4 d’oct. 2006

Trobades restes arqueològiques de la Barcelona dels segles II al IV.

Trobades restes arqueològiques al Forat de la Vergonya
• La urbanització del solar descobreix tres esquelets infantils dels segles II a IV
• Mig centenar de veïns s'enfronten a la Guàrdia Urbana per l'inici del projecte

ROSARIO FONTOVA / JORDI SUBIRANA
BARCELONA

La urbanització del solar de Ciutat Vella ubicat al costat del mercat de Santa Caterina i conegut com el Forat de la Vergonya va viure ahir una jornada agitada. Els treballs de prospecció arqueològica que s'estan portant a terme al carrer del Pou de la Figuera amb motiu de les obres van permetre descobrir els esquelets de tres nens, d'entre 4 i 6 anys, que segons les primeres estimacions procedeixen d'entre els segles II i IV.


Al mateix temps, un grup de veïns es van enfrontar a la Guàrdia Urbana per oposar-se al pla municipal de remodelació.

La troballa arqueològica té com a precedent una altra de l'any 2003, molt a prop d'aquest lloc, quan es va trobar un tram d'un cementiri de la mateixa època a la confluència del carrer del Pellisser i la Porta Cambó. El cementiri es va localitzar a uns dos metres sota el nivell del sòl. El carrer es va pavimentar després de documentar-se el vestigi i retirar-se 21 esquelets, 19 d'adults, entre els quals es van trobar diversos objectes i monedes.

De forma paral.lela, i per motius diferents, tant dilluns com ahir es van viure moments de tensió entre una cinquantena de veïns i la Guàrdia Urbana. Els problemes van començar quan una excavadora va entrar a la plaça per iniciar la instal.lació d'un sistema de recollida pneu-màtica d'escombraries.

VELL POLS
Aquestes obres són el pas previ a la urbanització d'un espai en què alguns veïns han construït una pista de bàsquet i un camp de futbol, i han plantat diversos arbres.
El consistori preveu edificar-hi un equipament social, una pista polivalent, una zona de jocs i un hort urbà. Els manifestants i l'ajuntament discrepen sobre la participació veïnal en el pla i mantenen un antic pols.