23 de gen. 2011

Em sorprèn que a Pals continuïn la broma aquesta que Colom va sortir d´allà´

El Museu del Juguet de Catalunya, a Figueres, va acollir dijous la conferència de Francesc Albardaner "Colom català. Ciència històrica o fanatisme patrioter?". L'autor, sense pèls a la llengua, va titllar de falses i inconsistents diverses teories respecte a això.

Colón com el detergent o Colom com els que volen d'ERC a CiU?
Es deia Colom, amb M. No li torni a dir mai més Colón. I era català, si bé no es pot demostrar al cent per cent i els genovesos també tenen prou indicis per defensar que era genovès. Encara no hem trobat "el" document, però mantenir que és català no és fer volar coloms.
Aquesta teoria és recent?
I ara. Se celebra enguany el 75 aniversari de la mort de Luis Ulloa, pare de la teoria. La gràcia és que era peruà.
Catalunya va descobrir Amèrica?
Hi ha gent, bona gent, molt catalanista i independentista, que defensa que el descobriment va ser català. Crec que és un error. El patriotisme fanàtic xoca amb el racionalisme del bon historiador. Per això alguns interpreten que va sortir de Pals i no de Palos de Moguer, com va ser en realitat.
Miri que això ho llegiran a Pals...
Em sorprèn que gent assenyada -se suposa almenys- com els regidors de Pals contiuïn la broma aquesta que va sortir d'allà. Fins i tot n'han fet una ruta!
Promoció de la vila, home.
Quan ho explico fora de Girona, la gent es fa un tip de riure. "Que han perdut l'enteniment, els de Pals?", em diuen. Doncs es veu que sí.
Tanta falta fa a Catalunya un heroi?
Un heroi sempre fa falta, perquè jo surto molt a l'estranger i Catalunya no la coneix ningú. Coneixen el Barça, però no que sigui de Catalunya. Que Colom fos català ajudaria a conèixer la marca Catalunya.
Ens posaria al mapa, vaja.
Potser acabaria perjudicant, perquè la imatge de Colom ha variat molt els darrers anys. Si es demostrés que era català, encara ens carregarien als catalans el genocidi d'Amèrica (riu).
Amb aquesta recerca d'herois es demostra que els catalans tenim un complex d'inferioritat?
Tenim un complex de donats pel cul, és clar (riu). Està bé que reivindiquem allò que és nostre, però no que reivindiquem el que no ho és. Això de Colom pot ser veritat o mentida, però s'ha de destriar el gra de la palla.
Vostè era més escèptic, abans?
Vaig començar a investigar amb la intenció de demostrar que era mentida que fos català, però cada cop m'he anat convencent més que és veritat. Si bé no ho he pogut demostrar.
Els nacionalismes manipulen la història?
Els nacionalismes i les famílies i les persones. Tothom tendeix a mostrar allò bonic i amagar allò lleig. En general les tribus sempre fan veure que són més del que són.
Tem que amb aquestes teories algú el titlli d'anticatalà?
Al Centre d'Estudis Colombins ens van acusar de ser "espanyolistes". Als farsants, quan els descobreixes la trampa, no ho reconeixen, sinó que fugen endavant, insultant si cal. I amb més petulància que abans.

ENTREVISTA DE ALBERT SOLER 
GIRONA
http://www.diaridegirona.cat/ultima-dia/2011/01/23/em-sorpren-que-pals-continuin-broma-aquesta-que-colom-sortir-dalla/460254.html

11 comentaris:

Anònim ha dit...

Deixeu que els investigadors investiguen, no partiu de sectarismes de capelleta com és usual en aquests casos, si va sortir de Pals ja se sabrà si si o no.

Pedrito ha dit...

A Niebla hi han dos km de muralla que tanquen el perimetre del poble i a Palos no en queden ni els fonaments. Vinga home.
El terretremol de Lisboa nomes va provocar uns desperfectes a la Iglesia de san Jorge i resulta que tira aterra tota la muralla de Palos....

No, no, no es d'aquesta vila que parla la historia oficial, i no dic que sortisin de Pals perque no tinc cap prova pero el que tinc clarissim es que la historia oficial deixa del tot intactes les teories de Pals, encara que nomes teories.

