29 de gen. 2010

Descoberts els fonaments d'un temple romà en una església de Girona

Han aparegut una planta en forma de creu, un absis, tres naus i dues capelles laterals, així com diverses tombes dels segles VI i VII


Girona. Girona. (EFE).- Un antiguo templo de época romana , con planta en forma de cruz, ábside, tres naves y dos capillas laterales, así como varias tumbas de los siglos VI y VII, han aparecido tras las primeras excavaciones realizadas en el presbiterio de la iglesia de Sant Feliu de Girona . (EFE) .- Un antic temple d'època romana, amb planta en forma de creu, absis, tres naus i dues capelles laterals, així com diverses tombes dels segles VI i VII, han aparegut després de les primeres excavacions realitzades en el presbiteri de l'església de Sant Feliu de Girona.


Aquesta intervenció s'emmarca en el projecte europeu "Sopra i sotto. La Città Euopea", del programa CULTURA, en el qual participen l'Ajuntament de Brindisi (Itàlia) com a organitzador principal, amb la participació com a socis de l'École Nationale Superior d ' Architettura de Toulouse (França), la Universitat i l'Ajuntament de Girona.
Els treballs, que han durat tres setmanes, han permès descobrir també diverses tombes cristianes i una romana que, segons els experts, podrien pertànyer a alguns bisbes o persones destacades de la época.Según ha explicat l'arqueòleg i responsable de les excavacions, el catedràtic Josep Maria Nolla, no han aparegut restes humanes, el que indicaria que, posteriorment, els cossos van ser traslladats a un altre lloc.


"Han aparegut una sèrie de tombes en bateria, bastant ben conservades, algunes d'elles molt antigues i que no presentaven ni un sol fragment humà", ha detallat Nolla.El expert ha subratllat que es van trobar "uns claus en fusta i, per tant, hi havia hagut algú enterrat dins d'un taüt però, quan van desmantellar l'església antiga per fer la nova, van haver de recollir totes aquestes restes òssies i enterrar en un altre lloc ".


 El catedràtic ha explicat que la tomba del sant que va portar el cristianisme a Girona, Sant Feliu, mort l'any 304, "ni ha aparegut ni apareixerà mai, però la planta de l'edifici és única". "Hauríem una església amb un absis dins del qual van situar per força la tomba inicial del sant, de la qual no queda res (...), però tenim evidències, indicis suficients per saber que era així ", ha indicat.

 El projecte europeu a què s'ha acollit Girona es centra en la recerca de solucions a alguns dels problemes que tenen les ciutats de dimensions mitjanes per conèixer el seu passat històric i urbanístic quan l'explotació dels jaciments arqueològics d'interès es troba enmig d'un teixit urbà.

Agència EFE