20 de des. 2008

CRÒNICA DE TRES CONFERÈNCIES

Hem tingut, en menys d’un mes, tres conferències molt interessants pel colombisme.

La Santa María d'en Colom, una nau catalana?
(25 de Novembre)
La primera, del sr Joan Prim Terradas, Mestre Artesà, restaurador dels models navals del Museu Maritim de Barcelona, qui ens va aportar molta llum sobre la Santa Maria.
Segons el sr Joan Prim, la Santa María era una nau (nao) netament catalana. Les naus de factura catalana complien una proporcionalitat de 3-2-1 entre pal, eslora i manega, i per tots els comentaris històrics, i pels planells, va afirmar que les mides de la nau de l’Almirall coincidien amb aquest mode català de construcció.

També ens informà que hi havia el costum de rebatejar com a Santa Maria a totes les naus d’almiralls catalans. Un dels assistents va comentar que en un llibre anglès que es ven al Museu Maritim s’afirma que la nau Santa Maria va ser matriculada (construïda, per tant) a Barcelona.




"L'origen de Cristòfor Colom: resultat actual de les anàlisis de les persones de cognom Colom i Colombo"

( 2 de Desembre )
La conferència del Dr. J.A. Lorente no va aportar res de nou que no coneixessim. Simplement desmentí algunes suposades filtracions, i ens va dir que la cosa anava per llarg.


Fins ara només pot afirmar que els Colom catalans i els Colombo italians procedeixen d’una mateixa branca familiar, però encara estan buscant marcadors diferenciadors per a poder-los comparar amb l’ADN d’en Xpòfol.

Afirma també que l’ADN d’en Colom no quadrava amb l’ADN dels jueus asquenazis, cosa que ens va alegrar molt dons descarta la possibilitat que Colom fons kurd o georgià. No va dir res sobre l’ADN jueu sefardí, però una recent investigació, publicada a la revista American Journal of Human Genetics afirma que un 20% de la població espanyola te ADN jueu, (el teniu mes avall).


En conversa posterior, el vaig encoratjar no ja a que busques la catalanitat d’en Colom, sinó a descartar totes les altres possibilitats, ja que sabem que te o li han ofert l’ADN d’en Ferrante de Nàpols i de la Casa Avis, dels Zarco portuguesos o dels Madruga gallecs, cosa que descartaria les connexions familiars amb les dues cases reials i totes les altres teories.
Potser es mes senzill descartar totes les altres possibilitats, ja que finalment per afirmar la catalanitat ja tindrem l’ADN lingüístic.

http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=3107723

http://www.elperiodico.cat/default.asp?idpublicacio_PK=46&idioma=CAT&idnoticia_PK=568086&idseccio_PK=1021




Descoberta eivissenca de Cristòfol Colom i el seu "ADN lingüístic".

(19 de desembre )
Amb un gran èxit de públic i d’assistència d’autoritats illenques i del president del CEC, va tenir lloc la conferència d’en Nito Verdera.
En la primera part, en Nito va oferir la seva argumentació ja exposada al seu últim llibre “Cristóbal Colón, el libro de las falacias y cuatro verdades”, ( on demostrà abastament que Colom emprà preferentment topónims catalans d'Eivissa i Formentera ).

En la segona part, un vídeo de la professora Estelle Yrizarry (nascuda Roses) des de la Universitat de Georgetown (USA) va demostrar abastament que quan Colom escrivia en castellà ho feia realment en "ladino", utilitzant per a les paraules que desconeixia el català, cosa que segons la doctora demostra que era català d’origen jueu. ( per a mes informació, llegiu

http://www.aki-yerushalayim.co.il/ay/084/084_01_colon.htm )

Properament en un treball que serà publicat a Amèrica, la doctora demostrarà també que Colom tenia estudis rabínics, però no va deixar entreveure en que es basa per a fer tal afirmació encara.

4 comentaris:

Anònim ha dit...

Ya llevan más de dos años analizando ADN y más de lo mismo,cuando el análisis del ADN de Cromosoma Y es algo rutinario. Algo deben saber y no lo quieren decir. Está claro que la comparación del ADN de Cromosoma Y con ADN de Génova, Cataluña, Valencia y Baleares fue un rotundo fracaso. Ya no sólo existe misterio sobre la vida de Cristóbal Colón, ahora el misterio se apodera del equipo investigador. Yo dudaría incluso del presunto ADN lingüístic catalá de Colón.

Yo estimulo al señor Lorente a que abandone definitivamente las tesis genovista y catalanista ante la ausencia de resultados y se centre en otras tesis mucho más densas y no tan a la ligera.

in te domini speravi non confundar in aeternum.El misterio continua.

Anònim ha dit...

Qué motivos existen para querer comparar el ADN de Cristóbal Colón con el ADN de los Colombo italianos y de los Colom catalanes cuando todo el mundo sabe e incluso Colón lo deja bien claro que su apellido es una invención ex novo que nada tiene que ver con sus ascendientes.Un excelente nombre artístico.El apellido Colom y Colombo ya existían antes del nacimiento de Colón.

Anònim ha dit...

la forma del latín vulgar para paloma es palumba

Anònim ha dit...

Un saludo, llevo varios años estudiando una familia judía procedente de Gerona que pasó sobre principios del siglo XVI a la isla Gran Canaria de apellido Alarcón y Colombo. Antes de llegar a Gerona procedían de Toledo y para dar el salto hasta las islas usaron el puerto de Moguer. Hay varios expedientes de la Inquisición que recogen un testimonio bastante amplio y se puede seguir a sus descendendientes hasta la actualidad (incluso se pueden localizar lugares de enterramiento de los más cercanos al siglo XVI). Por otro lado, soy estudioso también del mundo de la piedad y literatura judía, y me ha llamado en este sentido poderosamente la atención la firma del Almirante. Si fuera posible me gustaría contactar bien con el Dr. Lorente que tanto énfasis ha puesto en el estudio del ADN, o con cualquier otra persona que esté investigando el origen de Cristóbal Colón usando el ADN. Mi email rodecas@terra.es. Muchas gracias