10 d’oct. 2009

El Museu Britànic revisa les circumstàncies de la mort de l'últim emperador asteca



El va apedregar seu poble per col.laborar amb l'invasor, es va suïcidar o el van matar?  "Va governar 20 anys a un poble sanguinari i molt sofisticat", subratlla el comissari
El Museu Britànic dedica la temporada de tardor al revisionisme històric. Amb el seu ampli bagatge de coneixements en matèria colonial - bona part de la seva meravellosa col lecció no estaria a Londres de no haver estat gràcies a l'imperi-, ha decidit investigar a través de l'art la relació entre espanyols i asteques, la conflictiva figura de Moctezuma i les misterioses circumstàncies de la seva mort. La recién inaugurada exposición es casi más intrigante que un thriller de Larsson. La recent inaugurada exposició és gairebé més intrigant que un thriller de Larsson
Va ser apedregat el líder asteca pel seu propi poble després d'una matança de nobles, acusat de col.laboracionisme amb els invasors? 
 Es va suïcidar amb l'orgull ferit, incapaç de suportar la seva vergonya, ansiós de redempció?  ¿O potser el van matar els espanyols un cop que els havia servit el poder en safata i ja no tenia tota utilitat?  El British obre de bat a bat les portes a aquesta darrera teoria conspiració, tot i que - com diria un advocat defensor nord-americà-basant-se exclusivament en indicis i proves circumstancials, suficients per elaborar una teoria però no per pronunciar un veredicte.  Ni tan sols se sap del cert què va passar amb el seu cos.


 El principal museu públic del Regne Unit - i un dels més importants del món-es conforma amb plantejar preguntes sense esperar una resposta, i porta a terme el seu judici amb l'ajuda de manuscrits del segle XVI, procedents de Ciutat de Mèxic i Glasgow, amb il lustracions que descriuen a un Moctezuma encadenat i amb una soga al voltant del coll, pujat a un balcó, captiu en aparença de l'invasor.
 És només un dels testimonis, dins d'una ambiciosa exposició que pretén reivindicar la figura del guerrer asteca, injuriat com el Chamberlain de la seva època, que ja fos per indecisió o error de judici va col.laborar amb l'enemic i es va convertir en titella d'Hernán Cortés en comptes de lluitar contra l'agressió imperial que venia de mar enllà.

 La fabulosa exposició té dos costats, el polític i el merament artístic, que interaccionen i es complementen.  El primer, recolzat en documents com el Còdex Durán de la Biblioteca del Palau Reial de Madrid o el Codi Mendoza d'Oxford (així nomenat en honor del primer virrei de Nova Espanya), explora el context històric, les sinistres premonicions que van precedir a l'arribada dels espanyols, la importància de Tenochtitlán com una ciutat de dos-cents cinquanta mil habitants a principis del segle XVI - una cosa que no existia a Europa-, el paper del llinatge i la religió en la cultura asteca, l'expansionisme militar de Moctezuma, els ambiciosos projectes arquitectònics ... 
 El segon són gairebé un centenar i mig de peces procedents de vint-i museus de tot el món, més la pròpia col lecció del British.


 Màscares, cranis, una serp de dos caps amb incrustacions de turqueses, ornaments rituals, armes, llibres, mosaics, maquetes arquitectòniques (com la del Gran Temple), peces d'orfebreria i la piràmide de pedra volcànica coneguda com el Teocalli de la Terra Sagrada - símbol del poder de Moctezuma i que per primera vegada ha viatjat fora del país-enriqueixen una exposició organitzada en col.laboració amb l'Institut Nacional d'Antropologia i Història de Mèxic.
Catorze objectes d'or trobats fa poc en el curs d'unes excavacions han estat interpretats com ofrenes d'or als déus a l'entrada d'una tomba reial.


"Moctezuma és una figura tràgica amb una reputació molt ambivalent - diu Colin McEwan, el comissari de l'exposició-.Pero nosaltres hem volgut mostrar la seva altra cara, la d'un governant que va regnar durant gairebé vint anys una societat sanguinària però enormement sofisticada per a la seva època, va expandir l'imperi mexicà amb un poderós exèrcit, i va portar a terme un gran programa de monuments públics fins que per mar van arribar uns extraterrestres amb elms, armadures i vestits brillants, i el seu món es va enfonsar ".


Covard o valent, heroi o malvat, col.laboracionista o resistent, traïdor o màrtir, Moctezuma provenia d'una tradició imperial i tenia una agenda de poder que va xocar frontalment amb la de Hernán Cortés i els exèrcits espanyols. . Va ser una col.lisió titànica les espurnes han arribat segles després a Londres, i calen ara al Museu Britànic
 
lavanguardia.es RAFAEL RAMOS  Londres. 28/09/2009