10 d’oct. 2009

LA MONA LISA ES CATALANA



Després de 17 anys d'investigació, Maike Vogt-Lüerssen confia que la Mona Lisa és Isabel d'Aragó i Nàpols, besneta d'Alfons el Magnànim.

Foto: Bryan Charlton

 
Disset anys d'investigació, començant a Alemanya, ha portat a l' historiadora Maike Vogt-Lüerssen a la conclusió que ha resolt un enigma de segles d'antiguitat.

L'historiadora de l'art amb una passió pel Renaixement està convençuda que ha descobert la identitat de la Mona Lisa i el dolor darrere del seu somriure trist i misteriós. Mona Lisa, diu Vogt-Lüerssen, és en realitat  la duquessa de Milà, Isabel d'Aragó - i no la dona d'un comerciant de seda florentí, com s'ha cregut.

La seva investigació ha estat publicada a Alemanya en el seu llibre Qui és la Mona Lisa?  A la recerca de la seva identitat, afegint als seus treballs anteriors sobre Lucrècia Borja, la vida quotidiana a l'Edat Mitjana, i les dones en el segle 15 i 16.

Per Vogt-Lüerssen, la difícil tasca d'identificar a una de les dones més famoses del món es complicava pel fet que els retrats del Renaixement no van ser nomenats, ni tampoc la majoria d'ells signats.  "Si un va a un museu es veu Leonardo da Vinci i un nom, veurà Bernardino Luini i un nom, sinó que és una suposició, és realment una suposició", diu ella.


No obstant això, assenyala que les claus de la Mona Lisa estan en la pròpia pintura i en altres pintures, els diaris i els registres de l'època. A part del lleu somriure i l'absència de joies, la gran bellesa, el  vestit auster degut a que  la mare d'Isabel d'Aragó  havia mort l'any anterior, son detalls de l'obra més famosa de Lleonard de Vinci.  En aquest moment, la duquessa tenia 17 anys i recentment s'havia casat amb el seu marit, però ben plantat dissoluta, Joan  Galeazzo II, Maria Sforza, duc de Milà.


Visible en el vestit marró de la Mona Lisa són el símbol dels anells de connexió de la casa de Sforza i per sota dels nusos i cadenes que representen la connexió entre les dinasties dels Visconti i els Sforza, amb qui s'havia casat  Vogt-Lüerssen diu que aquest grup posible es redueix a  un grup de vuit dones.

S'han trobat els retrats de les altres: Bona de Savoia, que era la sogra  d'Isabel; L'Emperadriu Blanca Maria Sforza i Anna Maria (les filles legítimes de Bona i Galeazzo Maria Sforza, pare de Joan); Caterina Sforza, Angela i Hipòlita ( les filles il • legítimes de Galeazzo Maria Sforza), i Beatriu d'Este (casada amb l'oncle d'en Joan).
El retrat de Mona Lisa es d'Isabel d'Aragó instal.lat aquest context. "Aquesta és la seva imatge, i després que tinc totes les dones", diu Vogt-Lüerssen.





Isabel d'Aragó, filla d'Alfons II de Nàpols
neta de Ferran I de Nàpols, fill bastard d'Alfons el Magnànim

1 comentari:

Andronicus ha dit...

La veritat és que els dos retrats s'assemblen força. Sorprenent...