Entre els objectes que s'exposen hi ha armes, escuts, collarets i pendents, així com pintures i escultures
La llegenda de les amazones, les dones guerreres que van viure entre Europa i Àsia milers d'anys enrere, es repassa en una exposició a la ciutat alemanya d'Espira, on s'exposen objectes mai vistos amb els quals es indaga en la realitat i la ficció d'aquest mite.
Sota el títol de "Amazones-Guerreres misterioses", el Museu d'Història de l'Palatinat-Espira mostra els resultats de les investigacions sobre les excavacions de tombes trobades a l'estepa més oriental d'Europa, i occidental d'Àsia, on es poden veure dones armades o fèmines genets.
Entre les peces més destacades hi ha un doble enterrament escita de dos guerrers, home i dona, de Ak-alatxa, a les muntanyes d'Altai, en què ella apareix equipada amb una destral de ferro, una daga i un arc amb fletxes.
L'exposició ha comptat amb la col.laboració d'investigadors de tot el món especialitzats en l'estudi de les amazones, figures llegendàries de les que ja es feien ressò nombrosos pobles de l'antiguitat, sempre a mig camí entre la realitat i la ficció.
Entre els objectes que s'exposen també hi ha armes, escuts, collarets i pendents, així com pintures i escultures que conviden a creure en l'existència d'aquestes dones guerreres.
A la mostra es poden veure igualment atuells gregues pintades amb motius d'herois i llegendes, de vida i de mort, d'amor i de desgràcies.
Es tracta d'una exposició que, segons el mateix museu, presenta obres mestres de l'antiguitat que ajuden a entendre el present a través del repàs a la història. Entre les institucions que han aportat peces rellevants figuren museus d'Europa i d'Àsia Central, i hi ha objectes mai abans exposats davant el públic. A la llista de donants temporals figuren el British Museum de Londres, el Museu Nacional de Kíev, el Ny Carlsberg Glypothek de Copenhaguen, l'Acadèmia de Ciències russa o el Museu d'Art Antic de Basilea.
"Sempre han sorgit moltes preguntes al voltant de les amazones, des que l'arqueòleg Heinrich Schliemann va descobrir les ruïnes de la ciutat de Troia, que indicaven que aquell escenari va existir de veritat", indica el comissari de l'exposició, Lars Börner MA
Les amazones van ser un símbol de dones segures i independents, i entre les més conegudes és Pentesilea, de qui es diu que va participar en la Guerra de Troia.
Per a Börner, la història d'aquestes dones guerreres és "summament interessant" i està "molt vinculada amb el nostre món actual i amb la lluita de les dones per la igualtat".
Amb la reflexió sobre aquestes dones guerreres, es realitza un repàs "arqueològic, històric, cultural i literari de l'època, que fàcilment pot vincular-se amb el present", afegeix.
L'exposició estarà oberta al públic des del proper dia 5 fins al 11 de febrer de l'any que ve
EFE- Berlin
FOTO: Anfora decorada amb una imatge de la batalla entre Hércules i la reina amazona Hipólita, del Museu del Palatinat de Speyer / EFE/Roland Wittek
2 de set. 2010
El mite i la realitat de les amazones
Etiquetes de comentaris:
Berlin,
exposicions,
Grecia,
Hercules
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada