14 de gen. 2011

La rebel que fugia de Jaume I

Trobat el cadàver d'una dona que el 1230 es va refugiar amb les claus de casa en una cova quan Mallorca era una illa d'Al Andalus
Primer van aparèixer les claus de forja de tres cases del segle XIII ocultes en una cova oberta a les muntanyes de Ferrutx i ara ha estat trobat el cadàver d'una de les propietàries, una dona rebel, una habitant berber de Mallorca que el març de 1230 va intentar fugir amb un grup de pagesos sarraïns de les hosts colonitzadores catalano aragoneses del monarca Jaume I, anomenat el conqueridor. "S'ha confirmat un cas final de la conquesta de Mallorca, narrat pel rei en la seva crònica El llibre dels fets. Excepcionalment excavem un episodi concret, que és real. Els fets són certs i les troballes documenten l'escrit", observa l'historiador Miquel Barceló que amb Mateu Riera i Helena Kirchner dirigeix la campanya d'investigació que es realitza des de 2009 en un penya-segat del terme d'Artà (el Irate dels berbers). Mallorca era una illa oriental d'Al Andalus.

Aquell refugi, una bauma, no va ser vulnerat per altres humans des del segle XIII fins que els muntanyencs dels bombers de Mallorca van detectar restes ceràmiques. "Tot allà va quedar intacte des d'aquell dia de nit plena de març de 1230 en què els pagesos van ser capturats. Ningú va tornar a buscar les claus o el cos. Els pagesos que es van refugiar a la cova no sabien que la seva illa havia estat envaïda i la capital (Medina Mayurka, Palma) presa tres mesos enrere. No van pensar en que es convertirien en captius, derrotats, per això viatjaven amb les claus ", afegeix Barceló.
 
Una dona d'entre 20 i 40 anys
Els historiadors, amb l'ajuda d'escaladors, han rastrejat i excavat el refugi de tan difícil accés i han aprofundit en l'examen de les restes de l'aixovar domèstic i de menjar (grans, cloïsses, eriçons de mar, espines, ossos de conill de la darrera menjar preparat en un forn-gerra). Els treballs se centraran ara en els aspectes antropològics del cos trobat.
 
Les restes d'una dona que va néixer a l'estrenar el segon segle del primer mil.lenni-possiblement tindria entre 20 i 40 anys en morir en el seu refugi-, han estat trobats aquest mes de setembre en un enterrament musulmà entre roques, a pocs metres d'on van aparèixer les tres claus, que han estat restaurades. La dona estava oculta a la muntanya amb dos desenes més dels que eren habitants de Mallorca. El cos estava enterrat de costat i orientat cap al sud-est cap a la Meca en un penya-segat.
El rei Jaume I va encomanar la captura dels últims rebels a un cavaller especialista en desallotjaments i accions complexes, l'aragonès Pere Maça-retratat en murals bèl.lics del MNAC a Barcelona les tropes dels cavallers i magnats de Medina Mayurka. Maça reclamà tiradors de ballesta, picadors i llancers. Els pagesos en fugida de la Mallorca musulmana buscaren un entorn muntanyenc i litoral on, precisament, el pintor Miquel Barceló té la seva casa i estudi al pavelló de caça del rei Sanxo. En aquella zona es van capturar fins 2.000 musulmans que els catalano-aragonesos esclavitzar. En dues generacions no va quedar rastre ni habitant d'Al-Andalus mallorquí.

ANDREU MANRESA - Palma de Mallorca - 2010.09.24 
www.elpais.com