27 de nov. 2009

Restauració de la tomba de Pere II el Gran

Descobreixen que la tomba de Pere II el Gran ha restat intacta des de l'Edat Mitjana
El conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras, ha anunciat aquest dijous al monestir de Santes Creus de Tarragona que la tomba del rei Pere II el Gran és l'única tomba reial de la corona catalanoaragonesa d'època medieval que no ha estat profanada.
             

Aquest fet s'ha constatat després d'una endoscòpia amb una petita càmera dins del sepulcre, que també ha demostrat que, tot i que hi ha hagut intents de saqueig, la tomba segueix intacta. La investigació de les restes mortals de Pere II, que durarà durant sis mesos, permetrà obtenir valuosa informació sobre la causa de la seva mort, els rituals dels enterraments reials i la indumentària del segle XIII.
           
L'estudi s'emmarca en el projecte de restauració de les tombes del monestir de Santes Creus, pressupostat en 750.000 euros. També es restauraran les tombes de Jaume II i la seva dona, Blanca d'Anjou, i de Roger de Llúria
 
Europa Press Aiguamúrcia  26/11/2009

Una tomba intacta 700 anys després




Especial informatiu sobre el projecte de restauració del monestir de Santes Creus. En parlem amb una de les responsables del projecte, Marina Miquel, cap de l'àrea de Gestió de Monuments del Museu d'Història de Catalunya.
http://www.tvc.cat/

3 comentaris:

isabel ha dit...

Imagino que els historiadors piqueu de mans però la gent de a peu ens fa pena , molta pena, i com habitant de Santes Creus sento dolor per trobar que hi ha masses Il·luminats de Cultura farfullant per un monestir què és tan preciòs i meravellos perquè se l'ha tractat amb respecte, carinyo i sobretot amb dignitat.Pere el gran es volia defensar de tot això buscant una bona sepultura, resguardant-se en un altar i posant els seu millor general als peus. em feu por tots els que enarboleu la bandera del coneixement i senzillament deixeu la vostra emprempta devastadora. On són les bodegues de santes Creus desprès de passar els de Cultura? AHHHH! de descobriment res, perquè des dels besavis que se sap que la tomba de Pere el Gran estava intacta o qui es penseu que guerra tras guerra i avalot darrera avalot estava allí?
gracies

Jordi Benplantat ha dit...

Simsonita, a mi també m'ha semblat excesiva la manera de presentar el tema. La realitat es que si tenim un problema, i el tenim a Poblet, on practicament no hi ha cap rei a la seva tomba. L'analisi d'ADN de Pere II permetrà col.locar a cada rei al lloc que li correspon.
Llegeix :
http://xpoferens.blogspot.com/2009/03/la-peticio-dexhumar-les-restes-de-jaume.html
http://xpoferens.blogspot.com/2008/09/identificaci-de-carles-de-viana.html

Labuspythecus ha dit...

Un altre restauració de la nostra memòria col·lectiva. Els retrats dels nostres comtes-reis tornen al seu lloc.

http://www.tv3.cat/videos/1971659/Els-quadres-dels-comtes-catalans-tornen-a-casa

Per cert, la exhumació de les restes de Pere el Gran seran de molta utilitat com bé ja s'ha dit, per poder identificar les restes escampades per Poblet.
A part d'això, aquest restauració i investigació de la tomba aportarà dades que potser seran molt interessants de l'època.
A tots els catalans ens hauria d'omplir d'orgull fets d'aquest tipus.