29 d’abr. 2010

EL DIT D'EN CRISTÒFOR COLOM..........


Quan l’any 1997 en Francesc Ribera “Titot” va dedicar una cançó al blaver González Lizondo anomenada “La pesta blava”, afirmava que “tots els filòlegs del món se n’estan rient”, referint-se a les estrafolàries teories blaveres que suposaven que el valencià era un idioma diferent del català.



Fa alguns anys, a cop de titular de diari i llibres mediàtics, un filòleg, pretès historiador i el seu grup de seguidors, van creant un conte xinès d’un suposat Colom inexistent, de més de 90 anys quan va morir. Afirmen que l’almirall salpà de Pals d’Empordà en el seu primer viatge i, recentment, que de Barcelona en el segon, i s’inventen a més una rècula d’afirmacions indocumentades de grau menor. Totes aquestes teories recorden molt les d’un suís de nom Erich von Däniken, que fa uns anys atribuïa als “déus” la construcció de tota resta arqueològica trobada a Sud-Amèrica. De la mateixa manera, recentment tot personatge històric que “s’investiga” acaba resultant català, fet que provoca la hilaritat en la comunitat científica espanyola ( i sort que la internacional no se’n assabenta), i ja és habitual haver d’escoltar d’historiadors espanyols frases com “al final diréis que Dios es catalán”, quan els fets demostren, que si Déu fóra català, té molt abandonat el seu poble “escollit”. I per si de cas, a la vista de l’experiència històrica dels jueus, val més que en triï uns altres.


Tot això començà amb la teoria de "Pals versus Palos" de la Sra. Teresa Baqué i Estadella, enunciada oficialment i pública en un congrés de la Corona d'Aragó l'any 1987. Després la va publicar en els primers números de «Terra Rubra» (Revista del poble de Tarroja de Segarra) a principis dels anys 90. Teoria que va fer seva posteriorment el Sr. Jordi Bilbeny. En cap cas al document es refereix a Pals d’Empordà, sinó a Palos, però escrit en català, de la mateixa manera que escrivim Cadis, o Saragossa.

La teoria dels "Pinsons" de l'Empordà i més exactament de Pals és deu també a la Sra. Teresa Baqué i Estadella de la mateixa època, com es pot comprovar en els primers números de la Revista «Terra Rubra», ja esmentada, que gaudí del total suport del seu espòs Sr. Dionís Prat, qui també va publicar alguns articles en la mateixa revista en defensa de tan desencencertada teoria.

Aquestes teories es basen en una erronia interpretació d’un document publicat per l’eminentíssima historiadora catalana Sra. Núria Coll i Julià amb el títol "Vicente Yañez Pinzón, descubridor del Brasil, corsario en Cataluña" a la revista «Hispania» de l'any 1950 del CSIC. La Sra. Coll va transcriure perfectament un document en què surt l’expressió "Vicent Anes Pinson de la vila de Pals", i Baqué va crear la nova teòria sense tenir en compte que aquest pirata anava plegat amb dues altres naus i pirates de "Civilla" (Sevilla). Tampoc va tenir en compte el contingut de la protesta, ja que va dirigida al Rei de Castella, perquè els malfactors eren d'aquest regne. A partir d'aquí, es va començar a embolicar la troca. El Sr. Bilbeny va copiar, també, aquesta teoria i la va publicar en els seus primer llibres i articles.


En cap document es parla d’uns Pinçon de Pals d’Empordà. Evidentment es parla d’uns Ianyes o Eanes, però es que es poden trobar fins a 15 personatges documentats d’aquesta família a la cort del rei Pere, però cap es diu Pinçon, excepte el pirata castellà Vicent Anes Pinson de la vila de Palos –de la Frontera- que ataca naus catalanes com es documentat a l'Arxiu de Simancas en un document d'un atac de Martin Alfonço e Viçente Yannes Pinçon el 1479, en que varen apressar el ballener de Bernardo Galamo (Galamó)... y otros vesinos de Yviça, i el portaren al port de PALOS.( transcripció del document de Simancas a "La verdad de un nacimiento - Colón Ibicenco", Nito Verdera, Kaydeda Ediciones, Madrid, 1988, p. 119 i ss.; i a les pp. 228, 229, 230), i el 1479 ja feia 13 anys que havia mort el rei Pere, per tant res a veure amb la guerra civil catalana, un simple acte de pirateria d'uns mariers castellans.


La teoria que vincula l’Almirall amb en Joan Colom Bertran, parteix de la data de la tonsura del nen Joan Colom i Bertran que tingué lloc a Barcelona l'any 1425. El document va sortir publicat per Francesc Albardaner en un article del nostre Butlletí fruit de les seves recerques. Per tant, si el van tonsurar aquest any, la cosa més normal és que el seu any de naixement sigui entre el 1415 i el 1417. Si Bilbeny el fa més vell, encara molt pitjor. L’any 1414 és una data inventada, però que dona com a resultat que el Colom Almirall hauria mort amb noranta-dos anys, cosa que desquadra amb tot, excepte amb la teoria del Sr. Bilbeny.  Evidentment que existeixen similituds entre en Joan Colom Bertran i l’Almirall Cristòfor Colom, però hi ha més semblances entre els presidents americans John F. Kennedy i Abraham Lincoln (http://www.erroreshistoricos.com/curiosidades-historicas/187-coincidencias-entre-abraham-lincoln-y-john-f-kennedy.html ) , i a cap historiador americà seriós li ha passat pel cap afirmar que es tracti de la mateixa persona.

Però més encara. ¿On volen anar si tenim documents que demostren que Joan Colom Bertran era ja mort en 1492? (http://www.cecolom.cat/media/files/file_460_135.pdf )

Un dels últims exemples d’aquesta forma de fer, és un comunicat de premsa on un una suposada associació històrica (cch.cat) anunciava haver trobat a la Biblioteca de Catalunya un exemplar d’un llibre “perdut” de Narcís Feliu de la Penya, on s’afirma que Colom, en el segon viatge, salpà del port de Barcelona, i ingènuament se’n va fer ressò el diari Avui del 4 d’abril de 2010
http://www.avui.cat/cat/notices/2010/04/el_segon_viatge_de_colom_a_america_va_sortir_des_de_barcelona_93728.php
Els suposats investigadors es basen per fer tal afirmació en el Llibre "Anales de Cataluña" (1709), de Narcís Feliu de la Peña, teòricament conservat a la Biblioteca de Catalunya, i segons sembla per la noticia, novament retrobat.
En primer lloc, el llibre d'en Feliu de la Penya és conegut, i publicat en edició facsímil per Editorial Base l'any 1999. http://www.editorialbase.com/l

No es un llibre amb referències històriques, es tracta més aviat d'una apologia política a favor de Catalunya en un moment històric molt complicat.

De fet el text és tan conegut com poc fiable documentalment. (surt fins i tot a la wikipèdia: http://ca.wikipedia.org/wiki/Catalanitat_de_Crist%C3%B2for_Colom#Precedents_de_la_tesi) És cert que el llibre diu el que diu, però dissortadament i documentalment, en Colom partí cap a Cadis per a organitzar l'expedició molt abans. Es nota que no han estudiat la documentació relacionada amb el segon viatge i, per no complicar-ho massa, vull recomanar el primer volum de les obres de Martín Fernández de Navarrete (Madrid, 1954). Allí trobaran tota la correspondència relacionada amb el segon viatge de Cristòfor Colom i per ordre cronològic. Poden cercar també "El Itinerario de Cristóbal Colón" (1451 - 1506), de Jesús Varela Marcos i Ma. Montserrat León Guerrero, Valladolid, 2003, p. 160. Resulta que Colom entre els dies 1 i 16 de setembre de 1493 es trobava a Sevilla; el dia 17, dimarts, Colom va sortir de Sevilla; el 18, dimecres, arribà al Puerto de Santa María i del 19 al 24 de setembre de 1493 el trobem a Cadis. (Vid. A.G.I., Patronato 295, carpeta 1ª, doc. nº 21, Barcelona, 5 de septiembre de 1493. Carta de los Reyes a Colón. En el borde de la derecha, a la parte superior pone: "reçibida a 18 de setiembre en el puerto de Santa María").

