26 de set. 2010

Cristòfor Colom no es va sumar a l'expedició que va viatjar a Amèrica a Palos


Un estudi revelat en el Simposi Internacional d'Història Iberoamericana ha indicat que el navegant es va incorporar a les caravel.les a La Rábida i no a Palos de la Frontera
Huelva (EFE). Cristòfor Colom es va incorporar a les tres caravel.les que van viatjar a Amèrica el 1492 a La Rábida, a la província de Huelva , i no en la veïna localitat de Palos de la Frontera com se sosté, segons un estudi fet públic avui en el Simposi Internacional d'Història Iberoamericana que se celebra en aquesta província del sud espanyol. L'estudi ha estat donat a conèixer per Julio Izquierdo Labrado, membre del Grup de Recerca d'Història Iberoamericana de la Universitat de Huelva i secretari de la Asociación de Estudios Iberoamericanos y Colombinos Rábida.
Les investigacions apunten que les caravel.les, que van navegar el riu Tinto des de Palos de la Frontera a La Rábida, estaven obligades per les Ordenances Municipals de la primera localitat a ancorar enmig del riu per evitar el contraban. L'estudi constata que Cristòfor Colom es va incorporar al Moll de la Rábida a l'expedició després d'haver pernoctat en el convent franciscà d'aquesta localitat.
Des d'allí les embarcacions van partir de la Barra d'Saltés, des d'on, segons diu el Diari de Colom : "Partirem divendres tres dies d'agost de 1492 de la barra d'Saltés, a les vuit hores. Vam navegar amb forta marinada fins el posar del sol cap al Sud seixanta milles, que són quinze llegües; després al Sud-oest i al Sud quarta del Sud-oest, que era el camí per a les Canàries".
Els participants en el Simposi han dut a terme avui l'itinerari de sortida de les embarcacions colombines el 3 d'agost de 1492, navegant des del riu Negre fins a la desembocadura. Entre les personalitats convidades figuren especialistes en història iberoamericana procedents de països com Àustria, Estats Units, França, Portugal i Amèrica Llatina.
FONT : http://elcomercio.pe/noticia/644507/cristobal-colon-no-se-sumo-expedicion-que-viajo-america-donde-siempre-se-dijo
Com podeu veure els andalusos van entrant en raó, poc a poc. Em consta que l'autor de l'estudi va llegir el meu treball "De on salpà Cristòfor Colom?" Ara nomès falta que reconeixin que lo de Palos es un invent, donat que el 3 d'agost era imposible que el riu tinguès prou fundaria, i els vaixells realment estaven ancorats a la barra de Saltes, i que el "embarcadero de Palos" es una fantasia. No faltaran tampoc els qui, des de l'Empordà, entenguin que les conclusions d'aquest estudi reforça les seves vendes de merxandatge turístic.

5 comentaris:

Pedrito ha dit...

Quin sentit te doncs crear aquest mite a Palos.
Sembla com si l'historia oficial s'esforces en col·locar a Palos com mes coses millor, perquè? Que ocultaven falsificant el lloc de sortida nomes uns pocs kilometres?
Per cert a on es la prova de que Colom va dormir a La Rabida? Ah! la contraprova.

Anònim ha dit...

La prova de que va dormir a La Rabida aquella nit, deu ser un ticket del restaurant.
Jo crec que ja s'han adonat que lo de Palos no s'aguanta, lo correcte es Moguer, que es on hi havia port i vivia una tia rica de la dona d'en Colom, i ara resituen a La Rabida pel tema del calatge i dels franciscans.
O potser es que han trobat que Palos era ple de catalans, igual que les Canaries: esglèsia de Sant Jordi, etc
El que es una autèntica barbaritat es lo de Pals d'Empordà.

Anònim ha dit...

No m'entengueu malament, però quina validesa té aquest estudi? Es pot consultar d'alguna manera? Ja hi ha massa estudis, de tots colors, i sol passar que sempre es basen en la metodologia "si avui és dimarts, això és Bèlgica"

Pedrito ha dit...

Si, lo del Empordà es un altre cançó. Es evident que una expedició continental buscara com a sortida el lloc mes avantatjos logisticament parlant i aquest es el sud-oest de la península iberica, pero aixo no vol dir que fossin tots d'alla. Per aixo crec que aprofiten la sortida logistica per farcirla d'altres continguts, pero aixo es nomes el que jo crec.

JoanKeops ha dit...

Els Pinçón andalusos?
El mateix Bartolomé de Las Casas denúncia les maniobres dels fiscals de la corona en els plets, que presenten testimonis falsos, entre ells els Pinzón andalusos.

Uns Pinçón que portaven la bandera de l'Ordre d'Avis portuguesa i que anomenaven tramuntana al nord, no podien ser andalusos tenien que ser portuguesos i residents a l'Empordà. I si els censor van manipular la nacionalitat dels Pinçon també van manipular el port de sortida.