10 de març 2008

COLOM APUNTA A BALEARS



És la pregunta més repetida pels milers de turistes que visiten cada any l'estàtua de Colom de Barcelona. ¿Cap on apunta el navegant? ¿Quin lloc pot assenyalar si Amèrica està just en el sentit contrari?

Els encarregats de l'oficina de turisme, habituats a l'interrogant, sempre esbossen la mateixa resposta: no assenyala enlloc, només apunta al mar.Però els visitants, especialment els americans, es resisteixen a acceptar aquesta versió. ¿Com és que la figura del més universal dels navegants pot apuntar amb aquesta seguretat a qualsevol lloc?

L'orientació del dit de l'estàtua, inaugurada el 1888 amb motiu de l'Exposició Universal, ha aixecat moltes teories. Una de les més acceptades és l'explicada pels guies turístics. Una altra sosté que apunta a Gènova, la ciutat on se suposa que va néixer, una teoria ressenyada a la mateixa pàgina web de l'ajuntament. La tercera, esmentada pel periodista Josep Maria Huertas, suggereix que el dit assenyala a les Índies, on el navegant volia arribar.Però l'evidència geogràfica rebutja aquestes dues últimes suposicions.

Amb ajuda del programa Google Earth, i fixant un punt pròxim assenyalat pel dit (com el pont sobre el port), és possible traçar una línia recta que revela la verdadera orientació de l'estàtua: el centre de Mallorca. I la platja de sa Calobra, per a més precisió, podria ser el destí assenyalat.

"El lloc cap on apunta Colom és una de les preguntes més repetides pels turistes, especialment pels nord-americans. Alguns es molesten quan descobreixen que no apunta a Amèrica", explica Cristina Girbau, que va treballar durant vuit anys com a assistent al turista a l'estàtua.
La sensibilitat dels nord-americans a la figura de Colom també es pot explicar amb el fet que el seu país és el que ha erigit més estàtues a l'almirall. Dels 64 monuments aixecats en el seu honor, 28 es troben als EUA. Amèrica del Sud amb prou feines n'hi ha dedicat cinc (el de Caracas va ser decapitat per chavistes) i Espanya, nou.

El de Barcelona, amb 60 metres, és el més alt de tots.Algunes de les peces es troben en procés de restauració i l'estàtua, amb el seu mirador al mar, reobrirà les pròximes setmanes. Turisme de Barcelona ultima les reformes de la seva oficina d'atenció al turista, sota l'estàtua. Però ni la figura ni el seu dit de 50 centímetres tenen danys estructurals.

DAVID PLACER
BARCELONA
El PeriodiCo
Com podeu veure els de el Periodico també llegeixen la meva web.
La Ruta exacta no es pot fer així amb el google com ells o jo, es aproximada.
El que es clar es que senyala a les Balears o al nord d'Africa, on molts balearics jueus fugiren despres del pogrom de 1391.