4 d’ag. 2010

El túnel de Teotihuacán, obert 1.800 anys després

Conté les restes dels governadors de l'antiga ciutat mexicana, a més de 60.000 peces arqueològiques
Un túnel mesoamericà, que es creu que conté les restes dels governadors de l'antiga ciutat mexicana de Teotihuacán, serà explorat uns 1.800 anys després d'haver estat clausurat pels seus habitants per protegir el seu interior, segons han informat els responsables de l'excavació. El túnel es troba sota l'emblemàtic Temple de la Serpiente Emplumada-edificació dedicada al Déu de les dones Quetzalcóatl-i va ser descobert de manera fortuïta a l'octubre 2003 quan una forta pluja va obrir un orifici a pocs metres d'aquest temple, segons l'arqueòleg Sergio Gómez .
L'Institut Nacional d'Antropologia i Història (INAH) va posar en marxa el projecte Tlalocan (que significa "Camí sota la terra") el juliol de 2009 amb l'inici de les tasques de recerca i excavació del túnel. Després de vuit mesos de treball, han aconseguit penetrar la terra a 12 metres de profunditat fins a localitzar l'entrada al túnel. Aquesta excavació arqueològica es considera la més profunda de Llatinoamèrica i es calcula que en un termini de dos mesos es pugui obrir completament l'entrada al túnel, que podria arribar fins als 15 metres de profunditat.



"El veritable valor d'aquesta troballa no només rau en el privilegi de poder ser els primers que ingressem després d'aproximadament 1.800 anys al túnel, sinó que també estem segurs que ens guiarà cap a un millor enteniment de la cosmovisió teotihuacana, de la seva ideologia religiosa i de la seva conformació social", va destacar Gómez. Durant les excavacions s'han trobat diversos murs superposats de bloc i milers de petits ornaments fets de closca, jade importat de Guatemala, serpentina, pissarra i obsidiana que es pensa van llançats pels teotihuacana a manera de ofrena en el moment de clausurar l'entrada.


Cámaras mortuorias Cambres mortuòries
En els dos o tres metres que falten per arribar a nivell del pis s'espera trobar "la cirera del pastís" amb la troballa de les càmeres amb les restes dels governants.  "Encara no hi ha cap certesa de què trobarem aquí dins però del que estem segurs és que l'accés al corredor va ser tancat amb al voltant de 2.000 quilos d'enormes escultures i pedres pintades per protegir alguna cosa veritablement important en el seu interior", va assegurar l'arqueòleg .
Amb el tancament del túnel es presumeix que es va destruir una pista de joc de pilota que es trobava a un costat, de la qual queden només petites restes que estan sent rescatats. Durant les tasques al voltant del túnel també s'ha manejat la hipòtesi que la seva entrada permeti descobrir la vinculació d'aquest espai amb conceptes relacionats amb l'inframón i el simbolisme dels ritus d'iniciació i investidura divina. "La càrrega simbòlica de la zona de Teotihucan és que va ser considerada com l'eix al voltant del qual gira l'univers i per això mateix la concepció d'aquest espai subterrani pot ser sense por d'equivocar-nos una escenificació de l'inframón", va afirmar l'arqueòleg.

El temple de la "Serpiente Emplumada" es troba a la zona de "La Ciutadella" ubicada a la part sud de Teotihucan, i va ser batejada amb aquest nom per conqueridors espanyols que van pensar que es tractava d'un lloc militar. Teotihuacan ve de náhutl ("lloc on van ser fets els déus" o "ciutat dels déus"), nom que va ser donat pels mexiques al que va ser el centre urbà antic de Mesoamèrica, que va arribar més apogeu durant el període clàssic. Actualment és una zona arqueològica localitzada a la vall del mateix nom, que forma part de la Conca de Mèxic ia uns cinquanta quilòmetres de la capital mexicana. aquí es troben monuments com "La calçada dels morts", "Els grans basaments", la "Piràmide del Sol", la "Piràmide de la Lluna", "La Ciutadella", i el "Palau dels Jaguars" entre d'altres.
 
EFE / madrid

 04/08/2010