20 de juny 2010
COLOM : NI DE PALS NI BERTRAN.
Noves investigacions sobre l'origen de Cristòfor Colom descarten la teoria que el navegant partís de Pals d’Empordà en la seva ruta a Amèrica. El Centre d'Estudis Colombins demostra que Colom no era el barceloní Joan Colom Bertran.
Rosa M Bosch Barcelona La Vanguardia 20-06-2010
Mentre el genetista José Antonio Lorente no pugui determinar l'origen de Colom, les indagacions dels defensors de la catalanitat del navegant segueixen aportant noves dades. Dos documents de l'Arxiu Històric de Protocols de Barcelona (AHPB) analitzats per Francesc Albardaner, del Centre d'Estudis Colombins de Barcelona (CEC), descarten la teoria que darrere de l’identitat de l'almirall s’oculti el patrici barceloní Joan Colom Bertran, tesi defensada per un sector que reivindica el Colom català.
Altres escrits també refuten la presumpció que els germans Pinzón fossin de Pals d'Empordà i salpessin des d'aquest port de l'Empordà rumb a Amèrica. Un d'aquests documents, amb data de 13 setembre de 1477, cita que en Joan Colom Bertran ja era mort en aquesta data, quinze anys abans que Colom arribés a Amèrica. El CEC sempre ha sostingut que Joan Colom Bertran no podia ser el navegant, i ara Albardaner remarca que quedarà provat d'acord amb aquest i altres manuscrits. El personatge que encaixa en el perfil històric, segons el parer de Albardaner, es un altre Joan Colom català, "nascut el 1441 o 1442, que va ser nomenat PROEL de la galera de Barcelona el 1455 al comandament del patró Ramon Guerau".
"Del navegant sabem que escrivia i parlava en català, que el seu català estava influenciat pel català oriental, que era noble, que el 1472 era corsari" relata Albardaner, conscient que l'origen de l'almirall només es determinarà si les anàlisis genètiques de Lorente arriben algun dia a bon port.
Albardaner va presentar les últimes troballes del Centre d'Estudis Colombins dimarts passat en una conferència a Òmnium Cultural de Barcelona. Un altre dels punts que van centrar la seva intervenció és el port de partida de la primera expedició a Amèrica: Palos de la Frontera, tal com sosté la història oficial, i no Pals d'Empordà com ha suggerit algun autor. La catalanització de Palos en la forma de Pals en un escrit de 1477 recollit per la historiadora Núria Coll a la revista Hispania X, el 1950, va donar peu a l'equívoc. En aquest text Coll demostrava que Vicente Yañez Pinzón, company de Colom en el viatge del descobriment, va saquejar a la Mediterrània vaixells carregats amb llana i mantes, propietat del comerciant Mateu Capell. Aquest acte de pirateria va portar a les autoritats de Barcelona a protestar davant el Rei de Castilla, Ferran el Catòlic, a través d'un escrit en català en què es referien a Pinzón com "Vicens Anes Pinson de la Vila de Pals". Aquest Pinzón, explica Albardaner, no té res a veure amb un portuguès Vicente Eanes, que va residir a Pals d'Empordà en aquesta època.
Albardaner ha recuperat un document de l'AHPB, de 27 de febrer de 1477, en què, igual que en un altre de l'Arxiu General de Simancas, de 18 de gener de 1480, parla de Vicentio Anes Pinzon, de la vila de Palos, com patró d'una de les caravel.les dels pirates.
En el segon document, al costat de Vicente Yáñez Pinzón es cita al seu germà, Martín Alonso Pinzón, com veïns de Palos. De fet, Nito Verdera - un altre dels defensors de la catalanitat de Colom - va transcriure aquest escrit en el qual es parla de les aventures dels germans Pinzón en el seu llibre La verdad de un nacimiento, Colón ibicenco. (Editorial Kaydeda, 1988).
FONT: http://www.cecolom.cat/media/files/file_460_2614.pdf
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
7 comentaris:
I aquest document que prova? des de fa un temps sembla que qualsevol document que te relació amb el descobriment d'America te una característica imprescindible: estar a favor de les teories d'en Bilbeny o estar en contra. No esteu tots una mica neurótics?
aixo no es cap partida de naixement ni cap document de tonsura. Els corsaris contra Joan II difícilment residirien a Catalunya. Busqueu el context històric i hi trobareu mes sentit.
Bilbeny? qui es Bilbeny? No es citat a l'article.
No entenc que te a veure el comentari amb l'article.
L'article parla d'uns Pinzon pirates contra mercants catalans el 1477, i la guerra civil catalana havia acabat el el 24 d'octubre de 1472, res a veure.
Bé, es que cal que llegeixis també l'article del link a on una periodista, que escriu sobre "tendencias", parla de que dos documents que tiren per terra la teoria de Joan Colom i Bertran, Mes induïda impossible. I si l'hi preguntéssim a la periodista que te a veure el document dels corsaris amb Joan Colom? Dons al cecolom l'hi explicaran tot. L'important es sortir als mitjans de comunicació encara que sigui de qualsevol manera per contrarestar al mediàtic Bilbeny. Ah! perdona, que no saps qui es en Bilbeny, doncs no cal ni que surtis d'aquest bloc per saber-ho.
Acabada la guerra civil catalana molts corsaris contra Joan II es van exiliar. no hi veig la contradiccio.
L'irracional i grosserament mal dissimulat Odi, que sentiu vers en Jordi vos ofusca. Com mes i/a mes gent arriba els missatges d'en Bilbeny, mes i mes irracional odi li professeu. No vos adoneu de la vostra malaltia?
Almogàver.Cat
Almogaver, d'odi, res de res, al contrari, a mi em fa pena, molta pena...
És una mica patètic tot el que escribiu en aquest bloc. Sembla com si en Bilbey fosl'única prsona que investiga sobre Colom. Aquesta resposta del Centre d'Estudis Colombins, s'ha generat a ran de les aportacions que el Cercle Català d'Història porta fent en els darrers dos anys. Al CEC se li cau la paradeta i no saben com aturar-ho! Us heu preguntat mai que financia a aquesta colla del CEC?
Desperteu, collons. Hi ha molts investigadors més a Catalunya a part del fantasma d'en Bilbeny!
vaja historiadors sou vosaltres.
si esta provat que colom era catala de la familia colom bertran.
no se que tonterias esteu dient.
Publica un comentari a l'entrada