27 de juny 2007

Egipte identifica la mòmia de la reina Hatshepsut

Misteri resolt. El tsar d'arqueologia egípcia, Zahi Hawass, es disposa avui a mostrar al món un nou i gran descobriment, comparable fins i tot, segons el canal de televisió Discovery Channel, promotor de la investigació, al del faraó Tutankamon. Un equip de científics asseguren haver identificat la mòmia de Hatshepsut, considerada la reina més important i de més rellevància de l'antic Egipte.La identificació ha estat possible després d'analitzar un diminut fragment d'un queixal trobat en un got fúnebre amb el nom de la reina al temple de Deir al-Baheiri, que coincideix amb una peça dental fracturada de la mòmia.

Les restes també han estat sotmeses a un escàner de tres dimensions, i el resultat s'ha cotejat amb mòmies dels seus familiars directes. Segons el canal nord- americà, les proves són "concloents", i es presentaran aquest matí en una roda de premsa al Museu Egipci del Caire.


TROBADA EL 1903
La mòmia va ser descoberta el 1903 per Howard Carter, l'arqueòleg britànic que va obrir la tomba de Tutankamon, però llavors no va donar importància a la troballa. I no és gens estrany. Carter va trobar en un forat d'uns 40 metres quadrats dos petits cossos embalsamats. Un estava ficat en un sarcòfag i l'altre estava estirat a terra. No es podia ni arribar a imaginar que aquest últim cos pogués correspondre a una reina. La tomba, coneguda com a KV60, és a la Vall dels Reis, a Luxor, al sud d'Egipte.Dècades més tard es van atribuir les restes ocultes al sarcòfag, emmagatzemades en un soterrani del Museu Egipci, a Sitra In, una dida de Hatshepsut.

L'arqueòloga nord-americana ja morta Elisabeth Taylor va especular llavors amb la possibilitat que la mòmia que era a terra, que es va deixar al mateix lloc on va ser trobada, fos la de Hatshepsut. Va basar la seva tesi en la dada que el braç dret del cos embalsamat descansava sobre el pit, un signe clar de reialesa en l'època faraònica.Segons la hipòtesi de Taylor, el desig del seu germanastre i successor, Tuthmosis III, d'esborrar completament la memòria de la reina va obligar a enterrar-la de forma clandestina i sense els honors que es mereixia pel seu rang. Van ser pocs els estudiosos que van creure la tesi de Taylor. Fins i tot Hawass, que dirigeix el Consell Suprem d'Antiguitats d'Egipte, s'hi va mostrar sempre molt escèptic.
font: KIM AMOR, EL CAIRE
El periodico, 27/6/2007

1 comentari:

Anònim ha dit...

m'heu ajuda't molt en un treball que tenia que fer sobre la reina Hatshepsut


Moltes gràcies¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