1 d’oct. 2011

Serà més fàcil demostrar que Colom era català que italià

 

Els Colom catalans pertanyen a un reduït nombre de llinatges, el que facilita seguir la seva pista genètica

Si el descobridor d'Amèrica era italià és pràcticament impossible de demostrar a través de la genètica. Aquesta és la conclusió principal de l'estudi "Surname and I Chromosome in Southern Europe: a case study with Colom / Colombo" publicat a l'European Journal of Human Genetics i liderat pel biòleg i genetista de l'Institut de Biologia Evolutiva UPF-CSIC Francesc Calafell.

El debat sobre la procedència de l'almirall ve de lluny i encara que la hipòtesi més acceptada és que va néixer a Gènova han proliferat investigacions que rebutgen la història oficial i apunten el seu origen català. "Hi ha moltes evidències, sobretot lingüístiques, que qüestionen que Colom fos genovès i remarquen el seu origen català; ell seria Cristòfol Colom en lloc de Cristoforo Colombo. Durant la seva vida mai es van referir a ell com Colombo, abans de 1492, els seus contemporanis l'anomenaven Colomo i Colom i, després del primer viatge, es referien a ell amb la forma espanyola Cristòfor Colom. Va escriure en castellà amb errors lexicogràfics i cometia també errors fonètics típics d'una persona la llengua és el català ", apunten a manera d'introducció dels autors de l'article.
 
Els defensors de la hipòtesi d'un Colom català consideren que ha de ser la ciència la que resolgui la qüestió i determini la procedència del navegant. Per això, el Centre d'Estudis Colombins de Barcelona es va implicar a finals del 2005 i principis del 2006 a la presa de mostres de saliva d'unes 300 persones cognom Colom, de Catalunya, València, Balears i del sud de França, amb l'objectiu de contrastar el seu ADN amb el d'Hernando Colom, fill de Cristòfol.  

A Itàlia es va fer el mateix amb 114 persones cognom Colombo del nord del país, de Ligúria, Llombardia i el Piemont. L'objectiu era veure si el cromosoma Y, l'únic que els homes hereten per via paterna, d'algun d'aquests Colom o Colombo coincidia amb el Hernando Colón.  

Aquest treball, coordinat per José Antonio Lorente, director del Laboratori d'Identificació Genètica de la Universitat de Granada, encara no ha culminat causa de la seva extrema complexitat pel precari estat de les restes d'Hernando Colom.
 
Abans de treballar amb restes tan antigues i intentar definir el seu cromosoma Y, el punt de partida de l'estudi publicat a l'European Journal of Human Genetics era "plantejar-nos si realment podríem arribar a respondre la pregunta de l'origen de Colom", explica Francesc Calafell. La conclusió a la qual s'ha arribat és que si l'almirall era català hi ha força possibilitats de demostrar genèticament, no així en el cas que fos italià.
    
Les anàlisis genètics han determinat que els Colom dels Països Catalans descendeixen d'un reduït nombre de llinatges, de grups adscrits a una àrea geogràfica concreta. "Però el panorama amb els Colombo italians és absolutament diferent: tots els Colombo són completament diferents", precisa Calafell. Un dels motius, potser el principal, s'ha de buscar en l'orfenat Maggiore, de Milà, on des 1456 i fins a 1825 cognom amb el nom de Colombo als orfes que passaven pel hospici. Així que posaven Colombo a centenars, milers de nens, els pares tenien un altre nom. Quan s'intenta traçar una línia genètica dels Colombo tot es distorsiona, és summament complex seguir la pista. "La diversitat és tan alta en els Colombo de Ligúria que en una mostra de 48 individus trobem 36 haloptipos diferents", indica l'estudi. Tot això implica que si l'almirall fos italià "seria molt difícil demostrar, si era català és més fàcil trobar coincidències genètiques amb els Colom actuals", afegeix Calafell.
        
L'autor de la primera teoria sobre l'ascendència catalana de Colom / Colombo va ser l'historiador peruà Luis Ulloa Cisneros, que el 1927 va defensar que el navegant pertanyia a la família Colom de Barcelona que havia lluitat contra Joan II, pare de Ferran el Catòlic, en la guerra de 1462-1472. Aquesta dada explicaria que l'almirall ocultés seus orígens familiars i així pogués demanar als Reis Catòlics els suports necessaris per emprendre la seva conquesta del Nou Món.
     
Rosa M. Bosch  www.lavanguardia.cat  1-10-2011

 

 

8 comentaris:

Anònim ha dit...

Ese titular es un poco tendencioso, porque también se puede decir que será más fácil demostrar que Colón no es catalán. Por tanto, tras el estudio de ADN Jose Antonio Lorente tendrá que decir si Colón es o no catalán o que no concuerda con ninguno de los linajes estudiados de los Colom catalanes, conclusión a la que ya se llegó en el 2006, diciendo que no existe concordancia del ADN Colón con ningún Colom catalán.

