18 de set. 2010

LA DESTROÇA DE PERE II



Ha passat ja una setmana des de l’emissió a TV3 del documental “Anatomia d’un rei” (http://www.tv3.cat/videos/3089930) dedicat a la exhumació de les restes del comte-rei Pere II, i si he deixat passar aquest temps ha estat per a esperar a que se’m refredes el temperament, doncs el meu enuig per tot el que vaig veure a l’emissió del dit “documental” va ser molt gran.
Els resultats de la suposada investigació van ser trobar un pinyó de raïm, un pol•len de noguera, la possibilitat que en Pere II tingués tuberculosi, infermetat crònica habitual fins fa pocs anys, i poca cosa mes.

A canvi d’aquets resultats tenim que s’han destroçat les úniques restes reials fins ara intactes de tota la nostra historia. D’una mòmia venerable embolcallada ens hem quedat desprès de tallar a atroços, com qui no sap ni pelar una taronja, tot l’embolcall textil, ens hem quedat amb una calavera. Desprès que es passa per l’escàner la mòmia, es precís, contràriament al que es fa amb mòmies egípcies de milers d’anys, desmuntar el cap per a fer una recreació de la cara, quan en les mòmies egípcies tot això s’ha fet sense desmuntar res ni destroçar res.

Diran vostès que potser els nostres tècnics o els nostres medis encara no arriben a aquests nivells de sofisticació tecnològica i per això som tant matussers. Dons no, els nostres medis tècnics son tant bons com els millors del mon, i per a tècnics s’ha tirat tant de beta com s’ha volgut, arribant fins i tot, per analitzar les robes de l’embolcall reial, a contractar, pagant naturalment, a la conservadora de la Sindone i altres especialistes de categoria internacional.


La meva conclusió es que s’han llençat 800.000 € en una operació de propaganda tripartita, d’una Conselleria de Cultura que ens te acostumats a la mediocritat amb un cost cultural mes gran que el dels diners llençats.

Mentres veia el documental, no ha parat de venir-me al cap el magnífic treball de la historiadora Mariona Ibars amb l’identificació de les restes d’en Carles de Viana. Recordava el que sé del treball de la Mariona, observava el documental, i el meu enuig anava augmentant exponencialment.


La Mariona Ibars va emprendre fa bastants anys l’estudi d’en Carles de Viana, aquests estudi els colombistes l’hem estat seguint molt properament perquè de la seva identificació depenia la possible comparança amb el ADN d’en Cristòfor Colom, proba irrefutable per a poder desmentir la peregrina teoria mallorquinista que fa a Colom fill bastard d’en Carles i d’una Colom de Felanitx.

El pressupost que ha tingut Ibars per a la seva investigació ha estat d’uns 150.000 €, 30.000 donats per la O.S. de Caixa Penedès, 4.800 € de la Fundació Jaume I, 48.000 € obtinguts per la historiadora dels drets d’autor de la novel•la “Carles, Princep de Viana”, i la resta procedents d’un crèdit pont que la historiadora va haver de demanar per a que no es parés l’investigació esperant cobrar els drets d’autor de l’emissió de la sèrie “Carles, Princep de Viana” produïda per TV3, i basada en la seva novel•la (com molt be indica en els crèdits del vídeo), i de la qual l’autora encara espera cobrar.

Amb aquest pressupost tant minso, ( i copio directament d’un email que he demanat a l’autora per no deixar-me res ) ames de l‘investigació de la mòmia d’en Carles feta per la prof Malgosa, la part de l’ADN, i pel amic Miguel C. Botella de la U. De Granada, el peritatge forense, s’ha realitzat l'estudi antropològic de l'ossari del Ducs de Cardona (sanejar-los i ordenar-los en caixes de metacrilat); un estudi genètic de l'ascendència i descendència de la reina Blanca I de Navarra, mare del Príncep, que ens ha permès trobar l'única ADNmt que hi ha al món que cobreix 800 anys de nissaga femenina (del 1220 fins l'actualitat), i que ha permès fer a la Dra. Malgosa, de la Universitat Autònoma de Barcelona, i de forma totalment desinteressada, l’identificació de les restes, que finalment no són del Príncep de Viana, i la elaboració d'un web per informar als ciutadans www.poblet-pviana.com, de la qual ara el FC Barcelona patrocinarà la seva traducció en català.

