12 d’ag. 2010

Descobreixen dues pintures murals del segle XII i XVI en una església de la Vall d'Aran

Les dues escenes, situades a l'altar major de l'església, estan força deteriorades per les humitats i la calç aplicada a posteriori

Els treballs de recuperació i restauració dels elements pictòrics i arqueològics de l'església de Santa Eulàlia d'Unha, realitzada pel Consell General d 'Aran, ha permès descobrir dues noves escenes pictòriques del segle XII i XVI. Les dues escenes seran restaurades i consolidades en campanyes posteriors.
Les dues escenes, situades en dos nivells després l'altar major de l'església, estan força deteriorades per les humitats i la calç aplicada amb posterioritat. Una d'elles, d'estil renaixentista, descriu a Déu al costat d'un tetramorf dels evangelistes, segons la tècnica de patrimoni del Govern aranès, Elisa Ros. El significat de l'altra escena, d'estil romànic, no s'ha pogut determinar. 
El Consell General d'Aran, que ha destinat 14.000 euros per a aquesta actuació, està desenvolupant un projecte per mostrar als turistes l'alt valor artístic i històric de les escenes de l'església. Ros ha afirmat que les dues pintures descobertes exemplifiquen "dos moments d'esplendor" de l'església, tant al segle XII com a finals del segle XV.
El Conseller Josep Antoni Bruna ha explicat que "el Govern aranès vol ressaltar l'excepcionalitat de les pintures en el conjunt del Pirineu i Catalunya, perquè Unha és una de les poques esglésies del territori que conserva intactes i en el mateix temple pintures romàniques i renaixentistes" .
El 2009 ja es van trobar a l'església pintures del segle XVI i el 1995 es va descobrir una sèrie de pintures murals romàniques.
Vielha (Lleida).
EUROPA PRESS.
12/08/2010