26 d’ag. 2010

Com està el general Prim?

Obren la tomba del militar per estudiar el grau de conservació de la mòmia
El mausoleu on es troba enterrat el general Prim, al cementiri de Reus, es desmuntarà per estudiar tant l'estat del sarcòfag com de la mòmia. Ara fa trenta anys el cadàver del cap d'estat, fill il•lustre de Reus, va arribar a la capital del Baix Camp després de les reiterades demandes per aconseguir el seu trasllat des de Madrid, on hi era enterrat des del seu assassinat l'any 1870.
Quan va ser traslladat a Reus, les restes estaven ben conservades, però ara el consistori vol confirmar que ho continuen estant, aprofitant la mateixa tècnica que es va fer servir per a la tomba de Pere el Gran, al monestir de Santes Creus.
Aprofitant aquesta operació també es restaurarà tot el sarcòfag, visiblement degradat, encara que es troba protegit dins d’una urna de vidre. No és una peça molt valuosa però sí simbòlica. D’estil neoclàssic, data d'entre el 1873 i el 1875, obra de Plàcido Zuloaga i és l’original que va arribar amb el cos de Madrid. Sobre la tapa hi ha, esculpida en plata, una figura jacent que representa, a mida real, el general Joan Prim. Als laterals també hi ha esculpides, en plata i bronze, batalles i rostres de militars romans.
El més sorprenent es troba a l'interior del sarcòfag. Dins del sepulcre hi ha dos taüts ben segellats. El primer és de ferro, i dins d'aquest, n'hi ha un altre, de zinc, amb vidre a la cara superior on, en el seu moment, es van poder veure les despulles embalsamades. L’operació costarà 37.000 euros però es creu que si es millora de la tomba augmentarà el valor del cementiri, que s'acaba d'incorporar a una ruta europea de cementiris.
http://www.elsingulardigital.cat/