Queda molt clar doncs que en el segon viatge el descobridor no va salpar des de Barcelona. Ja ens agradaria.
 Per part nostra no cal dir que vàrem enviar un mail als mitjans de comunicació que van publicar la noticia, amb els arguments abans esmentats. Ningú no va publicar cap rectificació.



Una setmana més tard, el mateix diari va entrevistar diversos historiadors, entre ells el Sr Ernest Belenguer, en Nito Verdera, i el president del CEC Miquel Manubens i al senyor Bilbeny
http://www.avui.cat/cat/notices/2010/04/cristofol_colom_fal_lera_per_sortir_de_l_ocultacio_94300.php
Per una errada del periodista, segons sembla ser, s’atribuí a l’ historiador Belenguer una frase que no era d’ell sinó que devia ésser d’en Bilbeny, on s’afirmava que :”a l'arxiu de protocols notarials de Barcelona hi ha dipositat un poder notarial atorgat des de Sevilla per Diego Colom, fill del descobridor, perquè un mercader pogués comprar una casa del seu pare a Barcelona. El document és una prova de la residència de Cristòfol Colom a la capital catalana.
Posats en contacte amb l’historiador Belenguer, ens ho desmentí, i ens ratificà que aquí ningú ha trobat cap document de cap casa de Colom a Barcelona i que tot ha estat un malentès del periodista del diari «AVUI», que va suposar que allò que diu que va veure el ara director de l'Arxiu Nacional de Catalunya, Sr. Sans Travé, fa molts anys a l’Arxiu de Catalunya, però que mai més s’ha retrobat ja era un fet comprovat pel Dr. Ernest Belenguer i Cebrià.

Mes tard, el mateix diari «Avui» del 21 d’abril publicà una nova informació http://www.avui.cat/cat/notices/2010/04/mes_sospites_sobre_colom_95585.php , on el Sr. Bilbeny afirma que "tenim els 1.200 documents que proven com el segon viatge es va fer des de Barcelona”, i també : "De totes maneres, aquest és un llibre de circumstàncies mentre preparo una obra més definitiva que inclourà noves dades sobre el naixement, la seva casa, el testament, on va morir, on va ser enterrat...",

Fixeu-vos que en només 17 dies, hem passat d’una referència en un llibre suposadament perdut, a tenir 1200 documents!

I el que és pitjor és que aquestes tres noticies demostren que des dels mitjans de premsa es dóna suport a teories sense cap base documental ni rigorositat periodística.

En el seu últim llibre “El dit d’en Colom”, Bilbeny afirma que Colom era propietari d’una casa a la cantonada Mirallers/Banys Vells de Barcelona. Aquesta afirmació es basa en que aquesta casa era d’en Joan Colom Bertran, però enlloc tenim documentat que fos propietat de l’Almirall Cristòfor Colom.



Com afirmava en Titot en la seva lletra, tothom se’n riu del filòleg, però a nosaltres, catalans i colombistes seriosos, totes aquestes afirmacions sense fonament ens estan fent més mal que bé, pitjor que si es tractès d’una quinta columna.

No podem bastir una tesi basant-nos en suposicions i, a sobre, afirmant que tots els documents del altres són falsos. En primer lloc perquè els documents són tinguts per bons per tots els historiadors internacionals, i si són falsos s’ha de demostrar pericialment un a un. I en segon lloc, perquè si tots els documents són falsos, les proves de catalanitat serien fum.

Gràcies a Bilbeny i els seus seguidors, la teoria catalana no prospera en la classe acadèmica del nostre propi país, ja que no agrada ningú que el prenguin per boig. I si aquí no s’hi dóna suport imagineu-vos com es freguen les mans de satisfacció els historiadors castellans quan llegeixen les afirmacions de tal senyor.

Per tant, que ningú esperi que els historiadors forans acceptin la teoria del Colom català fàcilment, ja que és a casa nostra precisament on no es deixen surar els nostres poderosos arguments, perduts en aquest mar de sargassos.

No cal dir que també és absurd afirmar que els treballs dels americans Charles Merrill o la Dra. Estelle Irizarry reforcen les “teories bilbenyenques” quan cap d’aquests dos doctors pensen i treballen com ell. Merrill és associat del Centre d’Estudis Colombins i els dos cops que ha presentat el seu llibre a Barcelona ho ha fet amb la junta del C.E.C. al seu costat, i la Dra. Irizarry ha comptat amb l’estreta col•laboració d’en Nito Verdera, soci destacadíssim d’aquest Centre, i absolutament contrari a les dèries bilbenyenques. En cap dels llibres dels dos autors hi ha el mes mínim recolzament a les idees estrafolàries dels llibres del Sr. Bilbeny. Aquests dos historiadors defensen el “corpus comú” de la teoria catalana que avala el Centre d’Estudis Colombins.


L’expansió internacional de la idea del Colom català, amb els dos documentals “enigma Colón” del Discovery channel, i la repercussió mediàtica tant dels documentals com dels treballs dels dos autors americans, no és en cap cas, atribuïble al mèrit del Sr. Bilbeny, sinó que han pogut surar, malgrat ell, amb el suport, en tots els casos, de la gent del Centre d’Estudis Colombins.



I el Sr. Bilbeny no es ni associat del CEC, perquè se’l va haver d’expulsar del Centre l’any 2005, i no va ser perquè penses diferent, ni pels seus treballs, sinó perquè va enviar una carta insultant a tot el Centre, que es va publicar i podeu llegir a l’edició digital del butlletí nº 37.( http://www.cecolom.cat/media/files/file_460_135.pdf pàgina 7)

Es per tot això que hauríem de meditar tots plegats com corregir l’actual escenari, per a poder aconseguir que les autoritats acadèmiques recolzin la nostra feina de fa mes de 20 anys, i no en veig cap altra que demanar als medis d’informació comprovin les “noticies” amb el Centre d’Estudis Colombins, abans de publicar-les, sent així extremadament rigorosos en les informacions que transmeten, dons es el Centre d’Estudis Colombins, delegació funcional d’Òmnium Cultural, l’entitat que aplega tots els colombinistes catalans.
De no canviar això, potser al CEC no li quedarà mes opció que no respondre preguntes de periodistes si en el mateix article també en pensen demanar opinió a autors de ciència ficció. No som contraris a la llibertat d’expressió, però cada cosa al seu apartat.

54 comentaris:

Anònim ha dit...

Tinc la sensació que els historiadors/es catalans davant qualsevol personatge desmanipulat (Colom, Sirvent, Lleonard Vinçà,...)tener por a:
- Al què diran a Madrid. Millor no enfadar-los. Millor abaixar-se els pantalons abans que ens ho exigeixin.
Si amb les proves a les mans ens insulten igualment obrir la boca per quan se'ns pixin i alhora riure-li la gràcia a l'amo. No em fotessin la càtedra.
- Al què diran la comunitat internacional. Si tots diuen A perquè les meves proves diuen B? Seré jo, catalanet provincià, qui està equivocat. Perquè pensar que la resta només s'ha molestat en copiar el refregit de censuradors i addictes al règim? NO, i ara. Si un català té proves per parar un tren, el món, a menys que ho rebati, s'equivoca. Però som catalans i ens agrada que ens maltractin. Qui ens ha vist...som la vergonya dels nostres avantpassats. La força se'ns va per la boca.
- A tot allò que sigui català. Un català mai podria fer això, ni allò. Un català conquerint Amèrica? Amb què em surts tu, i com? El Quixot català? Però si el català se'l va inventar a la Pompeu Fabra en un curs d'escriptura experimental....
- A les EGO-baralles. La meva teoria és la bona, la teva és ciència-ficció.


