14 de febr. 2011

Passeig macabre per Palerm

Mai ho hagués dit. Les catacumbes del convent dels Caputxins, excavades sota el subsòl de Palerm, a Sicília, figuren en les guies de viatge com el principal atractiu turístic de la ciutat, molt per davant de les restes púnics i romans, del Palazzo dei Normanni, de la fontana Pretòria, d'una ingent varietat d'esglésies i fins del museu internacional de titelles. Les catacumbes començar a forjar-se en 1599, quan van ser excavades pels frares sota l'altar major de l'església per atendre els seus parents. Amb el temps, a més dels monjos, van ser enterrats seglars. Tots es mostren de la manera que il.lustra la foto, amb els cossos en peu, fins lleugerament inclinats cap al visitant i vestits amb els seus millors gales, ja siguin aquests oripells militars, gavardines i elegants vestits de passeig, mitres o abillaments talessis. L'aire sec de la cripta i el bon fer dels embalsamadors sicilians han fet possible que nombrosos cossos es mostrin gairebé incorruptes, un luxe per als amants d'aquests passeigs macabres ...






Dos milions de cossos sota Roma
Estudis arqueològics recents han establert que les catacumbes romanes s'estenen al llarg de centenars de quilòmetres sota el terra de la capital romana.  S'estima que prop de dos milions de persones van ser enterrades en elles des de la seva ocupació inicial pels primers cristians.  Les catacumbes més conegudes són les anomenades de Calixto, Priscila, Domitila i Pretextato, noms dels cristians que van donar els terrenys per a les coves.

JULIÁN MÉNDEZ
elcorreo.com 

1 comentari:

Pedrito ha dit...

En els subterranis de Roma es situada la novela IMPRIMATUR de Rita Monaldi Rita i Francesco Sorti, escrita en clau policiaca a l'estil de El Nom de la Rosa.
Lectura recomenada