Anònim ha dit...

Pedrito, digam, i en quin document diu en Colom o algun contemporani que a Palos hi haguès muralles?
Colom diu clarament "salpí de la barra de Saltes..." Ni port de Palos ni Pals. I Saltes es al municipi de Palos, ni muralles ni port.
Anonim, els investigadors investiguen, i troben el que troben, i fins el moment nomès hi ha un albarà que parla de recollir un sac de farina a Pals 90 anys abans que en Colom, RES MES.
Expandir teories amb finalitats turistiques perjudica clarament el reconeixement academic dels historiadors seriosos del colombinisme català.

Pedrito ha dit...

Jo en cap moment parlo de que en Colom o algun contemporani digui res, no se que t'inventes. Parlo de documents oficials (si, si oficials d'aquests que tan us agraden i que son la veritat suprema encara que no encaixin ni amb la realitat ni entre ells mateixos). Aqui un exemple:

Mandamiento a don Juan de Silva, conde de Cifuentes, asistente de Sevilla, y del Consejo, y a sus hermanos don Alonso, don Pedro y don Lope de Silva, para que entreguen a Juan de Cepeda, trinchante de doña Isabel, princesa de Portugal, la mitad de la villa de Palos con su FORTALEZA y lo demás vendido por ellos a SS. AA.|Archivo: Archivo General de Simancas. Unidad: Cancillería, Registro del Sello de Corte. Signatura: RGS,149206,370

La barra de Saltes es un lloc estrategic i logistic perfecte per la sortida d'una navegacio oceanica desde Europa. Pero els punts logistics de sortides per a navegacions oceaniques poc tenen a veure amb la procedencia dels expedicionaris i el lloc de gestació politico-cientifica.

A mi el que em sorpren es que les coses es tinguin que repetir tantes i tantes vegades i sempre tornem a discutir desde el principi.

anagnosto ha dit...

En 1495-96, los Pizones andaluces de Palos viajan al Rosellon. Paginas 42 a 46:

http://revistas.ucm.es/ghi/02143038/articulos/ELEM0404110225A.PDF

Sera por falta de documentacion.

Pedrito ha dit...

anagnosto, no me funciona el link

Anònim ha dit...

Estic d'acord, que certes actituds poc prudents no ajuden a esclarir la veritat, però tan sols, Miquel Manubens, podríes parlar de la investigació de Pals d'Empordà sent escèptic o prudent, deixant-la com una possibilitat més entre tantes, però no atacar-la frontalment.

Pedrito ha dit...

Completament d'acord amb aquest ultim anònim, però tampoc em sembla gaire prudent creure el que la historia oficial diu que va passar a Palos, de forma incondicional, sense poder dubtar de les coses que no encaixen quant contrastes altre informació oficial.

Anònim ha dit...

Sr anònim, si no vaig errat aquest post es una entrevista al sr albardaner
MM

Pedrito ha dit...

"En 1283 Alfonso X entrega a su hija, la reina viuda de Portugal. Doña Beatriz, en pago a su lealtad y por vida, las villas, Castillos y rentas de Maura, Serpa, Noudar, Mourao, Niebla, Gibraleón, Huelva, Alájar y Alfayat de Sete..."

"En 1293 Sancho IV ordenó al concejo de Sevilla, la construcción de una serie de fortalezas para que el territorio estuviese defendido, se nombran en el documento los Castillos de Cumbres, Santa Olalla, Aroche y Fregenal de la Sierra..."

"en 1293 Sancho IV ordenó al Concejo de Sevilla la
construcción de una serie de fortalezas para defender el territorio, en el documento aparecen los Castillos de Cumbres, Santa Olalla, Aroche y Fregenal de la Sierra, a los que más tarde se le añadirán las de Cumbres de Enmedio, Cumbres de San Bartolomé, Cala, Castilblanco, Castillo de las Guardas, Real de la Jara, Zufre ..."

Ni rastre del toponim "Palos" ni rastre de la "Fortaleza".

Anònim ha dit...

Això preten ser un bloc d'història ? Que uubliques una entrevista que no aporta cap dada comprobable històricament ?
Més que una entrevista sembla més una conversa de bar.