Sort que hi ha investigadors que defugen d'academicismes, convencions del gremi i se li refot la càtedra i el prestigi.
Encara n'hi ha que es pensen que si no tens carnet d'historiador ni càtedra la veritat no se't serà revelada. Ah, i si no vas amb tratje i corbata...millor ni ho intentis.

Doncs com pot ser que milers de catedràtics encorbatats mai hagin ni tant sols malpensat del llaner genovés? Serà que mai s'han molestat en anar a les fonts. Això cansa massa, millor agafar un altre llibre d'història més antic i més refregit.

Jordi Benplantat ha dit...

Amic anònim, em sembla que no has entès res. Als investigadors del CEC ens importa un rave el que digui Madrid, Colom era català i els investigadors del CEC portem anys demostrant-ho.

Anònim ha dit...

Hola Jordi,

Era una crítica generalitzada, no dirigida a ningú en particular, sinó a tot el gremi, fruit d'una sensació. A casa tinc un jove professor d'història valencià i quan li treus temes que no surten al seu llibre de text de batxillerat ja et salta que això són nacionalismes,...que tots al final seran catalans,... El que demostra que en el fons a molts investigadors els emprenya que després de molts suposats anys d'investigació i tesis vingui un altre i els hi ho desmonti en 5 minuts. Això cou i ni mil proves els fan baixar del burro. Necessiten 50 anys per païr-ho. I els professors que donen classes la majoria tenen por que els hi piquin la cresta si no segueixen el temari oficial. S'han passat anys estudiant un temari per fer oposicions i l'últim que volen es complicar-se els exàmens. I punt. Si l'Estat diu que les naus vàren salpar dels ports de Toledo, doncs Toledo. I no hi ha res a dir. Pobre l'estudiant que gosi insinuar que no tenen mar!!! Nacionalista radical. Que ser funcionari costa molt com perquè un marrec amenaci la teva tranquil·litat docent amb proves.

Anònim ha dit...

Parles clar i català i posses els punts sobre les is. És una defensa directa del que pensem en el Centre, i crec que és un canvi de tendència i sobre tot un avís a navegants: no restasem callats amb les fantotjades que prejudiquin la teoria catalana sobre Colom. Defensa activa i atac a la línia de flotació.
JM

Anònim ha dit...

Està ben estructurat i lligat per a desmuntar el senyor Bilbeny, la senyora Baqué i tota la gent que els dóna suport i tota la "pesca".
El tema central radica en el tema de Pals y Palos. . Si els Pinzón estaven a Pals perquè el ballener eivissenc va anar a parar a PALOS (Andalusia)? Aquí el senyor Bilbeny esta ben, molt ben enganxat. És la seva tomba... com investigador mentider i falsari
Per mi és tan important, que demostra de totes, totes, que el germans Pinzón vivien a PALOS i que no tenien res de res aveure amb Pals de l'Emporta.
Clar, la qüestió seria que sortís publicat als mateixos diaris que Bilbeny treu les seus desinformacions. Dic jo.
N.V.

Anònim ha dit...

Teniu tota la raó del món. Fa anys que la premsa de casa nostra li fa el joc a aquest indocumentat que només causa descrèdit i provoca la riota de la resta del món. Però les teories d'aquest individu, sense les bases científiques i historiogràfiques mínimament exigibles, són tan atractives com les aparicions del monstre del llac Nes. A més, barrejades amb una suposada conspiració espanyola i amb l'extensió d'aquests despropòsits a altres terrenys, atrauen a incauts i conspiranoics i deixen a la majoria d'investigadors catalans en una posició molt compromesa, i als catalans en general com a una mena de pallussos disposats a afirmar o a empassar-se qualsevol pallassada.
Li demanem que continuï lluitant amb la serietat i el rigor que sempre ha mostrat i li agraïm la seva tasca.
Rebi una forta encaixada,
Hasbarats.

Anònim ha dit...

Buuaalancia!!!

És que tal no té raó perquè jo tinc raó...

Sembleu uns nens petits!!!

El que heu de fer és publicar els vostres descobriments (amb arguments!!!) i no començar una disputa de criatures!!

Jo com a lector trobo patètic aquest comportament!! a veure si madurem una mica!! A dia d'avui, agradi o no agradi no es pot afirmar al cent per cent que tal o qual és en Cristòfor Colom però el que si es cert és que la teoria més versemblant és la del senyor Bilbeny i el que us cou és que al gran public s'interessi per una teoria que no es la vostra, lamentable.

Feu la vostra feina, continueu publicant els vostres descobriments i a veure si em feu canviar d'opinió que de moment el que he llegit d'en Bilbeny és el que té més sentit!!

Toni RR

Jordi Benplantat ha dit...

Toni RR, hi han mes llibres pero nomès t'en indicaré dos:
Colom. 500 anys enganyats
Per què s’amagà l’origen català del
descobridor d’Amèrica
Charles J. Merrill
ISBN: 978-84-9791-567-0
Cossetània Edicions Preu: 18.90 €
Disposable a amazon.com en versió
anglesa.
Cristóbal Colón El libro de las falacias y relación de cuatro
verdades.
Nito Verdera
ISBN: 978-84-611-8722-5


Lo del finançament jueu es el comentari mes divertit que he llegit. Ja que ho saps tant be faries el favor de dir-nos per on podem passar a cobrar, que ultimament anem una mica justos?

Anònim ha dit...

Jordi Benplantat, poses el llibre d'en Merrill, el qual, complementa la tesis d'en Bilbeny.

En Merill, no es mulla dient és tal o qual, sinó que diu que la teoria més versemblant és que fou català.

Pel que fa el llibre d'en Joan Verdera no l'he comprat, però si que he llegit i vist el que està per internet.

Com explica que si era jueu en els plets de la corona contra els colom no sortís aquesta acusació?

Pel que fa que a la firma de colom quina és la seva posició sobre les inicials:
S
S A S

La continuació X M Y pel que recordo vagament era Cristòfor nat a Eivissa.

I una altra pregunta, no he llegit gaire sobre la història antiga d'Eivissa, m'agradaria saber en que es basa per dir que antigament Eivissa s'escrivia Ybiça.

Quan deia: continueu publicant, no volia que em donéssiu informació sobre coses ja publicades sinó que continuéssiu llegint documents i publiquéssiu les vostres descobertes! que jo com a lector m'encanta llegir sobre aquest tema (i trec les meves conclusions, no m'agrada que em diguin que tinc de pensar)!

I el que veig que passa des de la perspectiva de lector, i sobretot en aquest bloc, es pot reduir en la següent frase:

- Els altres no tenen raó, perquè jo tinc raó.

Torno a dir el mateix que abans, publiqueu els vostres descobriments i els lectors ja traurem les nostres conclusions!!

Sembla que us fereixi l'ego que a dia d'avui els que ens interessa el tema Colom estem més per la teoria d'en Bilbeny que per la vostra!! Com uns nens petits!!!

Toni RR.

Anònim ha dit...

