18 de jul. 2009

LA BIBLIA MES ANTIGA DEL MÒN

Experts reuneixen a internet les pàgines de la Bíblia més antiga del món
TEXT ANTIC DE 650.000 PARAULES
El Codex Sinaiticus data del segle IV i els seus pergamins, escrits en grec, estan dispersos a Anglaterra, Alemanya, Egipte i Rússia

Gràcies als últims avanços tecnològics, els experts han aconseguit reunir virtualment en internet les més de 800 pàgines i fragments que es conserven de la Bíblia més antiga del món, l'anomenat Codex Sinaiticus.Per primera vegada es podrà accedir des de qualsevol lloc del món a les imatges digitals en alta resolució de les pàgines d'aquest llibre, que data del segle IV de la nostra era, ha informat avui la Biblioteca Britànica.
El van escriure en grec sobre fulls de pergamí diversos escribes, i el text es va revisar i corregir al llarg dels segles següents.
Col·laboració de quatre anys
La reunificació virtual del Codex Sinaiticus marca la culminació de quatre anys d'estreta col·laboració entre la Biblioteca Britànica, la Biblioteca de la Universitat de Leipzig, el monestir de Santa Catalina (Mont Sinaí, Egite) i la Biblioteca Nacional de Rússia, a Sant Petersburg.
Cada una d'aquestes institucions guarda parts diferents del manuscrit, que s'han pogut unir virtualment gràcies a internet (www.codexsinaiticus.org).El projecte permetrà ara als estudiosos de tot el món aprofundir en el text grec, que s'ha transcrit en la seva totalitat amb referències creuades, que inclouen la transcripció de les nombroses revisions i correccions posteriors.
Estudi com a objecte físic
També permetrà als investigadors examinar la història del llibre com a objecte físic, estudiar la textura i manufactura del pergamí.El còdex, potser el llibre enquadernat més antic que ha sobreviscut fins als nostres dies, era enorme: tenia originalment més de 1.460 pagines, i cada una feia 40,6 centímetres d'alt per 35,5 d'ample."El Codex Sinaititucs és un dels tresors escrits més grans del món. Marca el triomf definitiu dels còdexs enquadernats sobre els pergamins", ha comentat Scot McKendrick, director del departament de manuscrits occidentals de la Biblioteca Britànica."Aquest manuscrit amb 1.600 anys d'antiguitat permet estudiar el desenvolupament de la primerenca cristiandat i ofereix material documental de primera mà sobre com es va transmetre la bíblia de generació en generació", ha dit McKendrick.
"El projecte ha permès determinar que un quart escriba --a més dels tres ja reconeguts-- va treballar també en el text", ha assenyalat el director de la Biblioteca Britànica.Segons McKendrick, "la disponibilitat del manuscrit virtual perquè el puguin estudiar els experts de tot el món crea oportunitats de col·laboració investigadora que haurien estat impossibles fa només uns anys".
Segons el professor Davie Parker, de la Facultat de Teologia de la Universitat de Birmingham, que va dirigir l'equip britànic que va fer la transcripció electrònica del manuscrit, "el procés de desxifrar i transcriure les fràgils pàgines d'un text antic de més de 650.000 paraules és un repte enorme, que ha comportat quatre anys de feina".
La transcripció inclou pàgines del Codex trobades el 1975 en una habitació tancada del monestir de Santa Catalina, algunes de les quals en molt males condicions, i que es publiquen per primera vegada.
Per marcar el llançament del Codex en la seva versió virtual, la Biblioteca Britànica ha muntat una exposició, titulada Des del pergamí fins al píxel: Reunificació virtual del Codex Sinaiticus, que es podrà visitar des de demà fins al 7 de setembre.

EFE-LONDRES