De la presentació del resultats d’aquets estudi teniu la meva crònica a http://xpoferens.blogspot.com/2008/09/identificaci-de-carles-de-viana.html



Així tenim doncs, per comparança, l'exemple i comparança de com funciona això de la cultura a casa nostra. Per una part com es llencen els nostres diners quan els gestionen politics, i com quan es l’iniciativa privada qui empren l’aventura, es l’investigador qui queda amb els deutes.

Per l’única cosa que podia servir obrir la tomba del rei Pere era per a obtenir el seu ADN, i a partir d’aquest ADN fiable, catalogar i ordenar totes les tombes reials de Poblet. Aquest objectiu era l’únic que hagués justificat obrir la tomba, però mirin, del ADN, al documental, res de res. I per a això no hagués fet falta destroçar res, amb obrir un forat al mausoleu, fer entrar dos tubets, i per laparoscòpia aconseguir la mostra, hagués estat suficient, però clar, això no val 800.000 € amb que omplir-se la boca, ni tampoc dona per a gaires minuts de documental televisiu.

10 comentaris:

Anònim ha dit...

Molt bé.



Et felicito.



Salutacions.



D.I.

Anònim ha dit...

Tens més raó que un sant"
Perdona això de sant però he fet servir la frase feta..

M.C.

Anònim ha dit...

Sincerament, no hi havia pensat. Ens ho van vendre com un gran descobriment i resulta que no és tant. Sort que mitjançant els blocs podem trobar allò que els mitjans oficilas ens amaguen!

Anònim ha dit...

Els espanyols estan fent la tècnica de terra cremada: aconseguirem la llibertat, però que ens quedarà per mostrar al món?

Osvaldo ha dit...

Em sap greu discrepar, però crec que s'equivoca de mig a mig. Si el seu ennuig no li va permetre de veure l'entrevista que van fer al director del documental, just quan van acabar la transmissió, els investigadors no en tenen la culpa. Allí van deixar clar que al documental només havien exposat algunes (poques) de les informacions extretes, les més "mediàtiques", això és: causa de la mort i caracterització del rostre.
D'informació se'n va extreure molta més, però al documental no hi cabia. Les investigacions tot just comencen, amb el reportatge: els historiadors i arqueòlegs tenen material per a anys i panys. I si no, temps al temps: no tardarà e saber-ne noves.
D'altra banda la mòmia i els ossos del rei no s'han potinejat ni dividit: tornen a descansar al panteó reial de Santes Creus, això sí, amb una "càpsula del temps" on s'hi van introduir totes les descobertes fetes i el dia a dia de l'exhumació i la investigació posterior. Una aportació clau per si, d'aquí a centenars d'anys, a arqueòlegs del futur que no es recordin del que és Catalunya, se'ls acut excavar altre cop la tomba de Pere II.

Anònim ha dit...

La capsula del temps no ha estat necesaria els passats 700 anys. I si d'aqui a milenis la gent no recorda, potser tampoc trobaran aquesta capsula,
Osvaldo, quans diners has cobrat tu dels 750.000 € ?
JB

Anònim ha dit...

Gràcies… estic totalmente d’acord amb aquest article

Una forta abraçada

Ramon

Anònim ha dit...

Veo dos cosas buenas en la carta, una la frase contra
> el colon mallorquin (Nito estara muy contento) y otra que reconoce que con poco dinero han hecho mucho en Poblet y que lo de Pere III ha sido un derroche para solo destrozar la momia...
Vamos a ver si se difunde la carta, ojala! Solo lo veo en el blog xpoferens
>
> Saludos
> Jose

Anònim ha dit...

Estaba esperant el teu comentari sobre la prioritat i importància que vàren donar aquest documental a TV3. Ha estat realment indignant. Jo sols pensaba en tú. En la teva eterna tasca i lluite, sense cap valoració. M'alegro que algú hagi dit la veritat. Encara qeu quasi ningú la sàpigue.
Una abraçada,
MARIBEL

Anònim ha dit...

Les meves felicitacions. Està molt bé i no dius res que no sigui veritat, perquè on n'hi ha papers callen barbes.
Gràcies per ser tant temperamental i tant bon periodista.
Una abraçada.
Mariona.