Que no os engañen, por mucho que os digan que los huesos de Colón estaban muy degradados, todos los laboratorios que participaron en el estudio sacaron sin ningún problema el ADN de Colón. Ya lo tienen informatizado. Por supuesto, los restos de Hernando estaban todavía en mucho mejor estado, y los de Diego tb. Tienen ADN y ADN. El doctor Lorente está cansado de ver los haplogrupos que conforman el ADN de Colón. Otra cosa es que jueguen a mantener el suspense. Y no hace falta tanto tiempo para sacar conclusiones. Lo que pasa que los resultados pueden ser tan controvertidos históricamente que no quieren dar pasos en falso, quieren estar muy seguros, porque hablan en nombre de la ciencia. Y su prestigio está en juego. Se puede decir que científicamente Colón está más que analizado, pero buscan un soporte de otro tipo, quizás histórico y eso lleva su tiempo, porque los historiadores siempre son conservadores. Y aunque su ADN diga que es catalán o portugués eso no quita de que haya nacido en Génova hijo de emigrantes catalanes o portugueses. Todo es muy complejo y manipulable, por eso no quieren dar pasos en falso, que conlleven interpretaciones ambiguas, y eso lleva su tiempo. Tienen que contrastar mucha información con historiadores que defienden a capa y espada que era genovés. Toda información científica, sobre todo, si se sale de lo previsible y por tanto es controvertida históricamente necesita ser muy contrastada históricamente, y de ahí la tardanza. Pero Colón ya está más que analizado.

Anònim ha dit...

Pues yo de Lorente NO ME CREO NADA.

Anònim ha dit...

La conclusión de 2006 no existe:
Prof. Dr. José A. Lorente
Granada, 13 de octubre de 2006
http://canalugr.es/ciencias-sociales-economicas-y-juridicas/item/5485-identificacion-del-almirante-d-cristobal-colon

Si dices que en 2006 se llegó a la conclusión de que no era catalan, porque despues afirmas "aunque el ADN diga que es catalan..". ¿En que quedamos?

Anònim ha dit...

Comunicado del sr. Lorente 13 de octubre de 2006:


"4) Los resultados actuales, por comparación con el ADN del cromosoma “Y” de Hernando Colón (hijo de Cristóbal Colón, cuyo ADN del cromosoma “Y” es idéntico al de su padre) no permiten diferenciar -en esta fase del proceso- los orígenes del Almirante, tras haber llegado a un punto donde se han empleado al máximo los procedimientos científicos en uso"

Es decir, previamente dice que se han analizado 477 muestras de individuos apellidados Colom y Colombo, y en el punto 4 del comunicado afirma que tras la "COMPARACIÓN" del cromosoma Y de Hernando que es IDÉNTICO al de su padre, no permiten diferenciar los orígenes del almirante.

El Sr. Francesc Calafell va a usar el cromosoma Y para estudiar los cognoms catalanes. Si el Sr. Lorente no encontró coincidencia con el cognom Colom, pese a ser linajes poco diversos, tras comparar el cromosoma Y de Hernando. Entonces es que Colón "en principio" no es catalán y no lo va a ser ahora.

El sr. Lorente es muy diplomático y maneja los eufemismos. Obviamente no puede afirmar científicamente que Colón no es catalán, porque puede ser catalán y llamarse de otra manera. O puede ser de un linaje Colom del cual no hay muestras de ADN. Pero si dice que tras comparar el cromosoma Y de los Colom con el cromosoma Y de Hernando, no llegó a ninguna conclusión sobre su origen. Blanco y en botella leche. Es expresar las cosas dándole la vuelta.

Anònim ha dit...

En menudo aprieto pusísteis al pobre de Francesc Calafell. Acabo de ver la conferencia en cecolom. Sois un poco malvados. Pues claro que Colón tiene ficha de ADN, y está informatizada. Si eso se hace en un santiamén.

XPOferens ha dit...

Anonim, si el sr Lorente te la fitxa d'ADN, que segur que la te, que la faci publica d'una puta vegada.

Anònim ha dit...

Això és ridícul...

Colombo era genovès. En aquest temps eren el genovesos els més desenvolupats en tecnologia marítima, la qual cosa vol dir que és ben lògic que Colombo fos italià i no català...

Trumanshow ha dit...

Esta última afirmación es demasiado pobre. En gran medida el derecho maritimo actual está basado en e "Consolat de mar" català. No obstante sería muy interesante comparar el ADN con el de la teoría galega de Pero Madruga de Soutomayor, pues últimamente también está en lid la teoria de Celso Garcia de la Riega y de Alfonso Phillipot.