30 de des. 2009

Troben la tomba de Cao Cao, llegendari general xinès del segle III

Present en òperes i llibres com el "Romanç dels Tres Regnes", és un dels personatges més famosos de la Xina



El seu nom apareix en el «Romanç dels Tres Regnes", una de les novel històriques més famoses de la Xina, és protagonista de nombroses òperes tradicionals i és present en aquests populars com «parlant de Cao Cao, per la porta treu el cap».
Ara, un grup d'arqueòlegs creuen haver descobert la tomba de Cao Cao, llegendari militar i estadista xinès del segle III que va viure entre els anys 150 i 220. General i poeta, Cao Cao va ser un reputat estrateg que es va convertir en l'últim ministre de la dinastia Han i va dirigir l'Estat més pròsper durant la turbulenta època dels Tres Regnes (208-220).



Segons els mitjans xinesos, la tomba de Cao Cao va ser trobada a la localitat de Xigaoxue, propera a Anyang, a la província central de Henan.  En un mausoleu de 740 m2, semblant al d'altres reis de l'època, els arqueòlegs van descobrir un passadís de 40 metres que portava fins a una cambra subterrània on hi havia un cos masculí, dos femenins i 250 artefactes d'or, plata i ceràmica. Les restes de l'home, d'uns 60 anys, es correspondrien amb els de Cao Cao, que estaria acompanyat de la seva esposa, l'emperadriu i una de les seves serventes.


L'equip d'arqueòlegs va trobar 59 plafons de pedra amb pintures i inscripcions sobre l'època de Cao Cao, el títol pòstum, «el rei Wu de Wei», apareix en alguns objectes de sacrifici i armes. «Les plaques de pedra amb osques gravades que fan referència a la identitat pòstuma de Cao Cao són la prova més evident que és la seva tomba, ja que ningú s'atreviria o podria tenir tants artefactes inscrits amb aquest nom si no fos realment el rei» , va explicar al diari "China Daily» Liu Qingzhu, de l'Acadèmia de Ciències Socials.


Els arqueòlegs semblen haver desenterrat a un dels personatges històrics més famosos i misteriosos de la Xina. Retratado en libros y óperas como un gobernante despótico, Retratat en llibres i òperes com un governant despòtic, Cao Cao s'estudia encara a les escoles del país, on a partir d'ara es podrà venerar la seva tomba.
 
PABLO M. DÍEZ

PEQUÍN
abc.es
30-12-2009