8 de març 2009

La dimensió jueva de Colom


Conferencia d’en Abraham Haim al IEC “La dimensión judia de Colón y su primer viaje a las îndias”. El conferenciant va anar repassant totes les informacions dels escriptors partidaris d’aquesta tesi, de Madariaga a Verdera. Exposant com a probes totes les investigacions d’altri i finalment fent una enumeració d’algunes de les moltes teories sobre la signatura de l’Almirall.


Ens explicà a que el fet que Colom poses a les capçaleres de les cartes al seu fill Diego l’acrònim hebreu Bet-Hai tenia el significat de recordar-li el seu origen.

Dissortadament el sr Haim no creu que en Colom es digués realment així sinó que era un alies. Li vaig fer veure que, de ser així, en Colom seria bastant masoquista, dons desprès d’una guerra civil entre la monarquia catalana contra la Generalitat en que els Colom varen ser els dirigents que amb mes força s’enfrontaren al rei Joan II, adoptar el alies Colom era totalment desaconsellable.

La conferència pot servir per a que el CEC guanyi un nou aliat, cosa que faríem be en aprofitar dons l’ Universitat de Tel Aviv on treballa Haim te un bon banc de dades d’ADN sefardí amb el que poder comparar l’ADN d’en Cristòfor Colom que Lorente fa anys que te codificat.


Imatge: Golden Haggada, soldats amb la bandera dels Colom de Barcelona. Museu Britanic