19 de gen. 2009

Israel, Palestina: De qui és aquesta terra?



És la pregunta que es fan molts. Curiosament la paraula "Palestina" no té res a veure ni amb jueus ni amb àrabs. La paraula ha derivat del nom d'un poble grec-mediterrani que estava per la zona de Gaza, davant del mar i que va ser combatut pels jueus.
Els que hagin llegit la Bíblia recordaran la història de Samsó i les seves contínues baralles amb els filisteus. La història és molt llarga, molts imperis s'han apropiat d'aquesta terra, però cap d'ells va fer de Jerusalem la seva capital, només ho va ser dels jueus.

Després dels romans va començar el període bizantí que per tant era cristià (395-614), va seguir una invasió persa (614-636). El període àrab va del 636 al 1099, any en que els croats van prendre el relleu fins al 1291 .
El 1517 es va iniciar la conquesta turca que va durar fins al 1917 en què el territori va arribar a formar part de les colònies britàniques.
El 1948 es va proclamar l'estat d'Israel com a resultat de la votació a l'ONU. .
Aquest Estat, de per si ja molt petit, havia de dividir una altra vegada en dos. . Qui va proposar aquesta divisió, potser no va ser conscient que la Palestina romana, ja havia estat dividida, essent adjudicada el 80% a Jordània.

Totes les fronteres d'aquests països, van ser establertes per les potències colonitzadores. Amb tantes conquestes, el terreny va acabar sent àrid, les zones pantanoses, la malària esquilmaba la població.

Quan al segle XIX els jueus van decidir que havia arribat el moment de tornar a les arrels del Poble, van trobar la terra escassament poblada i van instal lar les seves granges en els llocs on els beduïns estaven disposats a vendre.

En 1882, segons el cens turc havia 140.000 habitants entre jueus, cristians i musulmans (les poblacions no desapareixen amb el canvi dels conqueridors).
Les granges i fàbriques col lectives dels kibutzim i els moshavim van atraure els àrabs que havien menyspreat la terra fins aleshores.
Els que es van incorporar a la guerra que 5 països van declarar a Israel el 1948, són els que van quedar desplaçats. En contrapartida els jueus que habitaven en països àrabs van ser expulsats, amb la qual cosa es va produir un empat.

Els àrabs van intentar en successives guerres quedar-se amb tot el territori, però en totes van ser vençuts.

Potser, el que hauria de considerar és si la partició del 20%, que té la mida de la Comunitat Valenciana, era adequada. I també hauria de considerar per als palestins que no volen tenir tractes amb Israel si seria possible proporcionar mitjans de vida dignes en altres països àrabs.
Aquestes qüestions semblen bàsiques per obtenir la pau.

MARIA DELS ÀNGELS MARTÍN, Girona
Publicada a La Vanguardia
http://translate.google.com/translate?hl=ca&sl=es&tl=ca&u=http://www.lavanguardia.es/


NOTES del autor del blog:

1) Al cens de l'any 1893, fet per les autoritats turques, revelà que la regió que avui es Israel compaba amb 154,000 habitants : 60,000 jueus, 38,000 cristians i 56,000 musulmans.

2) En un altre cens, aquest del 1844, els turcs comptaven a Jerusalem : 7120 jueus; 5760 musulmans i 3390 cristians.

1 comentari:

Anònim ha dit...

No n’encerteu ni una. Pels que hi esteu interessats, llegiu Ilan Pappé, “La limpieza étnica de Palestina”; ed. Crítica; BCN 2006. Només una cita, per contrastar:

“1919-1933 [...] Els jueus constitueixen ara el 12% del total de la població i posseeixen el 3% de la terra.” (pàg 372).