18 de febr. 2010

El retorn del Sant Sudari

Monsenyor Giuseppe Ghiberti va explicar ahir la premsa
 internacional, a Roma, com es conserva la tela per evitar que l'oxidació
esborri la imatge impresa en ella / AP / Domenico Stinellis


Torí espera dos milions de pelegrins a la nova exhibició pública del supòsit sudari de Crist
El Sant Llençol s'exhibeix per primera vegada des del 2000; serà entre el 10 d'abril i el 23 de maig

Les reserves són gratuïtes i ja s'han realitzat més d'un milió; 5646 des d'Espanya
 
La fe és misteri, l'impuls a donar sentit a allò incomprensible. En el cas del Sant Sudari, la ciència intenta trobar respostes a l'enigma, però la força subjectiva dels creients la desborda. . Per això Torí es prepara per rebre una allau de pelegrins, turistes o simples curiosos-poden arribar a dos milions-que aniran a veure el sudari en què, segons la tradició, va embolicar el cos de Jesucrist després de la seva crucifixió.
 
Serà exhibida a la catedral torinesa entre el 10 d'abril i el 23 de maig propers. Es tracta de l'esdeveniment de l'any a la capital del Piemont. La tela més estudiada i venerada del món només es mostra cada deu anys, durant un breu període, per evitar que l'oxidació esborri aquesta imatge que sembla la del cadàver d'un home. Les últimes exhibicions del sudari van ser el 1998 i el 2000. Aquesta última va tenir caràcter extraordinari, coincidint amb la celebració del bimil.lenari.


La ciutat de Torí intenta aprofitar al màxim la circumstància per atreure visitants i projectar-se a escala global. Ahir es van presentar tots els detalls a Roma davant la premsa italiana i internacional.


 Més d'un milió de persones ha efectuat ja la reserva per veure el sudari.  La majoria ho ha fet directament a través d'internet ( http://www.sindone.org/ ) o trucant a un número universal gratuït (0080007463663), també des de fora d'Itàlia. A data d'ahir, França encapçalava les reserves estrangeres (12.960 persones), seguida d'Alemanya (8603). Des d'Espanya s'han rebut 5.646 peticions. Hi ha pelegrins registrats dels cinc continents, des de l'Azerbaidjan a l'Argentina, de Costa d'Ivori a Nova Zelanda. Les reserves per als caps de setmana ja s'han esgotat, però encara no les dels dies laborables. La reserva i l'entrada són gratuïtes.


 Els organitzadors de l'exhibició han preparat una complexa logística per gestionar l'allau humà. Els dies de major afluència, el visitant disposarà de tres minuts davant el sudari, el que permetrà fer-ho a 50.000 persones durant la jornada. Els dies menys densos-els laborables-el temps de visió serà de cinc minuts.


S'ha dissenyat un recorregut històric i cultural per donar més relleu a la visita, convertida en una experiència integral, inoblidable. Abans de veure el sudari, s'accedirà a la "sala de prelectura", un lloc preparatori, didàctic, destinat a "habituar l'ull, la ment i l'emotivitat" per al que vindrà després. Els organitzadors van dir ahir voler facilitar la "màxima preparació psicològica i espiritual" als pelegrins.



Monsenyor Giuseppe Ghiberti, president de la Comissió Diocesana de la Sindona (el nom italiana per al sudari), va admetre ahir que continua havent interrogants científics, però l'Església considera Sant Sudari un "mitjà d'evangelització i no pot renunciar-hi". El Papa, que és el propietari del Sant Sudari, decideix quan s'exhibeix i autoritza qualsevol manipulació externa de la tela, anirà a Torí el 2 de maig per veure-la i celebrar una missa.


La capital piemontesa ha muntat diverses exposicions paral.leles per enriquir encara més l'oferta, entre elles una sobre el cos de Crist i l'art (amb obres de Miquel Àngel, Rubens i Veronese) i una altra sobre la imatge de Jesús en la història del cinema. A Torí saben bé que, en aquests temps de crisi, han de mimar el turisme religiós, que segueix movent més de 300 milions de persones l'any i resisteix millor la difícil conjuntura
 
Dubtes científiques i fe conviuen des del segle XIV
Del Sant Llençol (4,41 metres de llarg per 1,13 d'amplada), es té notícia des de 1353, encara que hi ha referències en els Evangelis. Va aparèixer a Lirey (França), portada probablement pels croats. Més tard va arribar a mans dels ducs de Savoia, que la custodiaren a Chambéry. El 1532 va quedar danyada per un incendi i des 1589 es conserva a la catedral de Torí.


El 1989 va ser sotmesa a la prova del carboni 14 en tres laboratoris-de Suïssa, EUA i Gran Bretanya- -i tots van coincidir que el teixit és de l'edat mitjana, entre 1260 i 1390, però l'Església no ho va considerar un veredicte definitiu.


La disciplina que estudia el sudari es diu sindonología.
L'any passat van créixer els dubtes en trobar-se a Jerusalem un sudari del temps de Crist. Les anàlisis van revelar que el teixit era d'una estructura molt més simple que el del Sant Llençol. Els experts van concloure que aquesta és més recent i, per tant, fals.


EUSEBIO VAL

Roma. Corresponsal
18/02/2010
www.lavanguardia.es