21 de febr. 2010

La Serra del Montgrí amaga una xarxa hidràulica sota el castell que la corona

Descobreixen una xarxa de captació d'aigües pluvials de més de 300 metres de profunditat, més antiga que l'edificació, construïda el 1294

La Serra del Montgrí, situada en plena Costa Brava, oculta una xarxa hidràulica al seu interior que se situa sota el castell que la corona encara que és molt més antiga, segons que ha descobert l'empresa Movin Marine, la mateixa que va trobar un riu subterrani que desemboca a les Illes Medes.
El responsable de la companyia, Joaquim Casellas, ha anunciat aquest descobriment realitzat després de rastrejar la zona amb un radar aeri.

Sota el castell del Montgrí hi ha una cisterna que, fins ara, s'intuïa que havia estat construïda per aprofitar les aigües pluvials.

No obstant això, Casellas compta amb sondejos de terra realitzats des d'un helicòpter que confirmarien que, sota aquesta estructura, existeix tota una xarxa de captació hidràulica de més de tres-cents metres de profunditat molt més antiga que l'edificació realitzada sota el mandat de Jaume II de Catalunya, el 1294.

El sistema consta de sis nivells i extreia l'aigua de l'aportació que desemboca a les Illes Medes i que prové del Pirineu, sempre segons l'empresa Movin Marine.

La construcció compta amb una altra bessona a la mateixa Serra del Montgrí, tot i que al sector de la Muntanya d'Ullà, segons Joaquim Casellas, l'empresa ha comptat per a aquest treball amb una cessió de mapes per part de l'Institut Cartogràfic de Catalunya, segons que ha confirmat a Efe aquesta entitat.

Casellas intueix que es tracta d'un sistema d'extracció d'aigua sorprenentment avançat al seu temps que era comú a tota l'àrea d'influència del Mediterrani.

El treball realitzat per Movin Marine a la Costa Brava per elaborar una cartografia finançada per la Generalitat de Catalunya l'ha portat a descobrir igualment una gegantina construcció en forma de muralla enterrada sota el mar

Aquesta estructura es manté encara en peu gràcies al fang que s'acumula sota l'aigua i uneix les Illes Medes amb Punta Falconera, a Roses.

La muralla, l'ús originari de la qual és del tot desconegut per als responsables de Movin Marine, té 150 metres d'amplada, 15 d'altura, uns vint quilòmetres de longitud i està enterrada a uns 55 metres de profunditat.

A més, al fons marí situat entre aquesta edificació i l'actual línia de la costa el radar aeri ha detectat construccions realitzades per l'home, cosa que demostraria que el nivell del mar era més baix que l'actual en aquella època històrica encara per concretar.

Joaquim Casellas, quei també ha consultat els experts del Museu del Mediterrani de Torroella de Montgrí, segons que ha confirmat a Efe aquest centre, opina que tot el conjunt respon a una desesperació humana per trobar aigua dolça en èpoques prèvies a un precipitat augment del nivell de les aigües del Mediterrani.
L'àrea en la qual ha treballat Casellas es troba al centre del futur Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter, la Llei del qual ha estat aprovada recentment pel Parlament de Catalunya.
Efe

21/02/2010
www.avui.cat