14 de febr. 2011

Ja es pot visitar el castell de Montsoriu

El castell gòtic més important de Catalunya ja explica la història amb les portes obertes.

Montsoriu espera un mínim de 30.000 visitants anuals atrets per la seva potent oferta de turisme cultural i de natura.

La silueta de Montsoriu s'imposa superba i desafiant sobre els que, com xais amansits, ens hi enfilem des de la plana per celebrar l'anhelada obertura de portes del castell gòtic més important de Catalunya, després de 600 anys d'abandó i 15 anys d'obres de restauració.
El fang no impedeix als vehicles toterrenys salvar els 2'5 Km costeruts que els visitants hauran de recórrer a peu, després d'aparcar el cotxe en una àrea habilitada, exceptuant aquells que tinguin dificultats de moviment.
L'accés a la fortalesa resultarà agradablement fatigós als amants del turisme cultural i de natura. Després de la caminada, el premi es presenta en forma de visita guiada a un prodigi d'arquitectura i enginyaria medieval. Tres perímetres de muralles concèntriques protegeixen un pati d'armes proveït d'una gran cisterna, amb un laberint de passadissos i estances que culminen a la torre de l'homenatge, a 652 metres d'alçada, des d'on s'estén fins al mar de Blanes un paisatge frondós, sotmès a una meteorologia canviant, que ahir al matí ens va regalar des de l'espectacle lluminós de les Agudes i el Turó de l'Home acabats de nevar, fins a una pedregada de comiat.
Per a la visita és imprescindible fer reserva prèvia al web www.montsoriu.cat. El monument, situat dins el Parc Natural del Montseny, s'estrenarà per a tots els públics dissabte vinent, 5 de febrer. El preu per persona és de 5 ? (adults), 3? (infants de 6 a 14 anys), i resulta gratis per als menors de 6 anys.
L'acte oficial d'ahir va aplegar nombroses autoritats, entre elles molts representants dels ajuntaments de la comarca de La Selva. S'espera que el castell sigui un revulsiu econòmic per als restaurants, hotels i museus de la zona, amb una àrea d'influència que arriba fins a Tossa de Mar, Lloret i Blanes.
Montsoriu està cridat a convertir-se en la cirereta que corona l'oferta cultural d'una comarca de mar i muntanya. Jordi Gironès, president del Consell Comarcal de la Selva, va estimar ahir en un mínim de 30.000 les visites anuals que rebrà la fortalesa. Segons les seves dades, amb el castell encara tancat, cada cap de setmana s'hi atansen unes dues mil persones.
"Aquest castell és una prioritat, un orgull de Catalunya, i demana mantenir les inversions per continuar recuperant una construcció única", va dir Gironès, segons el qual tot just s'ha fet entre un vint i un trenta per cent de les obres totals de recuperació. Les seves paraules no van caure en sac foradat. Entre les autoritats presents hi havia el nou secretari general del Departament de Cultura, Francesc Xavier Solà, i el nou director general del Patrimoni Cultural, Joan Pluma. Solà va posar de costat el fet patrimonial i el lingüístic com a "base de la construcció nacional" i va dir que és una prioritat recuperar un patrimoni que "serveix per explicar la història i projectar endavant el nostre país".
Per la seva part, Robert Fauria, president del Patronat del Castell de Montsoriu, creat fa 14 anys, es va comprometre a continuar treballant per obrir nous espais al públic del monument més identificatiu de la comarca, la propietat del qual va ser cedida el juliol de 1998 per la família Ribot a l'administració pública. Roger Zamorano, alcalde d'Arbúcies, i en representació també dels ajuntaments de Riells i Viabrea, Breda i Sant Feliu de Buixalleu, va dir que jornades com la d'ahir fan història en majúscules, i va evocar les visites que de menut feia a la fortalesa: "Nen no caiguis, vigila la cisterna...".
Francesc Francisco-Busquets, sots delegat del Govern espanyol, va constatar que el castell dels vescomtes de Cabrera, mai conquerit mentre estava en funcionament, ha passat "de tenir senyors a tenir servidors", i va prometre "atendre les peticions del territori".
No van faltar als discursos comparacions entre els cants de retallada autonòmica i la necessitat de respostes de força i obstinació com la que han mostrat les institucions locals que han impulsat la restauració.
Tampoc no van faltar els agraïments als responsables del Museu La Gabella, ànima dels treballs de recuperació, i als Amics del Castell de Montsoriu. 

DANIEL BONAVENTURA | ARBÚCIES www.diaridegirona.cat