28 de gen. 2010

Trobat un sarcòfag clau per revelar la caiguda de la cultura maia


El taüt va ser trobat a la selva del sud estat de Chiapas i aporta nous elements sobre el col lapse de l'antiga civilització
Arqueòlegs mexicans van descobrir un sarcòfag de pedra amb antiguitat de més de mil anys a l'acròpoli maia de Tonino a la selva del sud estat de Chiapas, que podria aclarir el misteri de la caiguda de la cultura maia, han informat avui fonts oficials.
El especialista Juan Yadeun, responsable del sitio arqueológico ubicado en el municipio de Ocosingo, explicó que este ataúd de piedra mide 2 metros de largo por 70 centímetros de ancho y 60 centímetros de profundidad, y es comparado por su importancia con el de la "Reina Roja" en Palenque (Chiapas), descubierto en 1994. L'especialista Joan Yadeun, responsable del lloc arqueològic situat al municipi de Ocosingo, va explicar que aquest taüt de pedra fa 2 metres de llarg per 70 centímetres d'ample i 60 centímetres de profunditat, i és comparat per la seva importància amb el de la "Reina Roja "a Palenque (Chiapas), descobert el 1994.

L'arqueòleg va dir que aquest objecte correspon al període de 840-900 després de Crist, època en què es registra la darrera inscripció maia i comencen les influències tolteques entre 903-910 després de Crist.  "A 840 després de Crist hi va haver una transformació molt important en les ciutats maies, va deixar d'haver representacions escultòriques i inscripcions, el que s'ha interpretat com un abandonament massiu dels assentaments", va afirmar Yadeun.
L'expert va assegurar que el sarcòfag "aportés nous elements sobre el col lapse de l'antiga civilització maia, saber amb precisió qui van ser els causants del declivi, si va ser gent local influenciada per grups de l'Altiplà, vinguda directament d'aquesta part de Mesoamèrica o del que avui és Tabasco (sud-est de Mèxic) ".
Al seu interior es troba una olla i un crani amb empremtes de deformació i fracturat en diverses parts, així com ossos llargs disposats en forma de creu, pel que sembla d' "un personatge d'alta jerarquia, probablement una dona o un menor".
Dins de la cripta es va trobar també una olla globular amb tapa amb ossos que van ser bullits i fragmentats, col.locats fa uns 500 anys per indígenes Tzeltales que es van assentar a la zona van recuperar els edificis i van obrir les tombes per extreure els objectes al mateix temps que posaven noves ofrenes.
L'especialista va recordar entre les diverses explicacions teòriques, la civilització maia va desaparèixer després de l'arribada de pobles tolteques de l'altiplà central a la regió.  "Es tractava de grups de caràcter corporatiu, exèrcits grans, que potser procedien de l'àrea de Puebla-Tlaxcala (centre de Mèxic), la Costa del Golf (est) i Oaxaca (sud), lligats al mateix temps a Tula", va indicar.
Yadeun va dir que en 840 després de Crist va ocórrer una transformació molt important en les ciutats maies, el que va suposar que "per a aquests temps, al Mèxic Antic s'estava suscitant una revolució, en caure les dinasties i assumir el poder grups de guerrers".
Tonino és una de les Acròpolis més grans del món i va ser entre l'any 688 al 708 amb el seu governant Chaak Bak Nal, "l'imperi militar més gran de la història maia fins abans de la de l'arribada dels asteques". Aquest lloc, tancat al públic i descobert fa 4 anys, compta amb un mural que ha estat restaurat i conté la història de l'edificació que forma part d'un complex de 320 metres de base i 63 metres d'alt considerant una de les piràmides "més grans de Mèxic i el món ".

FONT AGÈNCIA EFE
http://www.lavanguardia.es/cultura/noticias/20100128/53880156036/hallado-un-sarcofago-clave-para-revelar-la-caida-de-la-cultura-maya.html