10 de març 2010

Odyssey encara té gent buscant naufragis en els arxius espanyols

Una investigadora revela davant del jutge de la Línia detalls de l'estructura amb la qual els caçatresors cullen informacióLa justícia espanyola fa un pas endavant en el cas Odyssey i ha fet saltar totes les alarmes. Un jutge de La Línea de la Concepción ha constatat l'absoluta vulnerabilitat dels Arxius espanyols i la impunitat amb què el patrimoni històric és aguaitat, investigat i posat en perill per «investigadors» contractats per les empreses de caçatresors sense escrúpols des de fa 30 anys i en el present amb una estructura estable. Podrà el Govern posar remei?


Fonts pròximes al procés van informar a ABC que ahir van declarar diversos testimonis en el cas penal contra Odyssey Marine Exploration (OME) al Jutjat número 3 de la Línia que investiga la companyia per presumpte contraban i danys al patrimoni històric.


Una cosa molt greu passa

Davant el jutge compareixia Victoria Stapells, la investigadora que ha confessat coordinar diversos espies contractats per OME per recollir dades en els lligalls dels nostres grans arxius i localitzar importants naufragis. Les declaracions van ser demanades per l'acusació particular dels arqueòlegs malaguenys de Nerea, que s'han sumat a les investigacions de la Guàrdia Civil per a aquest jutjat sobre les activitats d'Odyssey al llarg d'anys d'activitat a banda i banda de l'Estret.


Stapells declara sota jurament que sabia que Odyssey és una empresa de caçatresors puntera i que en el seu nom va contactar amb ella Marc Sullivan, que li va encarregar localitzar un bon nombre de naufragis en aigües espanyoles i en diverses parts del món. Stapells era conscient que, amb la informació que ella subministrava, Odyssey podria localitzar aquests vaixells, però el més important és que confessa que, quan localitzava un vaixell que no li constava a l'Administració, no ho notificava, a causa del seu contracte amb Odyssey .


No va esmentar al seu patró
La vulnerabilitat dels arxius és tal que Stapells va dir ahir al jutge que a l'Arxiu d'Índies ja no li demanen acreditació perquè ella treballa des de 1976 i la coneixen. Curiosament, Stapells no recorda haver esmentat mai a l'entrar en un d'aquests arxius que treballava per OME.


D'altra banda, la investigadora reconeix que ha coordinat a equips de persones que, com ella mateixa, han aconseguit la informació en els arxius públics i que no li consta que de les seves indagacions Odyssey s'hagi publicat cap treball. OME encara té gent treballant a Sevilla.


Més de 100 naufragis

Tant de la declaració de Stapells com de la dels seus ajudants es desprèn que Odyssey els va encarregar investigar més de 100 naufragis, i que l'empresa sabia perfectament que «La Mercedes»-el vaixell espoliat el maig de 2007 - era un vaixell militar. Entre els arxius als que Odyssey ha tingut accés figuren el d'Índies, la Biblioteca Nacional, el del Viso del Marqués i el del propi Museu Naval.


L'advocat de Nerea, José María Lancho, va subratllar ahir a ABC que és el moment de «replantejar jurídicament un espai d'impunitat i la necessitat que les consultes dels documentalistes expressin si hi ha una vinculació amb empreses dedicades a activitats de recerca i recuperació de béns de patrimoni històric. Cal també incloure una submissió expressa en favor dels tribunals espanyols », va afegir.
   L'hora de la justícia espanyola. Encara són aquí
Malgrat tot el que ha passat, Odyssey investiga a dia d'avui en arxius espanyols amb una estructura estable de documentalistes amb 30 anys d'experiència que treballa per a la indústria de caçatresors.

Tots els arxius espanyols que contenen informació sobre derelictes amb metalls preciosos han estat objecte de rastreig. Per tant, la primera vulnerabilitat del patrimoni subaquàtic són els arxius.


Mapa ben informat

Gràcies a la impunitat han investigat vaixells d'Estat històrics, i molts d'ells vaixells de pavelló espanyol que es troben en aigües espanyoles. Durant anys Odyssey ha estat «provant equips" en el Mar de Alborán i altres punts d'aigües espanyoles, a l'Estret de Gibraltar.Els investigadors han confessat que mai els van demanar informació sobre el HMS Sussex, l'únic vaixell que Odyssey tenia permís per investigar. Però van sospitar que estaven subministrant informació que havia de ser utilitzada per a actes delictius. Espanya ha d'exigir que mai tornin a utilitzar els fitxers amb la mateixa finalitat i s'exigeixi per escrit per a què es realitza cada recerca. Odyssey suposa un «exemple perfecte» d'aquest ús maliciós del dret a la informació.


Per a qui treballen?
Els investigadors haurien de confirmar davant l'Administració per a què treballen en els arxius. En la seva declaració davant el jutge han confessat que van ometre conscientment aquesta informació que treballen per a empreses de caçatresors. D'igual manera, han expressat que mai van comprovar si les seves investigacions tenien com a finalitat projectes arqueològics ni si Odyssey tenia permís per realitzar prospeccions, encara que l'empresa els va dir que gaudia de tots els permisos necessaris de la Junta d'Andalusia


Van actuar impunement dia rere dia encara coneixent el protocol que han de seguir els funcionaris, (i que és obligat per a tot investigador). De fet, alguns no mostren la seva credencial a l'Arxiu d'Índies, atès que treballen des dels anys setanta i són perfectament coneguts pels funcionaris, que moltes vegades no l'hi van exigir.10-03-2010
JESÚS GARCÍA CALERO
ABC .es