29 de jul. 2006

sindrome històrica de Stocolm?

Avui he vist dues coses, he vist per una part el vídeo de la conferencia a Tagamanent d'en Jordi Bilbeny i en David Bassa al youtube. Per altra part, he vist també un documental sobre el futbolista Ronaldo al canal digital Biografia.

Malgrat difereixo d'en Bilbeny en 5 detalls, estic totalment d'acord amb ell amb el que afirma sobre la manipulació de la historia. Es més, crec que es queda curt.

Al documental del Ronaldo, el jugador sortia el 90% dels cops vestit amb l'uniforme del Real Madrid. Ja sabem com son oi, aquesta gent? Dons curiosament, en tot el documental, el locutor no ha fet esment que aquest jugador va jugar al Barça. Ni un sol cop.!
A veure, si son capaços de fer això en un documental sense cap transcendència, que penseu que hauran estat capaços de fer quan s'hi jugaven els calers?

Imagineu-vos que d'aquí a 500 anys, les uniques referencies sobre en Ronaldo fossin el publicat per ells: els arxius de TVE, de Antena3TV o del diari Marca.
O es que no recordeu com informen si guanya el Madrid la lliga i que diferent que ho fan quan la guanya el Barça. I aixó ara, amb democracia.

Aixó segueix passant malgrat nosaltres tinguem el nostre MatriX particular anomenat TV3, que ens fa creure que vivim en un pais normal.

Dons aixó es el que passa amb en Colom, amb l'agravant de que desde 1556 fins a 1975, l'Estat, la Inquisició, o tots plegats controlaben el que es publicaba.
Han canviat la Historia? I tant.

Als temps de Isabel I, la reina borratxa i que no es rentava, van inventarse una historia de Espanya per a justificar que ella descendia dels visigots. Sense manies.
Poc mes tard, Felip I ( II al pais vei) va convertir (com Ramses II ) una derrota en victoria a Lepant, i un desastre estrategic en Armada Invencible.
Felip V no va canviar res, nomès va "normalitzar" alló que ja feia 200 anys que feien. Les guerres carlines van servir per seguir tenint-nos militaritzats i idiotitzats. Finalment Franco tampoc va inventar res, simplement va recuperar la feina feta fins abans de la Republica.

I no nomès han estat capaços d'apropiar-se de la nostra historia, dels nostres herois, dels nostres pintors, dels nostres escriptors, dels nostres científics i fins i tot dels nostres conqueridors, sino que el pitjor es que s'han apropiat de les ments dels nostres conciutadans catalans, convertits desde 1939 en un pais de porucs, que sense anar mes lluny, als nostres avis avergonyaria.
Us imagineu al vostre besavi anar a comprar el pa i que la dependenta li diguès : "no le entiendo."

Per nosaltres ens deixen els seus xoriços, això si, cada cop que surt en Javier de la Rosa a la TV, no s'obliden de dir "el empresario catalan", quan aquest home, de català, te el que jo de bomber.

I veient en Bilbeny he rumiat que la culpa no es d'ell, ni tampoc es dels habitants del país veí. La culpa es dels nostres conciutadans, als que hem de demostrar cada detall, cada petita espurna d'esperança de recuperació històrica.
On no passa mai el cedaç es aquí, no pas allí.

I es que el pitjor del franquisme es que, com deia fa 500 anys Abravamel :"os convertiréis en una nación de iletrados, vuestras instituciones de conocimiento, amedrentadas por la continuación herética de extrañas ideas de otras tierras y otras gentes, no serán respetados". El franquisme ha convertit els catalans en uns pasotes culturals, aixó ha estat el pitjor.

Allí, amb proves, tothom accepta que la batalla de Lepant la va dirigir un català, Lluís de Requesens. Allí a la que els hi restregues els peritatges de Lluís de Yzaguirre i de Gabriel Roura sobre les cartes de l'Almirall que demostren que era català, ja ho entenen ràpidament.
O no ho veieu que el llibre de la Varela, publicitat com a demostració de que Colom era un tirà cruel es la millor proba de que ja estan convençuts de que Colom era català.

El problema no es que Bilbeny, i jo, i uns quants mes estiguem bojos. El problema es el síndrome d'Estocolm dels catalans.

Tard o d'hora, els quatre bojos demostrarem al mon que Colom, Cortès, Pissarro, de Soto,Ponce de León, de Vaca, Cabot, Elkano, però també possiblement Nostradamus, Leonardo o Napoleó eren o catalans, o fills, o descendents de catalans. El problema serà que els nostres conciutadans, a sobre, ens diran que ens hem carregat la historia del país veí, i que això esta molt mal fet, i som molt dolents.


Per cert, el vídeo d'en Bilbeny m'ha recordat una cosa, l'atemptat de Joan de Canyamars contra Ferran el Catolic del 7 de desembre de 1492 (Mentres Colom estaba per les Yndies per primer cop). Canyamars no va ser jutjat, va ser torturat, esquarterat i cremat inmediatament de l'atemptat.
De resultes d'aquest fet, el rei Ferran va castigar Canyamars (tot el poble) a no ser mai vila. Actualment Canyamars es un barri de Dosrius. Potser valdria la pena fer alguna cosa per a que aquesta prohibició fos abolida.