14 de des. 2009

Les claus dels últims sarraïns de Mallorca

Trobat el refugi de 30 berbers, escenari d'un episodi narrat per Jaume I



Són les tres claus dels darrers rebels de Mallorca al segle XIII. Les restes de les peces forjades, que es van usar per darrera vegada el març de 1230, han estat trobades en bon estat en un abric d'un penya-segat on van resistir uns vint pagesos mallorquins sarraïns, berbers d'irat (Artà). Els illencs d'Al Andalus fugien de la conquesta de l'Illa empresa pel rei català Jaume I que va dominar Palma (Medina Mayurka) el 31 desembre 1229, i després instal.là  "un regne sobre el mar" i va ocupar tot Mallorca.

L'episodi està narrat pel monarca en la seva crònica El llibre dels fets. . Els sarraïns d'Artà van fugir amb les claus dels seus habitatges perquè segurament tenien previst tornar a les seves possessions, captius van quedar però, esclavitzats per les tropes dels cavallers i magnats que va reunir Jaume I. Ara s'ha trobat la prova de aquella razia contra els darrers resistents a la invasió.



"Hem excavat un episodi que està documentat en un text, el que tècnicament és molt rellevant. Rei pel Sabem el que va passar i quin cavaller va intervenir en el desallotjament dels refugiats: L'aragonès Pere Maça, que està retratat en murals bèl.lics del MNAC a Barcelona ", detalla l'historiador de la Universitat Autònoma de Barcelona, Miquel Barceló.

A la zona es van apressar uns 2000 andalusins. Maça reclamà ballestes, llances i pics.
"La Crònica de Jaume I ens permet una exploració insòlita d'una ocupació ocasional de dies, entre el 24 i el 28 de març, amb lluna plena, de 1230 en què van ser capturats els pagesos de les alqueries veïnes, que desconeixien que el que estava passant era una conquesta, una ocupació. Eren els vençuts ", relata per Barceló que va batejar el lloc amb 'Cova Jeroni' pel mitificat nadiu cap rebel indi d'Amèrica del Nord.
"Excepcionalment no hi ha rastres que aquest abric a la serra d'Artà, a prop de Ferrutx, fora habitat abans o després de 1230. És de molt difícil accés i deguè ser una aventura romandre en aquestes roques en desnivell, obertes al vent, de 50 metres d'alçada en un penya-segat ", subratlla l'arqueòleg Mateu Riera, qui amb la professora Helena Kirchner ha desenvolupat aquesta investigació.
Uns muntanyencs bombers del Consell de Mallorca van descobrir l'enclavament i han facl.litat el treball dels investigadors en tan difícils condicions.

En l'excavació ha aflorat ceràmica, restes de menjars i foc i un abocador d'aquests restes. Al forn improvisat amb mitja gerra es va trobar l'últim menjar dels captius: els ossos sense desmembrar d'una pota de conill. Però els sarraïns berbers en fuga també van menjar peix-la cova està oberta a prop del mar-, eriçons marins i cloïsses.


ANDREU MANRESA
www.elpais.es
 Palma de Mallorca
 14/12/2009