordi Benplantat ha dit...

Jo aixó ja ho sabia, em van trucar de la zona al dia seguent, pero em semblava molt fort sense documentació possar-ho al blog. De fet una trinxera que van ensenyar de la guerra civil també l'havien fet els nens.

Anònim ha dit...

"Al final del capítol, com clímax emotiu, es porten el fill d'Owen i el conviden a entrar a la cova. Owen júnior, d'edat ja provecta, llegeix el nom del seu pare en la pedra i plora. «És molt fort», balbuceja. «Sap qui podia ser Yannick», li inquireix Fermí Fernández. «Ni idea», respon."

Jajajajjajaja!!

Hosti, el tema Marcelo Capdeferro a mí també em va deixar BOIG. L'home va escriure "Historia de Cataluña" parlant de Reino Catalano-Aragonés i d'una Peronella que va ser reina perquè el seu marit Ramon Berenguer era el rei, no perquè ella heretés res (Ramir li havia regalat el regne a Ramon Berenguer amb filla inclosa). Llavors, anys després, reescriu el llibre dient que ja no està sota l'influx malèvol del nacionalisme català (!) i ara els fatxes se'l rifen. Tots corren a retre-li homenatge. Cap explicació?

Jordi Benplantat ha dit...

El tema Marcelo Capdeferro es sencill. Si escrius historia de Catalunya amb postulats normals i no et coneix ni Dèu, quants llibres vendràs?
En canvi si escrius un llibre, diguem "diferent", tant cap a un costat (Marcelo Capdeferro) com a cap a l'altre (m'estalvio possar noms, pero ja m'enteneu), sempre tindràs una clientela, petita pero fidel, molt fidel per la propia ideoligia politica.
Es com si per exemple ara sortis un llibre dient que la Mare de Dèu de Montserrat i tota la muntanya la van fer els ovnis, també tindria públic.

Anònim ha dit...

Ernesto
Joder, esto último me ha sonado a David Icke, que susto.
Muy agradecido por la respuesta, era una de las dos hipótesis que barajaba.
Un saludo.

Júlia ha dit...

Doncs mireu això, del mateix programa:


http://lapanxadelbou.blogspot.com/2010/08/medalles-arqueologiques-i-penques-de.html

Júlia ha dit...

Doncs que per desgràcia ho han sabut fins i tot els de l'ABC i hi han sucat pa amb oli.

Curco ha dit...

Trobo que si el missatge hagues estat escrit per dos nord-americans haguessin escrit "Owen and Yannic".

Això passa per prevaldre l'afany de descubriment al d'assegurar cientificament el que es dir.

Júlia ha dit...

I li donen un premi `sapiens', quin país...