Toni RR, jo penso que estàs confos. Tant Bilbeny com Merrill fan seus els arguments dels investigsdors del CEC sobre les probes que tenim del Colom català.
Una altra cosa es la "collita propia" del sr Bilbeny: Pals, Colom Bertran, Bartomeu es deia Lluis, la dona era Felipa de Coimbra, els Pinçons eren de Pals d'Empordà. TOT AIXÓ ES FALS i demostrable documentalment.
El CEC, mentres en Bilbeny desvariava si ha fet coses i si s'han publicat: els peritatges caligràfics de Roura i Garrido que demostren que Colom feia servir lletra cursiva catalana; els estudis linguistics de Izaguirre que demostren (en els textos en castellà) un sustrat catalanoparlant; hem col.laborat en els dos documentals enigma Colón (el primer emès a USA pel discovery channel), i s'ha recolzat documentalment a la Dra Irizarry. POCA COSA.!
a www.cecolom.cat tens els butlletins del Centre.
I tens raó, es un problema d'egos, per aixó tu no saps que el 90% del que ha publicat Bilbeny von Daniken,(les coses que son certes o probades) no es seu (sino de Verdera, Castellnou, Albardaner, Parellada, Pere Català, Luis Ulloa, etc etc molts etcs). Si la gent del CEC haguès tingut mes EGO, tu no tindries aquesta visió deformada de qui es qui en aquest tema.
J.C.

Anònim ha dit...
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.
Anònim ha dit...

Pero que dimonis es això d'afirmar que les tesis de Bilbeny resten credibilitat a la resta d'historiadors? Qui ets tu per donar o treure credibilirar? Desde quan les afirmacions d'un equivocat resten credibilitat als que treballen seriosament?
Vols credibilitat? "Los marineros de Palos construyeron las carabelas de memoria y sobre la marcha" (llegit al suposat espai museografic de Palos). Si senyor, aixó si que es creible, a tota Europa els vaixells es construien amb planols i amb mestres d'ofici i els castellans " de memoria y sobre la marcha". MANDA HUEVOS.!
JC M L

Anònim ha dit...

CREDIBILITAT DELS HISTORIADORS ESPANYOLS ACTUALS:
encontrado el primer retrato oficial de Cristóbal Colón en el museo del mar de Génova:
http://www.rtvcyl.es/fichaNoticia.cfm/CULTURA/20100503/colon/vuelve/ser/noticia/5E2281A8-9521-C71B-AC3F464E77FE4F8E
Ni es un retrato!
Ni es oficial!
Ni se sap si es el primer!

Anònim ha dit...

Que mal rollo, pero se hicieron pruebas de ADN para saber si era catalán o no. Eso tengo entendido.

Jordi Benplantat ha dit...

No, se hicieron pruebas para muchas cosas.
La primera confirmar que los restos de Sevilla eran de Cristobal, cosa confirmada por compararacion con los restos de su hijo Fernando y su hermano Diego.
Se hicieron pruebas a 450 personas Colom catalanes, Colombo italianos y Colomb franceses. No existe diferencia (por ahora) entre los Colom y los Colombo. Estan esperando una maquina nueva que localiza 50 loccis del ADN. Los resultados hasta ahora son en base a 10. Cuando encuentren las diferencias compararan con el ADN Colon y con el Trastamara. ( Carlos de Viana ). Pero Colom igual era su segundo apellido (Casanova Colom), con lo cual no sirve de nada. Ja veurem

Anònim ha dit...

yo tenía entendido que el proyecto ADN Colón había sido abandonado

Xevi ha dit...

Manubens, el dia que en Bilbeny es mori t'hauràs de suicidar, perquè sembla ser que la teva vida gira al voltant d'atacar a en Bilbeny de manera sistemàtica.

trebla ha dit...

No acabo d'entendre tot el seguit de campanya anti-Bilbeny de grups i persones que diuen defensar que en Colom era català.
La teoria bàsica del Bilbeny no és que defensi un edat d'en Colom, o que el Port de Pals, o el que Servent (el seu Cervantes) va escriure el Quixot abans de l'edició "oficial" primera coneguda: la seva teoria tracta de la manipulació en els documents, gravats i pintures, i mapes, de la història. Això vol dir que bona part de les investigacions i deduccions que existeixen i encara es fan, però que no contemplen aquesta premisa, es basen, els hi agradi o no, en història transcrita manipulada. Per tant, en Bilbeny, per més que us sàpiga greu, no està a la vostra alçada, i evidentment tots vosaltres, teniu el goig de poder practicar un esport fantàstic com és "tir contra en Bilbeny"....

Per això esmerceu més temps i esforços a intentar desmuntar-lo i desprestigiar-lo, a investigar i aportar les vostres investigacions. Per cert, si alguna cosa tenen els estudis del Jordi, és que tenen cites, sigui, cita tot allò que llegeix o troba....

Apa, bona punteria!!!

Mai ha dit...

Estic totalment d'acord amb Trebla. Jo només puc dir que dia i nit, puc tenir el plaer de veure una gran finestra, on a través d'ella, centenars de llibres llegits, rellegits i rerellegits, guareixen l'habitació d'un investigador que no dorm per poder descobrir la veritat; que si cal, no menja, tampoc... Allà, hi llegeix, hi escriu, hi truca, hi fa fotocòpies, hi lliga xerrades, hi rep amics i interessats per a qualsevol tema que pugui abarcar un Savi. Jo parlo de persones de veritat, que són capaços de desviu-re's pels amics, pels veïns, que sempre hi són quan els necessites, que organitzen esdeveniments per fer la societat més propera, menys egoísta i amb més capacitat per decidir el què els resulta vertader o no. Parlo d'una persona que és capaç de documentar-te i citar-te tot allò que sap, i capaç d'abstreure de la gent (no només dels historiadors o escriptors), tota la seva sabiesa, i alhora, fer-ne d'ella part de la història. Perquè tots fem història, no només els escriptors i historiadors. Parlo d'una persona que s'ha recorregut pobles, ha parlat amb la gent, ha trobat documents gràcies a la sabiduria popular també... i mai, mai, mai, l'he vist engegant debats contra cap historiador, que l'únic que fan és fer-nos perdre el temps a tots plegats. Si realment us dediquessiu al què us heu de dedicar, potser seríeu més feliços i us deixaríeu de tantes punyetes. Podent aprofitar un espectacular investigador com en Bilbeny, us l'esteu perdent, i acabareu als llibres d'història com als pesats que en comptes de mullar-se el cul pel seu País es van dedicar a estirar el dit acusador en contra del gran (en cor, ànima, i seny) Bilbeny.
A través d'una gran finestra, que deixa entrar la llum d'un món real, puc veure un home lluitador, investigant, nit i dia.
Amb tota la meva ignorància o sabiesa com a persona que viu, agraeixo la gran lluita d'aquesta gran persona. Per què... qui no pot creure's en Bilbeny, després d'haver rebut pals per tots costats, després que pels interessos dels grans faixistes catalans, ha estat abandonat i criticat... Un boig que s'inventa coses, el deixen per boig i prou... no el busquen i el rebaten cada dos per tres. Però que no ho veieu que això d'en Colom, Servent... és cosa sèria! En Bilbeny va triar aquest camí després que la universitat no el volgués recolzar en la seva tesi, ja que era un terreny perillós. Qui, després de veure que a la primera de canvi, et posen entrabancs, és tan valent i capaç de fotre's de cara al sot, per desmentallar una veritat que potser ni un cop mort se li haurà reconegut?ben pocs!
Jo crec que en Bilbeny és la gran imatge viva de la devoció per la veritat de Catalunya. I prefereixo més creure'm a algú amb totes aquestes característiques que a algú que anònimament deixa anar escrits que tan sols tenen l'objectiu de fer més mal a allò que ens podria fer més bé.

Endavant, Jordi. Tots fem història. Jo em crec la veritat, i tu ets de veritat.
una abraçada...

Anònim ha dit...

Trobo aquest article força lamentable. Les pretensions de "seriositat" del CEC de molt curta volada. El senyor Nito Verdera escriu en castellà i diu que en Colom era eivissenc ("ibicenco") com si aixó fos alguna cosa diferent de ser català.La seva tendenciositat i falta de comprensió del marc de la nació catalana amb tots els seus regnes és tan lamentable i botiflera que el desacredita davant els ulls d´algú minimament honrat i informat. Tot plegat crec que es tracta d´un atac de "banyes" per part de la gerontocràcia del CEC davant la valentia i l´éxit d´en Jordi Bilbeny que té una formació força més solida com s´aprecia continuament

Anònim ha dit...
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.
Anònim ha dit...

Voldria felicitar el Centre d'Estudis Colombins, perquè després de molts anys de feina, treball tenaç, brots d'inspiració, investigació sagaç, debat intern, contrastació de dades i contracció de mèrits, té, a la fi i per tot plegat, el president que es mereix: el senyor Manubens. Sí, sí, dit així: "Jo Manu bens", que vol dir que ell és el qui està al capdavant del ramat de xais que s'empassen les mentides més barroeres i espectaculars de la Història combregant com aquell qui res. Ho diu un document que és a Simancas? Va a missa, tu.
Digue'm qui et presideix, i et diré qui ets: Jo, manu bens. Ramat de xais untats per l'administració sota el paraigües d'Òmnium, que s'apunten a l'esport de moda: atacar el dèbil, el qui lluita sol, perquè l'ombra de la seva feina us delata com a crèduls i toca-sons. Cada llibre d'en Bilbeny us posa més en evidència, us arracona i us somou el terreny on us sentiu segurs, amb les vostres "veritats històriques" ben instal·lades. Sou uns dignes successors d'aquells catalans que, per servir Ferran II i Felip I, i sota l'espasa de Damocles d'una Inquisició amb dret a tot, van traduir, retallar, manipular, tergiversar i destruir documents, llibres, quadres, i tot allò que pogués identificar la Descoberta i la Conquesta d'Amèrica amb la Confederació Catalana. Per molts anys, CEC (no hi ha pitjor CEC que el qui no hi vol veure).

JOSEP LLUIS

Anònim ha dit...

He llegit al blog el tema de l'ADN, el darrer comentari. Està bé que surti, però no entenc què té a veure amb els Trastamara. El fet és que identificar Cristòfor Colom comparant el seu ADN amb el de persones vives ha estat un fracàs, i així ho va reconèixer públicament el Dr. Lorente en la seva darrer conferència a Barcelona. És a dir, ara mateix, la única cosa que identifica a Colom és el seu "ADN lingüístic", que ha descobert la Dra. Estelle Irizarry (en la puntuació metòdica -vírgules inclinades i punts- en els nombrosos escrits que ens han arribat), fet irrefutable que situa el seu origen geocultural a la Corona d'Aragó, descartant el Principat en base a l' esmentada puntuació, i confirma que era jueu convers, tal i com havien proposat abans Maurice David, Salvador de Madariaga, Simon Wiesenthal i en Nito Verdera. En poques paraules, Estelle Irizarry, en quant a identificar a Cristòfor Colom, pot dir-se que "ha trobat l'agulla en el paller".
NV

Anònim ha dit...

Queda demostrat que:
1 Ningú ha rebatut amb arguments les afirmacions de l'article.
2 Que el sr Bilbeny compta amb un grup de talibans que defensa al seu guru, ja no amb raonaments ni amb argumentacions, sino simplement amb insults, fins i tot amb els de caracter personal, amagats darrere l'anonimat d'internet, cosa que els fa mes covards encara.
3 Aquestes dues maneres de fer son propies de grups sectaris. trieu vosaltres mateixos l'adjectiu segons el vostre suposat color: Nazis o leninistes.
4 Queda demostrat també que s'ha respectat alló anomentat llibertat d'expressió, fins i tot en limits inaceptables, cosa que per cert no es posible en cap de les webs talibanes, on es copia i vampiritza treballs d'altre gent, i si voleu entrem també en aquest aspecte del vostre "tarannà".
5 A que no teniu pebrots de signar els vostres comentaris amb el vostre nom i cognom real?
Miquel Manubens

Anònim ha dit...

D'aquí a 200 anys, a Simancas hi haurà gravacions digitals dels programes de ràdio dels senyors César Vidal i Jiménez Losantos, hi haurà les tertúlies d'Intereconomía, els articles apareguts a EL MUNDO i ABC i LA RAZON, i fins alguns d'EL PAIS. Hi haurà els llibres i arguments d'Arcadi Espada, de Félix de Azúa i les declaracions d'Albert Boadella, amb el seu cas ben exposat i documentat al costat dels expedients dels castellans de Catalunya afectats per les denúncies de no retolar en català. De la resta d'informació sobre aquests temes no hi haurà res, i l'investigador d'aleshores arribarà a la conclusió, davant el cúmul d'evidències, que la Catalunya de principis del segle XXI era un territori Nazi on es perseguia el castellà i gairebé no s'hi podia viure, si eres castellà. A més, sense ombra de dubte, perquè ho diran les imatges i els documents sonors i els escrits. I a partir d'aquest historiador hipotètic, tothom ho repetirà fins que esdevingui una veritat axiomàtica. I si algú s'atrevís a defensar la realitat que coneixem avui, se'l titllarà de Bilbeny, (en Von Daniken ja haurà caducat com a model).
Això és, evidentment, una abstracció, però és per fer-vos gràfic què és el que us està passant. Us creieu -o us convé creure-us- que tot el que hi ha als arxius castellans és veritat, que no s'ha generat documentació falsa, que no hi ha retocs, que no hi ha censura. I us quedeu tan amples. No rebato l'article, perquè l'article es rebat amb el tou de cites dels llibres d'en Bilbeny, amb els llibres del vostre brillant i enyorat (sense cap mena d'ironia ho dic) consoci Caius Parellada, amb el llibre del CEC "COLOM I EL MÓN CATALÀ", del que deveu renegar perquè allà s'hi postulava la família Colom Bertran com a tesi central o més probable de la identitat d'en Colom. El document de "quondam" de 1484 es rebat amb dos o tres documents posteriors a 1484 on surt citat en Joan Colom i Bertran, la mare del qual està documentada que mor als 95 anys d'edat (1375-1470): hi ha un precedent directe de senectut a la família.
No considero que us hagi insultat. M'he permès de jugar amb el teu cognom per l'abast de les coses que dieu d'en Jordi. Us dic "xais" perquè integreu la majoria abrusadora que no es qüestiona la història oficial, com un ramat que és guiat allà on el duen a pasturar. Us dic "crèduls i toca-sons" perquè em revolta que ho sigueu, o que ho feu veure amb tal d'anar contra en Bilbeny. I després de deixar-lo de cap per avall, l'acuseu de dir el mateix que deien en Caius, l'Ulloa, la Teresa Baqué... de manera que, a més de falsari, l'acuseu de NO ser original. Aleshores, si el que diu ja ho deien els altres... on és el seu pecat? Ah, és clar: en sortir a la tele i a la ràdio. En treure llibres. En fer-ho públic. En crear debat. En intentar crear un corrent d'opinió. Però bé que diu d'on ho treu, tot. Bé que estan referenciats, els seus arguments... No li perdoneu la popularitat, la capitalització de la investigació de tots plegats, que no és tan per protagonisme d'ell com per omissió de la resta. Aquest país és així.
No m'agrada el to bel·ligerant que faig servir, ni tot això que us escric. No vull insultar-te, Miquel, ni a tu ni a ningú. Però no m'agrada això que feu amb en Bilbeny. Si s'ho inventa tot, si realment és mentida, es desacredita sol. No cal que us poseu en campanya cada cop que treu un llibre. Deixeu-lo que s'estavelli sol, si és tan absurd el que diu.
Prou. El meu nom real és Josep Lluís. No et poso el cognom perquè no em feu la vida impossible com a en Jordi. Senzillament. Deixeu-lo estar d'una vegada. No us cal, tot això. Investigueu i publiqueu. Tinc ganes de llegir els vostres llibres. Ho dic seriosament.

JOSEP LLUÍS

trebla ha dit...

Miquel (en cas que sigui el teu nom amb el que signes), no fotem!!!

rellegeix el teu article:
1- etzibes que som uns TALIBANS
2- tractes al jordi de GURÚ
3- ara resulta que som COVARDS
4- SECTARIS
5- NAZIS
6- .. o LENINISTES..
7- WEBS TALIBANES
8- i acabes reptant-nos a escriure nom i cognoms o, en cas contrari, no tenim pebrots..., o sigui, podem ser del sexe femení, podem ser albergínies, ...

Miquel, no ens enfadem. Comparteixo lo del sr (o jove) que signa com a Josep Lluís..., lo important no és tan qui signa, sinó el que es signa, i aquí hi ha persones que escriuen defensant les opcions del sr bilbeny, i d'altres que les ataqueu argumentant que les seves "agossarades" afirmacions ens deixen en ridícul davant del món....
Imagino que et deus referir davant del món que porta 500 anys creant mentides i manipulant, o bé el que se les creu i no només es queda tan ample, sinó que les repeteix..
A través del bilbeny vaig entrar a les lectures de l'Ulloa, la Baqué, i en caius Parellada. Ells sols ja són impressionants, amb ells sols el món s'hauria d'avergonyir de la manera d'actuar i acceptar sobre el tema de la Descoberta Catalana d'Amèrica, i els espanyols haurien de demanar perdó pel seu genocidi cultural i l'aportació de la més gran mentida que es coneix a l'actualitat...

Repeteixo el que s'ha escrit al bloc, no ens enfadem, que cadascú treballi, investigui, reflexioni, i aporti..., i després defensi i argumenti. Si en Bilbeny és un home de fireta és que molts dels que qüestionen les veritats oficials del tema també són firaires.... Bé, doncs deixeu-los a la fira. Mentres, valtros defenseu el Colom de Girona, l'escut d'armes de qui sigui, i Palos de Moguer i tota la seva capacitat logística-portuària-marinera-naviera, com a port de sortida...

i ja està.

xavier poch
(i espero que no me l'escapceu com amb el sr (o jove) bilbeny...

Anònim ha dit...
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.
trebla ha dit...

.... de fet, i segons tu escrius, no corren bons temps ni per a la tesi catalana, PERÒ TAMPOC PER A LA TESI "INUIT" (altrament coneguda com a esquimal.... ;-)) quina pena!!!

ara, segur que per a la genovesa sí, bàsicament per la "esa" de genovesa, oi?

xavier poch

Jordi Benplantat ha dit...

xavier poch:
1 _ Res del que dius que hi es a l'article, es a l'article.
2_ Respecte als tres documents posteriors a 1484 on surt citat en Joan Colom i Bertran,que suposadament demostren que era viu, t'agrairia m'informesis on han estat publicats.
3 Jo accepto que en Ulloa podia equivocarse en alguna cosa, en Parellada també, fins i tot acceptaria que tots els investigadors del CEC poden haverse equivocat el alguna cosa, con per exemple va acceptar en Pere Català quan apareixé el document del "quondam". El que no entenc es que hi ha gent que no accepti que en Bilbeny també es humà.
PD: em sona molt el nick trebla de fa molts anys. Potser d'undernet?

Anònim ha dit...

Dos americanos Charles Merrill o Estelle Irizarry nos van a dar clases de lingüística castellana. Eso no se lo cree nadie.

Jordi Benplantat ha dit...

Charles J. Merrill, doctor en Literatura Medieval, és professor d'espanyol al seminari Mount St. Mary's.
Estelle Irizarry es especialista en informática para análisis literario, profesora emérita de literatura hispánica en la Universidad de Georgetown, autora de 33 libros y de más de 150 ensayos y artículos.
Miembro de la Academia Norteamericana de la Lengua Española y correspondiente de la Real Academia Española.
Desde hace 25 años es invitada por el comité Nobel a recomendar candidatos al Premio Nobel de Literatura.

No hase falta desir nada mas.!

david ha dit...

Mira, parlem 2 llengües i 2 llenguatges diferents
Valtros us creieu i baseu amb els textos i totes les proves que els espanyols (censuradors/inquisidors/invasors/aniquiladors/mentiders) han deixat com a base de les teories que defenseu... Però deseguida impossibiliteu-negueu-menyspreu tot allò que qüestiuona i posa en evidència aquesta adulteració de la història oficial espanyola....
per valtros, sembla que el tema Colom i la descoberta catalana d'Amèrica només es pot tractar segons les vostres premises, però no us hauria de preocupar que es digui una altra cosa a partir d'estudis, d'intuicions, de proves, etc...
La cartografia està adulterada i manipulada, els textos oficials, traduïts i censurats, hi ha proves a dojo que manifetsen una clara política i acció premeditada per esborrar un passat i substituir-lo per un altre. Però, de tot això, resulta que el dolent és en Bilbeny!
A un altre tall d'exemple, ni la casa de Cervantes pot estar a Valladolid perquè apareix al registre d elapropietat a posteriori i a partir de creuament de cognoms, ni la partida de naixement del Cervantes és bona perquè està falsificada, ni Tirant lo Blanc .... TIRANT LO BLANC!!!!! però home, com no se'ns havia acudit posar-lo com a prova!!!
veieu, llegiu:
L'edició francesa del Comte Caylus, ho diu ben clar, el 1787 nomès existia l'edició de Valladolid
El Comte Caylus atribueix la desaparició del Tirant... a la Inquisició, i diu que la va poder trobar gràcies a que en Cervantes l'esmenta al Quixot..
Curiosament feta pel mateix Diego Gumiel que la va fer en català a Barcelona el 1497
La de Valencia de Nicolau Spindeler de 1490...
Aquestes versions catalanes (a troços), s'han trobat a partir del s.xix
I en Merrill, al seu llibre, fa un compendi d'estudis i recerques que hi ha sobre en Colom, i tothom podrà comprovar que poca aportació fa excepte desestimar l'adulteració de la nostra història, la Irizarry com també n'Izaguyrre fan uns prestigiosos estudis sobre la llengua d'en Colom, però per a uns quants, són textos traduïts i censurats pels mateixos homes al servei de la cancelleria de la monarquia espanyola (bé que hi ha catalanas que treballen a Les Corts, voten contra Catalunya, i es passegen per la csa reial del Borbó, no??)
Bé, podem escriure el que sigui, però repeteixo, naltros estem a una altra galàxia de la discussió pel fet que qüstionem els documents i textos que valtros, doneu com a bons.
I ja està, i bona nit, tapa't, i no sé si mai ens trobarem perquè sempre heu negat els indicis i les proves que han vist la llum aquest darrer segle XX.
Doneu per bons les restes dels ossos de la seva suposada tomba, negueu que pogués viure més de 90 anys... bé, doncs cadascú a casa seva sense emprenyar a l'altre
xavier poch
(no tinc res a veure amb undernet...)

