El Regne Unit desenterra el tresor d'or anglosaxó més important
PECES D'UN DELS REIS DE MÈRCIA
• Un aturat troba 1.500 peces del segle VII amb un detector de metalls de tres euros
• La majoria dels objectes són de caràcter militar, sobretot empunyadures d'espasa
Amb un vell detector de metalls, que va comprar ara fa 18 anys en un mercat per 2,5 lliures (tres euros), Terry Herbert ha trobat el tresor anglosaxó més gran que s’ha localitzat mai a la Gran Bretanya. El mes de juliol passat, mentre passejava pels camps cultivats de la granja d’un amic a Staffordshire, Herbet va descobrir una col·lecció de 1.500 peces d’or i plata que es remunten, amb tota probabilitat, al segle VII. Entre tot el material que va trobar hi ha decoracions per a espases i cascos, monedes i creus cristianes. Uns cinc quilos d’or i dos quilos i mig de plata, en total.
Quan els experts van arribar a la finca no es podien creure el que tenien al davant. "Aquesta troballa alterarà la nostra percepció de l’Anglaterra anglosaxona", ha declarat Leslie Webster, antic responsable del departament de Prehistòria i Europa del Museu Britànic. Al contemplar com són de delicats i bonics alguns adorns i el seu increïble valor i abundància, un dels arqueòlegs es va posar a plorar.
Un valuós botí
En la presentació d'ahir a la Galeria d'Art del Museu de Birmingham, el professor Kevin Leahy, que està catalogant el tresor, va admetre que "treballar amb un material d'una grandesa tan important fa bastanta por" i que "tots els arqueòlegs que hi han treballat han quedat aclaparats". Les peces, va explicar, estaven enterrades en un territori que corresponia al bel·licós regne saxó de Mèrcia, un dels senyorius en què estava dividida l'illa després de les invasions germàniques i just abans de l'arribada dels víkings, i cap d'elles va pertànyer a una dona. "No tenen absolutament res de femení. No hi ha agulles per als vestits, fermalls o arracades. Són –va argumentar Leahy– objectes d'or típics de l'era anglosaxona. La gran majoria són de tipus militar, objectes bèl·lics, especialment empunyadures d’espasa". La interpretació de l'historiador és que eren un trofeu: "No crec que els prenguessin a gent que fos viva".
Pertinences d'un rei
Donada la seva riquesa, el professor Roger Bland, del Museu Britànic, pensa que "devien pertànyer a un rei". Els arqueòlegs creuen que van ser enterrats en algun moment entre finals del segle VII i començaments del VIII, tot i que esperen ser més precisos en el futur sobre les dates i el motiu pel qual van ser enterrats, sense estar associats a cap tomba.
El descobriment ha causat un enorme rebombori al Regne Unit. El públic podrà veure a partir d'avui fins al 13 d’octubre una mostra de les peces més importants a Birmingham. Els experts hauran de fixar encara el valor de la troballa, una operació que es preveu molt complicada. Els arqueòlegs suggerien ahir que la xifra final podrà superar el milió d’euros. L'ideal, per tots, seria que els museus adquirissin el tresor.
EFE
LONDRES
24/9/2009
25 de set. 2009
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada