31 d’oct. 2006

Localitzat un baluard de la muralla de BCN


El nou tram ha aparegut al construir uns pisos al costat
de l'estació de França. La construcció es va aixecar al
segle XVI per protegir la ciutat dels pirates
font:elPeriodico


El baluard del Migdia de la muralla de Barcelona construïda al segle XVI ha sortit a la llum amb motiu de la construcció d'una promoció de pisos en un solar del Pla de Palau. La finca està situada en un extrem de les instal.lacions de l'estació de França.

A l'extrem oposat de l'estació, que dóna al parc de la Ciutadella, es començaran a fer ben aviat els treballs de prospecció arqueològica previs a la construcció de la biblioteca de l'Estat. Perquè no passi com va passar amb el mercat del Born, on va aparèixer enterrada una porció de la ciutat d'entre els segles XIV i XVIII i es va haver de desestimar la biblioteca, els arqueòlegs han rebut l'encàrrec d'aprofundir fins als cinc metres i mig.

DEFENSA
Les restes arqueològiques de la muralla han aparegut a la confluència del Pla de Palau amb el carrer de Marquesa. El servei d'arqueologia municipal, que depèn del Museu d'Història de la Ciutat de Barcelona (MHCB), va confirmar que es tracta d'un tram que data del segle XVI i que les restes de les construccions corresponen al baluard del Migdia, la torre defensiva que protegia la ciutat cap al mar.

La muralla del front marítim es va començar a construir el 1527 per encàrrec de Carles V amb la finalitat de defensar la ciutat dels atacs dels pirates barbarescos que infestaven el Mediterrani. El rei havia emprès l'enfortiment general de les defenses de la península i va encarregar els principals projectes a enginyers italians, els millors experts del seu temps, un dels quals, Juan Bautista Calvi, va treballar a Barcelona, Perpinyà i Roses.

ENSORRAMENT
La muralla anterior, una ampliació de la que va fer construir Jaume I, s'havia ensorrat a causa de l'erosió dels terrenys on s'assentava, causada per la construcció del nou port l'any 1474. La ciutat havia quedat desprotegida pel flanc marítim.

A la muralla de la qual ara ha aflorat un fragment que estan estudiant els experts hi havia un terraplè amb un pas de ronda per on transitaven les tropes i una zona pública que es va convertir en un passeig.Al solar el Grupo Sacyr Vallehermoso es disposa a construir-hi un projecte de vuit edificis aïllats d'entre 5 i 12 pisos en una superfície de 9.000 metres quadrats, amb un total de 288 vivendes.

Fonts de l'empresa van indicar que la troballa no ha afectat significativament l'edificació, ja que es contemplava la possibilitat que hi aparegués alguna resta. Després de l'habitual procés de documentació, la troballa ha estat coberta.
Les mateixes fonts van assenyalar que part de les restes seran visibles des de la planta subterrànea del futur pàrquing.

TRES SETMANES DE RETARD
Pel que fa a l'excavació dels terrenys on es construirà la principal biblioteca pública de Barcelona, el servei d'arqueologia del MHCB està pendent que Renfe solucioni uns problemes de circulació ferroviària per començar l'obra, que ja acumula tres setmanes de retard. No es descarta la possibilitat que sorgeixi un altre tram de la muralla del costat mar durant els treballs.