28 de març 2010

L'home que va voler crear un nou continent


Diàriament trobem a la blogosfera històries fascinants i estremidores. El poder que tenen les bitàcoles per analitzar notícies, contrastar opinions i sobretot explicar relats d'una forma detallada i sense les presses "del directe", és inqüestionable.
Per això ens agradaria destacar una de les anotacions més rellevants en les últimes hores, que ens trasllada fins a l'any 1927, en ple període d'entreguerres i moment en què Herman Sorgel, un arquitecte alemany que volia fer reflotar a la vella Europa de la greu crisi que la castigava, comença a idear "Atlantropa".
Es tractava d'un ambiciós projecte per construir una gegantina presa de 35 quilòmetres de llarg, 300 metres d'alt i 500 d'ample a l'estret de Gibraltar, que no només suposaria una important font d'electricitat i de llocs de treball, sinó que permetria interrompre el flux d'aigua provinent des de l'atlàntic i rebaixar el nivell del mar Mediterrani uns dos-cents metres en seixanta anys. 

D'aquesta manera, el Mar Nostrum a poc a poc s'aniria evaporant i en aquest temps es guanyarien uns 600.000 quilòmetres quadrats de terra, que podrien ser aprofitats per a l'agricultura i la ramaderia generant riquesa a uns 150 milions de persones.  Europa i Àfrica quedarien units per un titànic programa d'obres d'enginyeria encapçalat per aquest gran dic de l'estret i el nou continent engendrat s'anomenaria Atlantropa.



Sense entrar a valorar les repercussions mediambientals d'un projecte com aquest, els plans de l'incansable Herman Sorgel anaven més enllà que el terreny merament arquitectònic i estaven carregats d'un clar interès colonialista, que per altra banda, era la tònica regnant a l'Europa d'aquella època. Per aquest motiu, entre els seus "revolucionàries" idees també estaven construir una altra presa per aprofitar les crescudes del riu Congo que inundaria els "improductius" boscos que ocupaven la major part d'aquest país, esborrant del mapa un nombre incomptable de pobles i espècies, la creació de nous ports de mar, per davant de molts dels actuals (Nou Tànger, Nou Nàpols, Nova Gènova ...) i la recerca d'una capital per al nou continent anomenada Porte du Rhone prop de l'actual Marsella.
Afortunadament, les idees del nostre particular creador de continents, tot i que van captar cert interès d'alguns escriptors i filòsofs de l'època, no van acabar per convèncer els seus comptariotes nazis i l'arribada de l'energia atòmica i la fi del colonialisme es van encarregar de la resta.
 
BITACORAS.COM
 23-02-10

2 comentaris:

Admin ha dit...

Que curiosa la historia que has explicat.

No se en que pensava aquell home!

Andronicus ha dit...

Doncs és una sort que es quedés en res aquest projecte tan "pulp".

Penseu només en que les planes del Mediterrani "dessecat" serien tan salades que no servirien per l'agricultura ni per res. A més, ens deixaria un litoral fastigosament avorrit, arruïnaria ciutats costaneres...

Fantasies.