18 de jul. 2009

A penes hi havia uns 7.000 neandertals a Europa



Els neandertals van ser una espècie humana que es va estendre per gran part d'Europa, però en realitat eren molt pocs, uns 7.000 individus i tots descendien d'una dona-la Eva neandertal-que va viure fa uns 110.000 anys.
Els paleontòlegs i biòlegs han arribat a aquesta conclusió al completar el genoma mitocondrial (que es transmet per via materna) de cinc neandertals, un dels quals va viure a la cova asturiana d'El Sidrón.

El que indica l'Eva, una avantpassada virtual, és que en la seva època s'havia produït un coll d'ampolla demogràfic, la població s'havia reduït molt. No implica que fos la primera neandertal de la història.

"Hem trobat que els neandertals tenen molt poca diversitat genètica, molt menys que els humans actuals", comenta Carles Lalueza Fox, coautor d'aquest històric estudi, que es publica avui a la revista Science.

Antonio Roses, un altre dels autors espanyols, assenyala: "Dos dels genomes-de Feldhofer (Alemanya) i Vindija (Croàcia), que estan separats per quasi mil quilòmetres-són idèntics, cosa que només pot passar si la diversitat de l'espècie és molt baixa ".
Els fòssils estudiats són d'individus que van viure entre fa 70.000 anys i fa 38.000 anys (poc abans que l'espècie es van extingir).

FONT : EL PAÍS 17/07/2009