Anònim ha dit...

Qué pasará si se descubre que Colón no es catalán, dónde quedará tanto fanatismo inútil. Yo creo que hay que ser más humildes en la vida.

Anònim ha dit...

Fa més de deu anys que conec el treball i recerca d'en Bilbeny. Reconec que allò que semblava una revisió de la Història em va violentar: qui era aquest individu per a desmentir allò que ens havien explicat els llibres ?. Tanmateix, la profusió de dades, cites i referències li donàven un vernis de versemblança. L'anada a biblioteques i arxius fou inevitable. Necessitava descobrir la farsa i constatar la impostura del personatge.
I si que vaig trobar, però no allò que jo esperava. La trobada amb el primer dels autors que ja des d'aleshores aniria consultant, l'historiador i americanista Antonio Ballesteros y Beretta, va ser reveladora. I no només per importants indicis de la catalanitat de Colom sino que, a més, donava prou dades per a considerar seriosament la certesa del paper de Pals d'Empordà, com el punt de sortida del primer viatge cap a les Indies. Curiosament, d'aquestes dades l'autor esmentat no en fa cap esment ni cap intent d'interpretació.
Això va ser el començament; ara, al cap de deu anys la recollida de noves dades ha anat in crescendo en el sentit i a favor dels punts de vista exposats per en Jordi Bilbeny, un investigador amb el qual hi podem discrepar -només faltaria- però al que cal reconèixer honestitat i compromis.
I per acabar, un botó de mostra que tothom qui vulgui pot comprovar i interpretar:
Ferran Colom, segon fill de l'Almirant i intel.lectual de la familia, en el seu paper d'asessor geogràfic de Carles I, va provar d'elaborar una mena de "Guia Campsa" de l'època amb dades de tots els llocs i pobles peninsulars i, a la vegada, oferir rutes pre-establertes a fi de facilitar l'orientació i informació dels viatgers. No se'n va sortir, doncs el rei Carles I a instàncies del Consejo de Castilla i del de Indies, va signar l'any 1517 -al cap de 5 anys d'haver començat- una Provisión Real tot prohibint-li continuar la recerca de dades. Els esborranys acumulats van anar a parar als armaris i prestatges del que més tard va ser conegut com a Biblioteca Colombina. S'en va perdre el record fins que a finals del s.XIX, a l'arxiu municipal de Córdova, es va trobar una cópia de l'esmentada Provisión i, en coincidir amb els preparatius del quart Centenari, el govern de l'època en va encarregar la recerca i una posterior publicació amb caràcter commemoratiu de l'efemèride. L'any 1988, la Junta de Andalucia en va publicar una segona edició. En llegir-la, podem adonar-nos que del Pals empordanès no hi han dades, però si n'hi han, en canvi, del poble de Palos (així, sense els afegitons de moguer, de huelva o de la frontera) com també del lloc de Guadalete d'on en recorda la coneguda batalla del rei visigot, esdevinguda 800 anys enrera. Aquesta memòria però, sembla que no existeix en la definició que s'hi fa del tal poble de Palos:
Palos, villa de mil vezinos es de tres señores del rei i de Pedro de Portocarrero. Tiene fortaleza i ribera de mar. Viñedos i olivares en sus campos...
Podem considerar que no fou una obra censurada ja que ni tant sols es va permetre la seva finalització. I, en tot cas, la censura, aqui, haguès consistit en "afegir dades" més que no pas en esborrar-ne o canviar-les.
Com és, doncs, que el fill no esmenta l'aventurera i cabdal gesta del seu pare esdevinguda, només, 25 anys abans ?

Es que, en realitat, va sortir d'un altre lloc ?.

Doncs bé, en la meva opinió i per ètica i estètica, tots aquells que menyspreen i maltracten a en Jordi Bilbeny amb nul esperit científic, només desqualificant o rebaixant-lo al nivell d'un vulgar xerraire, haurien d'aportar proves, contraproves i arguments o dubtes enraonats; no tenir por, per altra part, en ser conseqüents amb aquella dita on s'hi diu que la Història l'escriuen els vencedors... i que també es possible, per allò de que l'aigua sempre torna a la llera, tornar-la a reescriure. I en això estem, amb en Bilbeny. Lleonard, de Girona.

Anònim ha dit...

Correcció dada escrit anterior de les 04:51h:
On hi ha l'any 1517 cal entendre-hi any 1523.

Anònim ha dit...

Lleonard de Girona, es molt d'agrair el to de la teva intervenció.
El fill si esmenta Palos, a Historia del Almirante - capitol 16) i d'en Joan Colom Bertran existeixen documents que demostren era mort el 1492 (publicats al butlletí del CEC), i els documents contraris no han estat publicats enlloc.
Mira, lo de Palos a mi també em sona a "cuentu". He demanat el famos informe geologic de la llera del Tinto-Odiel, m'el he fet traduïr per un geolec, i la conclusió es que la Santa Maria no podia entrar fins Palos.
Lo de Pals, a mi tampoc em quadra, especialment tornar a Pals i baixar caminant a Barcelona.
En Colom diu "Salpí de la barra de Saltes", i a la barra, prop de la Rabida, la Santa Maria si tenia prou calatge. Si mires el google maps, hi voras aparcats petroliers avui en dia. A mes, es molt llogic pensar que abans d'entrar al Ocea, els mariners catalans paresin a recollir aigua, fusta i aliments. (Aqui interesen els detalls de Sant Jordi de Palos, per exemple, per a mi aquella zona era plena de catalans (Santa Cristina, etc), de la mateixa manera que hi son documentats catalans a Galicia, com ultim punt de les rutes de l'atlantic nord.
Fins aqui el que penso a nivell particular. Ara be, si hores d'ara amb els peritatges forenses podem demostrar que els germans Colom no eren els Colombo dels papers genovesos, si amb els peritatges lexicogràfics, liguistics, i paleografics, podem demostrar que Cristofor era català, diga'm un bon motiu per a no fer-nos forts en aquestes probes cientifiques (totes elles desenvolupades gracies a la feina del CEC, no ho oblidem) que han de ser assumides per força per la comunitat historiografica, i en canvi ens hem de perdre en teories peregrines, sense documentar ( o documentades en contra) de Pals, uns Pinzon luso-catalans, un Joan Colom Bertran, i etc etc etc.
Estrategicament, pel colombinisme català es un inmens error. Almenys aquesta es la meva opinió.
Miquel

trebla ha dit...

http://www.inh.cat/index.html?msgOrigen=6&CODART=ART00269

en aquest enllaç podeu trobar un exemple de com aquests descarats, realitzen les seves investigacions: SÓN ELS DIMONIS, uuuuhhhhhhhh

i seran proscrits per sempre per la fenomenal comunitat-legal-científica...

xavier poch

Anònim ha dit...

Yo creo que Francesc Albardaner es una persona razonable.

A la tesis catalana le falta encontrar el lugar exacto del nacimiento de Colón.

Y le falta encontrar un personaje que se acomode a la biografía de Cristóbal Colón.

Jordi Benplantat ha dit...

