10 de febr. 2010

El secret dels ulls de Cleopatra


Els ulls fumats tan característics de les cares dels egipcis són, amb tota probabilitat, un dels gustos estètics que més han perdurat al llarg de la Història. Avui en dia, el «eyeliner» s'ha tornat a posar de moda i no són poques les dones que el llueixen com ho havia fet la mateixa Cleopatra. Però per als súbdits dels faraons, la ratlla pintada a la parpella podia complir una funció més enllà de la mera estètica.

Investigadors del Museu Louvre a París creuen que aquest maquillatge estava motivat per raons «higièniques», ja que ajudava a protegir els ulls contra infeccions i malalties. La clau radica en les sals de plom que contenien les pintures. Els egipcis trigaven molt de temps a desenvolupar els seus maquillatges. Un bon «eyeliner», com es coneix avui al delineador d'ulls, podia trigar un mes a crear-se. Aquests productes contenien sals de plom. Tot i la seva especial component, no resultaven perjudicials per a la salut. Ben al contrari, en dosis baixes aportaven beneficis enfront de les infeccions.
Els investigadors, l'estudi apareix publicat a la revista Analytical Chemistry, van utilitzar un elèctrode minúscul, de la mida d'una desena part d'un cabell humà per a comprovar l'efecte de la sal del clorur de plom sintetitzada pels egipcis, anomenada laurionite.
«Es pot argumentar que aquests compostos de plom van ser deliberadament elaborats i utilitzats a Egipte per prevenir i tractar malalties oculars», afirmen els científics al diari Daily Telegraph.
Els experts també van apuntar que la galena, la forma mineral natural de sulfit de plom, utilitzada com a maquillatge d'ulls, l'Kohl, compta amb un antisèptic i és capaç de protegir els ulls del sol intens.

FONT :
http://www.abc.es/20100108/ciencia-tecnologia-biologia-cuerpo-humano/secreto-ojos-cleopatra-201001081851.html