30 de juny 2007

El europeu més antic es ibèric.!

TROBADA UNA DENT FÒSSIL D'HOMÍNID
Una troballa a Atapuerca confirma la presència humana a Europa fa més d'un milió d'anys


Una dent trobada en Atapuerca el 27 de juny i presentada avui als mitjans de comunicació pels codirectors del jaciment confirma la presència més antiga d'homínids d'Europa, amb una antiguitat superior a 1.200.000 anys.

Amb aquesta troballa se supera en 400.000 anys les que fins ara eren les restes més antigues d'Europa, corresponents a l'espècie homo antecessor, també localitzada a Atapuerca.Eudald Carbonell, un dels codirectors del projecte, ha precisat que el descobriment es va fer a la zona d'Atapuerca coneguda com la cova de la Sima del Elefante (Burgos), molt a prop de la Gran Dolina, on el 1994 es van localitzar diverses restes d'homo antecessor.Premolar inferior d'un individu d'entre 20 i 25 anys

José María Bermúdez de Castro, un altre dels responsables del treball, ha explicat que la peça dental trobada és una segona premolar inferior "poc gastada", d'un individu d'entre 20 i 25 anys.
El científic ha afirmat que la intenció de l'equip d'Atapuerca és aprofitar el mes de juliol per estudiar la dent, de manera que les conclusions es puguin publicar en alguna revista científica especialitzada. "La dent està neta però encara sense consolidar, tot i que ja es pot dir que supera totes les expectatives que havíem plantejat a l'inici d'aquesta campanya d'excavacions", ha assegurat Bermúdez de Castro.14 metres més per excavar al jaciment

A falta de fer l'estudi científic, el codirector de les excavacions ha comentat que la seva antiguitat és sens dubte superior a 1.200.000 anys perquè la cronologia de l'estrat en què ha aparegut, el denominat TE-9, està perfectament determinada.
Tot i la importància de la troballa, Bermúdez de Castro ha reconegut que resulta insuficient per determinar amb precisió l'espècie a què pertany. "La Sima del Elefante és molt a prop de Gran Dolina i per això podríem pensar que es tracta d'un homo antecessor, però també es podria acostar a l'antiguitat de l'home de Geòrgia, localitzat al jaciment de D'manisi", ha explicat.

És possible que s'hi localitzin més restesL'expert ha avançat que durant la resta de la campanya es continuarà treballant en extensió en el nivell TE-9 de la Sima del Elefante, de manera que considera que és possible que es localitzin més restes d'homínids d'aquesta antiguitat. "Nosaltres ja vam exposar fa dos anys la possibilitat que l'homo antecessor tingués origen asiàtic, i és que aquesta cruïlla de camins entre l'Àsia i l'Àfrica pot ser un bon centre d'origen per a la dispersió de moltes espècies", ha afegit.

Per la seva banda, Eudald Carbonell ha precisat que el jaciment on s'ha trobat la dent d'homínid té encara 14 metres sense excavar, o sigui que poden trigar fins a 10 anys a arribar a la base d'aquest farciment.

FONT:El periodico 29/6/2007 19:27 h

Aquesta informació confirma les teories de Ribero Meneses, exposades al nostre web de que l'origen de l'humanitat actual es la Vall de l'Ebre.