El gran error de la tesi catalana es precisament la recerca de l'autèntica identitat d'en Colom.
Tenim avui ja prous probes cientifiques de la seva catalanitat, voler vestir mes aquesta tesi, adornada amb especulacions es precisament la que la fa poc creible.
Ell no va voler que sapiguesim qui era, dons respectem-ho.
El 30 de gener de 1930 a les cartes al director de la Vanguardia, el senyor Francesc Caula de Sant Joan les Fonts deia que no s’havia de perdre el temps discutint quin era el poblet català d’origen d’en Colom, i reblava la seva carta afirmant:”per avui es suficient el proclamar l’origen català d’en Cristòfor Colom . No es urgent fixar la seva cuna. Tots sabem que Don Pelayo fou espanyol, i ningú pot demostrar ni en quin lloc ni en quina data va néixer”.

Anònim ha dit...

Todo el mundo sabe que el nombre de Cristóbal Colombus es un nombre EX NOVO, apocopado en Colón por ser el colonizador de las nuevas tierras, por eso que hacerlo descendiente o relacionarlo con los Colom catalanes, los Colón gallegos o los Colombo genoveses es un error muy grave. Por eso yo soy muy pesimista con el trabajo del señor Lorente.

Cristóbal Colón es Colombus en recuerdo del pasaje en el que Juan Bautista corona el Espíritu Santo en presencia de una paloma.

Jordi Benplantat ha dit...

Vaja invent lo del "Columbus".
JAMAS, en ningun documento pone "Columbus", en Castilla esbriben Colom, Colomo, o Colón, jamas Columbus.
Colom firma XpoFERENS, nunca Columbus.
El primer "Columbus" aparece en la edición en LATIN de la Carta anunciando el descubrimiento editada en Roma.

Anònim ha dit...

Sí pero Hernando Colón (y Hernando está autorizado a decirlo) en la biografía afirma que su padre es Colombo, y en un plano de su tío aparece como Bartolomeaus Colombus de Terra Rubra.

No os vale el Colombus y sí os vale la Terra Rubra, que asociáis con Tarroja de Segarra. Esa doble moral no me encaja.

Jordi Benplantat ha dit...

Falso 1: Hernando no dice "Colombo", dice que su padre limó el apellido, pero no desde que otro: Colombo, Colonna, Colonne, Picolomini, etc. No lo dice.
Falso 2: Ese plano no lo ha visto nadie.
Falso 3: La teoria de Tarroja es vieja, y no es aceptada por el CEC.

Anònim ha dit...

Dice Hernando;

"...y epitafios de los Colombo, que así fue el apellido de que usaban su mayores, bien que el Almirante, conforme a la patria donde fue a vivir y a empezar su nuevo estado, limó el vocablo para conformarle con el antiguo, y distinguir los que procedieron de él de los demás que eran parientes colaterales, y así se llamó Colón..."

"...ESTA CONSIDERACIÓN ME MUEVE A CREER QUE ASÍ COMO LA MAYOR PARTE DE SUS COSAS FUERON OBRADAS POR ALGÚN MISTERIO, ASÍ EN LO QUE TOCA A LA VARIEDAD DE SEMEJANTE NOMBRE Y SOBRENOMBRE, NO DEJA DE HABER ALGÚN MISTERIO..."

Y ahora explica el porqué de ese sobrenombre:

"...Podríamos traer por ejemplo muchos nombres que fueron puestos como indicios de los efectos que habían de suceder por causas ocultas, como en lo que pertenece al Almirante, de quién fue pronosticada la maravilla y la novedad de lo que hizo; porque si atendemos al sobrenombre común de sus ascendientes, diremos que fue Colombo, o Paloma en cuento llevó la gracia del Espíritu Santo al Nuevo Mundo que descubrió; mostrándose como en el bautismo de San Juan Bautista el Espíritu Santo, en figura de Paloma..."

Blanco y en botella leche. En estas palabras se esconde el enigma Colón, pasarlas por alto es desconocer por completo la figura de Colón.

Y respecto al origen de Colón dice Hernando;

"...Y empezó a tratar con Enrique VII, padre de Enrique VIII, presentóle un Mapa Mundi, en que estaban escritos estos versos, que hallé entre sus papeles, y que pongo aquí más por su antigüedad que por su elegancia.

...IANUA CUI PATRIA EST, NOMEN CUI BARTOLOMEAUS COLOMBUS DE TERRA RUBRA, OPUS EDIDIT ISTUD LONDINIS ANNO DÑI 1480; ATQUE IN SUPER ANNO 8, DECIMAQUE DIE, CUM TERTIA, MENSIS FEBRUARI. LAUDES CRISTO CATENTUR ABUNDE...

y porque alguno reparará que dice: "Colombus de TerraRubra", digo que he visto algunas firmas del Almirante, antes de que adquiriese el Estado en esta forma " Colombus de TerraRubra".

Por qué hace hincapié Hernando Colón en estas palabras, qué nos quiere decir, por qué hay que reparar en Colombus de TerraRubra,la forma con que firmaba Colón antes de que adquiriese el Estado.

Cualquiera que quiera profundizar en el enigma Colón tiene que pasar por aquí. Despreciar la información que nos ofrece Hernando Colón, el personaje más cercano al propio Colón es un lujo que no se puede permitir un historiador colombino que se precie.

Anònim ha dit...

La solución al enigma Colón la tenéis en esta inscripción de esta iglesia de Santa Cruz de la Serós.

http://laberintoromanico.blogspot.com/2008/01/yo-soy-jano-yo-soy-la-puerta.html

Anònim ha dit...

XPoferens XP del Crismón

Anònim ha dit...

A mí darme una teoría que explica estas variables, de lo contrario no me la creeré.

Con todos mis respetos al CEC y a los catalanes, pero al final la tesis catalana es de una simplicidad que se reduce al típico chauvinismo cateto paleto y nacionalista de que Colón es catalán por encima de todo. Me da igual su origen, explicadme todas las variables del enigma Colón.

Lo mismo digo de la tesis genovesa, también es de una simplicidad y linealidad que no concuerda con el oscurantismo y el misterio que destilan las palabras de Hernando Colón. Y de la tesis gallega de Pedro Madruga, y de la tesis de Nito Verdera y de la tesis de Gabriel Verd.

Anònim ha dit...

las variables del enigma Colón a las que debe dar respuesta cualquier tesis o hipótesis que se precie son las siguientes:

Colombus
San Juan Bautista
Cristo
Cristobal
Colón
Ianua/Janua
Terra Rubra
Génova/Siendo yo nacido en Génova
Juana
Janahica/Santiago
San Juan Bautista (Puerto Rico)
Xpoferens
S/SAS/XMY
Paloma
XP

Como ves decir que Colón es gallego, genovés o catalán es una simplificación chauvinista fuera de contexto. Lo menos importante.
Y decir que Colón ocultó su nombre por cuestiones de carácter político por problemas con los españolistas RR.CC todavía peor. Eso es eludir o desconocer el enigma Colón.

El enigma Colón es un problema de aritmética, geometría, cosmografía, geografía y religión que fue lo que él estudió.

Anònim ha dit...

cateto paleto lo seras tu.

Anònim ha dit...

Pues ya que explicas las variables podrias explicar la solución del problema.
Evidentemente si escogemos otras variables la solución será otra, con lo cual, aqui cada uno, puede crear su propia teória.

Anònim ha dit...

Colón en hebreo es Jonah.
Una variable, una solución.Sin darle tantas vueltas. Hay gente que se marea sola.

Anònim ha dit...

la solución al enigma Colón hace mucho tiempo que está escrita pero nadie reparó en ello. Fernández de Oviedo paje junto a Diego Colón la escribió aquí:

http://www.cervantesvirtual.com/servlet/SirveObras/05816284255727262232268/ima0111.htm

Toni Simó ha dit...
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.
Bps ha dit...


Anònim el teu hebreu no és igual que el traductor de Google:
מעי גס = colon
יונה = jonah