28 d’abr. 2008

PRECATALUNYA ( part I) Llegendes





LLEGENDES D’OTGER:
Tots coneixeu la llegenda d’Otger Cataló i els nou barons de la Fama.
La fundació nacional de Catalunya s’atribueix a Otger Cataló, un suposat personatge de llegenda.

La llegenda ens diu que Otger Cataló, sobrevisqué al atac sarraí que arriba
fins els Pirineus. Allí s’amagà malferit en una cova, només amb la companyia del seu gos ganguil.
S’alimentava de fruites silvestres i de la llet d’una ovella. Mentre anava curant les seves ferides, Otger Cataló es dedicava a afilar les seves armes, amb el fi de tornar a combatre els invasors del país. Una cop recuperat, el seu corn de caça ressonà per les valls, cridant a tots els catalans a tornar a la lluita contra el invasor. De diferents llocs arribaren amb les seves hosts nou senyors que començarien la reconquesta : Cervelló, Erill, Ribelles, Montcada, Cervera, Pinós, Anglesola, Alemany i Mataplana, desprès coneguts com a "Els nou barons de la Fama".

Els deu cavallers ajuntant les seves espases davant l’altar de la Mare de Deu negra anomenada Nostra Senyora de Montgrony, es conjuraren per a recuperar el país als sarraïns. A la primera batalla ( Conquesta de Roses ) resultà ferit de mort Otger.

Buscant per internet mes documentació em vaig trobar que a Europa tenen dos Otger mes, pares de la pàtria.
El primer es un tal Ogier le Danois, que apareix a les Chansons de Geste. Existeix un poema en dotze cants compost par Raimbert de Paris, i que ve a dir que Baldoui, fill d’Otger es mort per Charlot, fill de l'emperador Carlemany, i per no matar-lo marxa a matar sarraïns.

L’altre es un tal Holger Danske mercenari danès a la cort de Carlemany, que mai va perdre cap batalla i que va merèixer fins i tot un compte de Hans Christian Andersen.

LLEGENDES D’ESPASES:


Respecte a les espases dels Comptes de Barcelona també tenim moguda dons la famosa espasa d’en Jaume I Tissó, que el rei va demanar als Templers de Montsó per a conquerir València es la mateixa espasa que Ramon Berenguer II perd a mans del Cid a la batalla de Almenar, i que desprès aquest li retorna (tizona) com a dot quan es casa amb la seva filla.


Per altra part tenim l’espasa Vilardella, que es conserva al museu militar de París. És una espasa de virtut que fa invencible al seu posseïdor, la màgia de les espases sagrades era reconeguda i temuda pels adversaris.

Aquesta espasa té una història gloriosa vinculada a la dinastia comtal catalana, hi ha qui fins i tot la relaciona amb el llegendari Otger Cataló, que la transmeté a Guifré el Pilós i als seus descendents, fins a Jaume II el dissortat.

Més enllà de la llegenda, la història documentada ens la situa a l’armeria reial durant diverses èpoques i en diverses batalles i conquestes, que Catalunya va realitzar durant la seva expansió medieval. Per la seva importància i transcendència, aquesta espasa és considerada l'Excalibur dels catalans.

La pregunta que ens ve al cap es si Otger Catalò va existir realment i si tots els seus barons son gent era realment contemporània, i per això hem de recórrer a buscar les dates i les genealogies.

Hi ha algun cavaller occità de nom Otger o Ogier que morís a la mateixa data que el Otger de la Llegenda? Anem a veure: